funiQ logo

Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely az Alföld dél-keleti részén, Szegedtől 25 km-re található, a 45-ös és a 47-es számú utak találkozásánál. Az ország második legnagyobb közigazgatási területével rendelkező megyei jogú város a dél-alföldi régió jelentős oktatási, gazdasági, kulturális és művészeti centruma. 

A ma közel 48000 főt számláló városban nemcsak infrastrukturális fejlődés, hanem kulturális és művészeti fellendülés is kezdetét vette. Hódmezővásárhely kulturális gyökerei, hagyományai amúgy is meglehetősen gazdagok.

Látnivalók

A táj nyugalma és szépsége vonzza az alkotókat, így jelentős és színes művészeti élet alakult ki. Több mint öt évtizede, minden év októberében megnyílik az országos jelentőségű Őszi Tárlat az Alföldi Galériában (Kossuth tér 8.). A népművészet Hódmezővásárhelyen és környékén egyedülálló. A vásárhelyi gyapjúhímzés gazdag motívumvilága, a népi fazekasság sokszínűsége, a fafaragók és bőrdíszművesek keze munkái híven őrzik a múltat. 

A népi folklórt kórusok, néptánc együttesek őrzik, és a népi mesterségek sem tűntek el. Ismerik még a hálószövés, a vesszőfonás technikáját, művészi színvonalúak a fafaragás mestereinek munkái.

Természeti vonzereje földrajzi fekvéséből adódik. Arculatának két meghatározója az alföldi táj varázsa valamint a Tisza és holtágainak jelenléte. A napsütéses órák száma a környéken a legmagasabb.

A Török Sándor Strandfürdõ és Gyarmati Dezső Sportuszoda (Ady Endre utca 1.) a helyi sportélet szerves részét képezi, mely a város szívében, nagy kiterjedésû, ligetes, parkos környezetben helyezkedik el. A strand minõsített gyógyvizével, szabadtéri medencéivel, a fedett uszoda nemzetközi sportrendezvények megtartására alkalmas versenymedencéjével és kiszolgáló egységeivel, valamint masszázzsal, szaunával és más, pihenést, gyógyulást elôsegítô szolgáltatásaival várja az idelátogatókat. 

A környék vizekben gazdag, a Tisza és holtágai, a kisebb folyók és a magántavak remek lehetőségeket nyújtanak a vízisportokat, a horgászatot, vagy egyszerűen csak a természetes környezetet kedvelőknek.

A térség határain belül több vadásztársaság működik. Ezekhez vadászatszervező irodán keresztül lehet eljutni, amely az ország bármely területére tud vadászati lehetőséget biztosítani. Szálláslehetőség a környékbeli vadászházakban, ill. a vendégek igényei szerint különböző kereskedelmi szálláshelyeken biztosított. 

A lovaglást kedvelők számára jó hír lehet, hogy a Hód-Mezőgazda Zrt. ősi hagyományt folytat és értékmentést végez azzal, hogy felvállalta a Mezőhegyesen 150 éve meghonosított, ám az 1980-as évekre majdnem kiveszett Furioso-North Star fajta fenntartását és az eredeti tulajdonságok visszanemesítését. Törekvéseiket a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület is elismerte az Aranyági Ménes a fajta főménesévé nyilvánításával. Az állomány legjobb egyedei országos díjugrató versenyeken is megállják a helyüket, míg társaik a lovas oktatást és a turizmust szolgálják.

A városban több lovas farm is működik, ahol a lovaglás szerelmesei hódolhatnak hobbijuknak. Hódmezővásárhelyen minden év áprilisában kerül megrendezésre az Alföldi Állattenyésztési Napok, Szakkiállítás és Vásár, Szent György napi Juhászverseny, ami százezres tömeget vonz a városba.

Hamisítatlan magyar vendégszeretettel invitálunk mindenkit városunkba, melyet az évente megrendezendő kulturális és művészeti programok messze földön híressé tesznek.

Állandó rendezvények: június végén a Zene Ünnepén néptánccsoportok, népzenei koncertek szórakoztatják az érdeklődőket. 

