funiQ logo

Árpád-házi Szent Margit-kápolna és Szent Margit-templom, Sopron

1943-ban egy villában alakíttatta ki Boldog Apor Vilmos vértanú püspök az Árpád-házi Szent Margit Lelkészség kápolnáját és a plébános lakását. Ez a Schámár Károly, soproni építész tervezte épület látható ma is Sopron Alsólövérek városrészében. Apor püspök azonban már a „villakápolna“, az úgynevezett Juliáneum felavatásakor egy új templom építéséről ábrándozott.

Szent Margit-kápolna
Szent Margit-kápolna Fotó: funiQ

A villa földszintjén három egykori lakószoba hosszú éveken át templomtérként és sekrestyeként működött. Az emeleti szobákhoz nyílt falépcsőház vezet fel. Ma a Szent Margit-kápolna parókiaként és közösségi házként funkcionál.

székelykapu Juliáneum felirattal a Szent Margit-kápolna oldalában
Székelykapu Juliáneum felirattal a Szent Margit-kápolna oldalában Fotó: funiQ

A kápolnát ugyanis az évtizedek során kinőtte a közösség, ezért szükségessé vált egy új, megfelelő befogadóképességű templom építése. A plébánia mögötti telken tették le az új templom alapkövét 2013-ban, két évvel később pedig fel is szentelték a kész épületet. A Supka-Kovács Tamás, soproni építész tervezte modern, 600 m² alapterületű templom 3 szintes, 340 férőhelyes. Altemplomában egy 800-1000 férőhelyes urnatemető kapott helyet. Az altemplomszintjét folyosó köti össze a Szent Margit-kápolnával. Az egyedi formájú templom hengeres tornyán egy 7 méter magas fa kereszt kapott helyet, maga a torony pedig kilátóként is működik, ahová csigalépcsőn juthatunk fel. Az új templom akadálymentesített és mind a 3 szintje elérhető lifttel. A templom építéséhez csak természetes anyagokat használtak: téglát, természetes palát, fát, ragasztott fa tartókat, üveget.

kilátás a Szent Margit-templom fölötti parkolóból
Kilátás a Szent Margit-templom fölötti parkolóból Fotó: funiQ
  • Szent Margit-templom
    Szent Margit-templom Fotó: funiQ
  • a Szent Margit-templom bejárata
    A Szent Margit-templom bejárata Fotó: funiQ
  • Szent Margit-templom hátulról
    Szent Margit-templom hátulról Fotó: funiQ
  • székelykapu Juliáneum felirattal a Szent Margit-kápolna oldalában
    Székelykapu Juliáneum felirattal a Szent Margit-kápolna oldalában Fotó: funiQ
  • az utcáról nehéz észrevenni a Szent Margit-kápolnát
    Az utcáról nehéz észrevenni a Szent Margit-kápolnát Fotó: funiQ

A Szent Margit-kápolna előtt harangláb áll, amelyben egy 65 és egy 52 cm átmérőjű harang lóg, ezeket 1948-ban Szlezák László öntötte Budapesten. Sem a kápolnának, sem a templomnak nincsen külön harangja.

harangláb a Szent Margit-kápolna előtt
Harangláb a Szent Margit-kápolna előtt Fotó: funiQ