funiQ logo

Herceg Novi kerékpártúra, Montenegró

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 585 km
Össz. emelkedő:  17 650 m
Össz. lejtő: -17 650 m
Magasság max.: 1962 m
Magasság min.: 0 m

Herceg NoviNikšić – Duga – Višnjića Do – Bajovo Polje – Rudinice – Smriječno – Ravno – Plužine – Boričje – Trsa – Nedajno-Crna Gora – Žabljak – Vrtoč Polje – Konate – Podstarac – Grkovo – Vratlo – Lipovo – Kolašin – Crkvine – Ulica – Pjenavac – Gornja Rovca – Brajovića Ponikvica – Studeno – Dolovi – Danilovgrad – Markovina – Lastva Čevska – Meoca – Čevo – Resna – Čekanje – Cetinje – Ivanova Korita – Lovćen – Krstac – Kotor – Risan – Morinj – Sasovići – Podi – Herceg Novi

A sósvízi szörföléstől a kellemes fennsíki mezőkig – ez a túra végigvezet minket a változatos montenegrói tájakon, a napfényes tengerpartoktól a fenséges hegycsúcsokig. A parttól indulunk egy meredek emelkedővel, amely a sziklás, szürke karszton vezet bennünket az Orjen Sedlo csúcsáig, ahol jól kiérdemelt pihenőnket egy hangulatos hegyi házikóban tölthetjük. A további tekerés után már másnap átvehetjük a túra következő jutalmát: a fények lenyűgöző játékát a Piva-tavon, a környező mezők és csillogó hegycsoportok látványát. Fedezzük fel az eldugott falvakat és rejtelmes szurdokokat a magashegyi Durmitor Nemzeti Parkba tartó utunkon, ahol ritka növények és gazdag állatvilág vár ránk. Számos őshonos állatfaja között található például a siketfajd. 

Sinjajevina 1600 méteres átlagmagasságú hatalmas zöld fennsíkja fölött szinte végtelennek tűnik az ég. Békés alpesi legelők és 2000 méternél is magasabb hegycsúcsok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak ehhez a könnyebb útszakaszhoz. Egy 10 kilométer hosszú lejtő elvezet minket Kolašin falujába. Egy rövid szakaszon kísérő jármű vezet bennünket, majd a túra folytatódik békés, sötétzöld erdőkön át, majd fel a Morača és Maganik-hegyekre – ismét egy másik világba csöppenünk, ezúttal a medvék és farkasok birodalmába. Errefele még július végén is hó fedi a hegycsúcsokat. Élvezzük a laza legurulást Danilovgrádba a csendes aszfalt utakon. Onnan ismét felfele vezet az utunk „ó-Montenegró szívébe” - a hangulatos kövezett út a régi királyi fővárosba, Cetinjébe visz minket. Innen több kitérőt is tehetünk: érdekes túrák Njegušiba vagy a Lovćen Nemzeti Parkba.

Egy lenyűgöző lejtő szakasz visz minket 1400 méterről tengerszint magasságba. Túránk emlékezetes utolsó része egy 25 kanyaros szerpentinút, lélegzetelállító kilátással az öbölre és Kotor városára, amely UNESCO Világörökségi Helyszín. Sétáljunk egyet a mediterrán óváros szűk utcácskáin és tekintsük meg utoljára a hegyeket – egy felejthetetlen túra kellemes utóhangjai.