Szent István napján a borfesztivál mellett könnyűzenei koncerteken, operettgálán, musical varázson, gyermek játszóházban, aszfalt rajzversenyen kapcsolódhatnak ki.   

Minden év októberében nyílik meg a hagyományos Őszi Tárlat. Nagy hagyományokra visszatekintő kulturális esemény, melynek célja ismert és kevésbé ismert, kezdő és nagy hírnévnek örvendő alkotók műveinek felsorakoztatása és bemutatása.

A kiállítás az Őszi Hetek rendezvénysorozat nyitó akkordja. Az Őszi Hetek a város és régió civil szervezeteit mozgósító sokszínű programsorozat, minden év október és november hónapjában kerül megrendezésre.

A város fôtere, a Kossuth tér, teljes egészében parkosított, s így kedvenc pihenõhelye az itt lakóknak.

A tér déli oldalán magasodik az 1892-93-ban eklektikus stílusban Ybl Lajos által tervezett Városháza (Kossuth tér) 56 méteres tornya, amelynek körsétálójából gyönyörû panoráma tárul a látogató elé. A lépcsõfordulót színes ólomüveggel díszített ablakok világítják be, az elõcsarnokból jutunk a díszterembe, melynek falán nagyméretû festmények láthatók.

A tér nyugati oldalán áll az 1905-ben Pártos Gyula tervei alapján felépült, nemrég eredeti szépségében felújított Fekete Sas Szálló (Kossuth tér) neobarokk épülete, monumentális, faragott díszítésû ablakaival. Reprezentatív nagyterme bálok és városi rendezvények színhelye.

A Magyar Hitelbank (Kossuth tér) 1906-07-ben épült szecessziós palotája a tér északi oldalát uralja. Kupoláját Merkúr szobor (a kereskedők és pénzváltók római istene) ékesíti. Az impozáns épülete mellett a teret számos szobor is díszíti.

A sétálóutcán végighaladva jutunk el az Emlékpont Múzeumhoz (Andrássy út 34.). Magyarország első EMLÉKPONT-ja állandó kiállítás keretében, a legkorszerűbb kiállítási technológiákkal és múzeumpedagógiai lehetőségekkel élve teszi tapinthatóvá és mindenki számára is felfoghatóvá azokat a történelmi folyamatokat, amelyek Hódmezővásárhelyt és lakóit érték az elmúlt ötven esztendőben, a kommunista diktatúra idején.

A múzeum szomszédságában található Belvárosi Fazekasházban megismerkedhetnek a fazekasság  történetével. Az igényesen kialakított kiállító teremben a fazekasmester saját termékeiből válogatott anyag látható, de gyakran vendég kézművesek munkáival is megismerkedhet a látogató. A bemutató korongozás mellett az érdeklődő korongozhat, festhet, agyagot gyúrhat.

Továbbhaladva a Kálvin János térhez kapcsolódó Szent István tér jobb oldalán Zsinagóga magasodik. 1857-ben épült, majd mostani állapotába néhány évvel ezelőtt került. Az épület mögött Holocaust állandó kiállítás van, ami méltó emléket állít az egész emberiség hatalmas tragédiájának.

A város dinamikus fejlődését nemcsak az országos, és nemzetközi díjak jelzik, de az idegenforgalom növekedése is. Hódmezővásárhely lakosainak a száma is egyre nő.

Fontos fejlesztés, a már elkészült Sportuszoda, az Emlékpont Múzeum, a környező településeket összekötő kerékpárutak, a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekötő 47-es út négysávossá tétele, a várost elkerülő, tehermentesítő autóút megépítése, a közelmúltban megvalósult 4*-os szálloda megépítése, valamint a nemsokára elkészülő városközpont rehabilitációja.

A város vezetése komoly erőfeszítéssel, láthatóan azon van, hogy Hódmezővásárhely a Dél-alföldi régió legkiemelkedőbb és legdinamikusabban fejlődő településévé váljon. A város rövid bemutatása után remélhetőleg érdemesnek tartják majd felfedezni e térség kincseinek gazdag tárházát, és az egyre fejlődő terület minél több látogatónak nyújthat felejthetetlen élményt, kikapcsolódást, ahová majd mindig érdemes lesz visszatérni.