funiQ logo

Szécsény

Szécsény Nógrád megyében, a Cserhát északi részén, az Ipoly közelében, a magyar–szlovák határ mellett fekszik. A trianoni diktátum hátrányosan érintette fejlődését, a közlekedésben és kereskedelemben betöltött egykor fontos szerepét, melyet napjainkban igyekszik visszaszerezni az Ipoly mentén. A nagy múltú palóc települést 1986-ban avatták várossá, kistérségi központként segíti a társult községek mindennapjait.

Látnivalók

Forgách-kastély

A mai épület elődjét, a várkastélyt a Kacsics nemzetségből való Szécsényi Tamás építtette a XIV. század végén. A török háborúk nagy pusztításokat okoztak az épületben. Koháry István 1690-től renováltatta a végvár külső falait és a várkastély épületeit. 1753-ban Forgách Zsigmond nevéhez fűződik a kastély barokk átépítése, mely 1973 óta a Kubinyi Ferenc Múzeum otthona. Névadója neves őslénykutató, akinek jelentős szerepe volt az ipolytarnóci ősleletek megmentésében.

Egyéb látnivalók: Városháza, Wattay-Benczúr-kastély, Benczúr-mauzóleum, Kézművesház, Velics-ház, Haynald-kapu, műemlék patikaépület, műemlék postaállomás, Szentháromság-szobor, Várkert, középkori templomrom, Kubinyi Ferenc Múzeum, Bástyamúzeum, vármaradványok, Tűztorony, tűzoltó kiállítás, Ferences templom és kolostor, Szűz Mária-templom (Pösténypuszta), evangélikus templom.