funiQ logo

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi északi részén elterülő, a köztudatban csak Vörös-hegyként emlegetett terület mellett 1974-ben szűnt meg az addig folyó dolomit-, kőpor- és murvabányászat. Két évvel később a terület fejlesztési tervein egy gyalogosan bejárható, a magyarországi kis- és nagyvadfajokat természetes élőhelyükön bemutató vadaspark szerepel. Ennek létrehozása érdekében 1976-77-ben kerítéssel vették körül a környéket, amely nagy segítséget nyújtott az akkori üzemeltetőknek a nagyvadak egy helyre szoktatásában és védelmében.

Budakeszi Vadaspark főbejárata
Budakeszi Vadaspark főbejárata Fotó: funiQ

A Vadaspark 1979 tavaszán nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A bekerített terület mérete az 1980-as évek közepére meghaladta a 400 hektárt, amellyel Európa második legnagyobb vadasparkjává vált. Az első években 40-50 gímszarvas, 20-30 dámvad, 20-25 őz, néhány muflon és mintegy 200 vaddisznó élt a park területén.

gímszarvas bika
Gímszarvas bika Fotó: funiQ
  • néhány napos őstulok borjú a Vadasparkban
    Néhány napos őstulok borjú a Vadasparkban Fotó: Surányi Linda, Budakeszi Vadaspark ©
  • látogatók a vaddisznók kifutójánál
    Látogatók a vaddisznók kifutójánál Fotó: funiQ
  • szaglászó gida
    Szaglászó gida Fotó: funiQ
  • muflonok a vadasparkban
    Muflonok a vadasparkban Fotó: funiQ
  • őszi avaron pihenő őz
    Őszi avaron pihenő őz Fotó: funiQ

Az ezt követő két évtizedben a park folyamatosan fejlődött, egyre többféle bemutatókarám jött létre, amelyekben előbb csak szarvasfajták, muflonok és vaddisznók kaptak helyet. Később a bemutatott állatfajok száma fokozatosan növekedni kezdett. Háztáji állatok, erdei és mezei madárfajok, rókák lakhelyévé vált a Budakeszi Vadaspark.

Az 1990-es évektől máig jól látható a fejlődés, ma már európai bölények, farkasok, sasok, hiúzok és medvék is láthatóak a Vadasparkban a kisebb állatok, például mosómedvék, nyestkutyák, görények, baglyok, nyulak mellett.

A 2011-es év végén épült meg a park rókakifutója, amelynek különlegessége, hogy egy oldalsó lejárón át besétálhatunk a kifutó alá, ahol üvegfalon keresztül egészen közelről is láthatjuk a rókákat.

róka a kifutóban
Róka a kifutóban Fotó: funiQ
  • a rókakifutó alatti lejáró belseje
    A rókakifutó alatti lejáró belseje Fotó: funiQ
  • a kifutó alól is megcsodálhatjuk a rókákat
    A kifutó alól is megcsodálhatjuk a rókákat Fotó: funiQ
  • a kifutó alól nézve szinte testközelbe kerülnek a rókák
    A kifutó alól nézve szinte testközelbe kerülnek a rókák Fotó: funiQ
  • vízibivaly
    Vízibivaly Fotó: funiQ

2012-ben a természetvédelem szempontjából megnőtt a Vadaspark jelentősége, ekkor ugyanis az Európai Bölény Fajmegmentő Program keretében három európai bölény érkezett a parkba.

A park ma is látható főbejárata az 1980-as évek közepén készült, ennek fő eleme egy életnagyságú szarvasbika szobor, két oldalán természeti szimbólumokkal díszített totemoszlopokkal.

Budakeszi Vadaspark
Budakeszi Vadaspark Fotó: funiQ

1988-ban az újabb fejlesztések keretében épült fel a 12 méteres kilátószintű, ívelt lábakon álló kilátó. 2016-ban a Budakeszi Vadaspark harmadik helyezett lett egy ökoturisztikai pályázaton, így egy évig használhatja „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” címet.

