funiQ logo

Agostyán

Az arborétumáról híres település Tatától néhány kilométerre észak-keletre található. 1985 óta a város része. 

arborétum

Látnivalók

Arborétum

A Tatához tartozó Agostyántól mintegy 2,5 km-re, a Bocsátó-völgyben fekszik a 25 hektáros agostyáni arborétum. Az arborétum legidősebb fáit még 1912-ben telepítették az Eszterházyak. A botanikus kert területén kiépített sétautak vezetnek; a változatos növényzetű területet két tó teszi még szebbé.

 

arborétum
Arborétum Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Szent Ágoston-templom

Az  1809-ben épült templomot a falu védőszentjéről nevezték el. Az Esterházy család anyagi segítségével készült barokk stílusú templom építési munkálatainak vezetésével a Bécsből érkezett Grossmann Józsefet bízták meg.

A templomon 1904-ben felújították, ekkor készült az új, azóta is ép padlózat szintén az Esterházy család anyagi hozzájárulásával. A felújítás során a padló alól előkerült egy ősbölény koponyája, amelyet azóta a Budapesti Geológiai Intézetben őriznek.

Ökofalu

Az Ágoston-ligetben a helyi önellátásra, önfenntartásra épül a mintagazdaság, ahol akár egy XV. századi fogadóba is betévedhetünk. A terült kezelését végző alapítvány oktató- és továbbképzőközpontot működtet itt, szerveznek táborokat, túrákat a környékre és az erdei iskolába is várják a diákokat.

ökofalu
Ökofalu Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

Története

Agostyán határában bronzkori urnatemetőt tártak fel, ez mutatja, hogy a település és környéke már a bronzkorban is lakott hely volt. 

Oklevélben először 1343-ban említik, amikor lakóit a tatai vár ellátására rendelték. 1543-ban a törökök a települést elpusztították, és hosszú ideig pusztaság volt a helyén.

1773-ban würzburgi és bambergi németekkel telepítették újra a települést. 1985-ben Tatához csatolták.