A Vadaspark területe egy fektetett 8-as formához hasonlóan két egységre osztható: a bejárattól balra, a magasabban elhelyezkedő részt a növényevők uralják, de itt található az állatsimogató is, amelynek lakóit a parkban vásárolt zoo-csemegével etethetjük meg. Ennek a huroknak a bejárattól távolabb eső felén találjuk a medvék és a farkasok kifutóit. A bejárattól jobbra fekvő részt pedig a ragadozók uralják, itt vannak például a hiúzok, a vércsék és az aranysakál.

farkas
Farkas Fotó: funiQ
  • erdei fülesbagoly
    Erdei fülesbagoly Fotó: funiQ
  • mosómedvék
    Mosómedvék Fotó: funiQ
  • mókus a vadasparkban
    Mókus a vadasparkban Fotó: funiQ
  • nyestkutyák a vadasparkban
    Nyestkutyák a vadasparkban Fotó: funiQ

A 2010-ben a parkba került két barnamedve kifutójának érdekessége, hogy az adományozni szándékozó látogatók a nyári hónapokban pénzért vizet tölthetnek a macik medencéjébe. Sajnos nem személyesen, vödörrel a kezünkben, hanem egy automatán keresztül, amelybe ha bedobunk 200 Ft-ot, a rendszer 2 percig tölti a vizet a mackók medencéjébe, akik a pillanat hevében született játékos, vizes előadással hálálják meg az adományokat.

a medvekifutó egyik lakója

Az egyre inkább családbarát park bejáratánál 2010-ben ingyenesen használható túra babakocsikat helyeztek el, amelyek megkönnyítik az egyenetlen talajon történő kisgyermekes közlekedést.

Az egész évben nyitva tartó vadasparkban 2010-ben egy Melegedő is épült, ebben ajándékboltot és büfét is találunk. Az ételeket, alkoholos és alkoholmentes hideg és meleg italokat is árusító étkezőben mindannyian megpihenhetünk az élményekkel teli, Vadasparkban töltött nap után. A bejárat két oldalán kifejezetten tiszta állapotban tartott mosdók kaptak helyet, köztük egy akadálymentesített mosdóhelyiség is. A kisgyermekes szülők kényelmét pedig Baba-mama kuckó biztosítja.

A bejárat melletti színpadon gyerekek és felnőttek együtt szórakozhatnak az ismeretterjesztő előadásokon és állatbemutatókon. Ottjártunkkor az "Állatijó Bemutatón" vettünk részt, ahol belenéztünk egy kisegér fekete gombszemeibe, megcsodáltuk egy patkány pikkelyes farkát, megismerkedtünk egy ébredező görénnyel, miközben a körülöttünk ülő gyerekekkel és felnőttekkel együtt jókat nevettünk az állatgondozó minden korosztály számára érdekes stílusban előadott meséin.

"Állatijó Bemutató" a vadaspark színpadán
"Állatijó Bemutató" a vadaspark színpadán Fotó: funiQ

A 2010-es évek elejétől kétféle, előzetes bejelentkezéshez között vezetést vállal a vadaspark: van éjszakai szakvezetés, amelynek során bepillantást nyerhetünk az éjszakai állatok életébe is. A siket látogatók pedig speciális vezetést kérhetnek a vadasparkban.

2012 decemberében vált hagyománnyá a néhány tanyasi állat közreműködésével felállított élő Betlehem, amelyet azóta minden évben láthatunk.

A park bejárata elől indul a lovaskocsiztatás és a lovagoltatás.

lovaskocsiztatás
Lovaskocsiztatás Fotó: funiQ

A Vadasparkon kívül, a parkoló egyik oldalán találjuk az ingyenesen látogatható Parasztudvar bejáratát, amely a háztáji állatok birodalma. Tyúkok kapirgálnak, malacok röfögnek, kecskék mekegnek a karámokban a juhok és nyulak kifutói, ketrecei mellett.

Parasztudvar a Budakeszi Vadaspark mellett
Parasztudvar a Budakeszi Vadaspark mellett Fotó: funiQ

A Vadaspark szomszédságában találjuk az Erdei Kalóz Kalandparkot, ahol 110 cm-es magasság fölött bárki kipróbálhatja az erejét, kitartását a 6 kalandpálya egyikén.

A Budakeszi Vadaspark hivatalos oldala: www.vadaspark-budakeszi.hu/