„Természeti és történeti emlékek mentén” - kerékpártúra a Macskás-forrástól a Borostyán-tóig

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 9,5 km
Össz. emelkedő:  130 m
Össz. lejtő: -170 m
Magasság max.: 265 m
Magasság min.: 186 m

Útvonal: Macskás-forrás pihenőhelytől indulunk – kék jelzést elhagyjuk és nyugatra fordulunk az első elágazásnál – Irsapuszta – rövid ideig északnak biciklizünk a főúton (86-os út) – a 7429-es alsóbbrendű útra térünk le, átkelve a vasúti síneken pedig Zalalövőbe érve haladunk tovább, követve a piros sáv jelzést – a Borostyán-tó partján, a tábornál pihenünk meg.

  • Túra típusa: Kerékpár
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig
  • A túra erős emelkedőt és szerpentint tartalmaz

A közel 1 óra időtartamú kerékpáros túra szervezhető családi kiegészítő programként, vagy baráti társaságoknak. Csak gyakorlott és fegyelmezett kerékpárosoknak javasoljuk az útvonalat tartalmazó szerpentin miatt. A Zalalövő környéki természeti értékek mellett történeti és néprajzi ismereteinket bővíthetjük.

a zalalövői Borostyán-tó
A zalalövői Borostyán-tó Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Útvonal

A Macskás-forrás a Zalalövőről kiinduló gyalogos túrák kedvelt állomása. Mivel az országos kéktúra útvonala közelében helyezkedik el, gyakran keresik fel a nagyobb vándorkirándulások résztvevői is. A pihenőhely környezetében a zalai erdők változatosságára csodálkozhatunk rá. Sokan tudják, hogy Zala az ország egyik legerdősültebb megyéje, területének közel 30%-án erdő található. A Zalalövő közeli erdők lombhullató erdői 3 fafajból tevődnek össze. Legismertebb a kocsánytalan tölgy. Átlagos magassága 20-40 méter. Koronája karcsú, ágai egyenesek. Levelei hosszú nyéllel csatlakoznak a hajtásokhoz, makkjai viszont nem kocsánnyal csatlakoznak a szárhoz (innen az elnevezés). A bükk egészen más jellegű növény a tölgy mellett. 40 m magasra is megnövő, egyenes, hengeres törzsű fa. Koronája magas, boltozatos. A kérge vékony, sima, világos- vagy sötétszürke. A levelek elliptikusak, kezdetben áttetszően sárgászöldek, alul selymesek, hosszuk 5–10 cm. A levelek (főleg a fiatal példányokról) gyakran csak tavasszal hullanak le. Lombja ősszel aranysárgára színeződik; levele talajjavító hatású. Virágait a szél porozza be. (A bükkerdők leveleik miatt aranylanak télen is.) A Macskás-forrás környékén is megtalálhatók a gyertyános-tölgyesekben.

Macskás-forrás erdei pihenőhely
Macskás-forrás erdei pihenőhely Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • "Macskás" erdei pihenőhely Zalalövő környékén
    "Macskás" erdei pihenőhely Zalalövő környékén Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • gomba a Macskás-forrás pihenő mellett
    Gomba a Macskás-forrás pihenő mellett Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Macskás-forrás pihenőhely
    Macskás-forrás pihenőhely Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Fiatal bükk Zalalövő környékén
    Fiatal bükk Zalalövő környékén Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Idős bükkfa a Macskás-forrás közelében
    Idős bükkfa a Macskás-forrás közelében Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • virágzó bükkfa
    Virágzó bükkfa Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • virágzó gyertyán
    Virágzó gyertyán Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • fenyves Zalalövő térségében
    Fenyves Zalalövő térségében Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • tölgyrönkök az erdészeti úton
    Tölgyrönkök az erdészeti úton Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • erdészeti út
    Erdészeti út Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • út sorompóval a Macskás-forrás környékén
    Út sorompóval a Macskás-forrás környékén Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A Macskás-forrástól kiérve északra fordulunk a kék jelzésen, majd kb. 500 méter megtétele után forduljunk nyugatra. Hamarosan kiérünk Irsapusztára, amely Zalalövőhöz tartozó településrész. Az út a 86-os főúthoz visz. Ezen az úton haladunk ÉK-i irányba 500 métert, majd letérünk balra (ÉNY-i irány) az alsóbbrendű útra (7429-es).

lovak Irsapusztán
Lovak Irsapusztán Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Az aszfaltos úton haladunk tovább, míg elérjük a kék jelzést, itt letérünk ÉNy-i irányba egy földútra. A Kisfaludy és a Kolozsvári utca érintésével érkezünk meg a városba. Áthaladunk a Zala folyón. A templomnál balra fordulunk (Piros jelzés). Itt lehetőség van jobbra letérni és kb. 150 méter megtétele után a Salla Múzeum kiállító termeit megtekinteni. A római kori múzeum a korabeli Sallában élők mindennapjait mutatja be. A kiállító helyiségekben jelenleg egy 1999-ben rendezett állandó kiállítás van, amelynek címe: Zala megye római kora, valamint egy kamara-kiállítást. A múzeum mögött romkert található. A Szent László király-templom mellett a Körmendi majd a Petőfi utcára térünk rá. A Petőfi utca XX. századi házai között bújik meg egy, a XIX. század elején épült parasztház. Az udvart L alakban szegélyezi a boronafalú, zsupp tetővel fedett ház. A ház teljes hosszában pitvar húzódik. Innen nyílnak a különböző helyiségek. Minden helyiség az udvarról közelíthető meg. Csak a konyha és a hálószoba között van a házon belül ajtó.

tájház Zalalövőn
Tájház Zalalövőn Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Zala folyó Zalalövőn
    Zala folyó Zalalövőn Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • zalalövői Szent László király-templom
    Zalalövői Szent László király-templom Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • Salla Múzeum Zalalövőn
    Salla Múzeum Zalalövőn Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna
  • kereszt a Zalalövő-Nagyfernekág leágazásnál
    Kereszt a Zalalövő-Nagyfernekág leágazásnál Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

A település végén ÉNY-ra fordulva kb. 1 km megtétele után érjük el a Borostyán-tavat. A tavat a Szőcei-patak folyásának elzárásával alakította ki 1985-1986-ban az akkori nagyközségi tanács. A tekintélyes kiterjedésű állóvizet a Szőcei-patak mellett még források sora táplálja. Nevét a község határán egykor átvezető római kori Borostyán-útról kapta. A területe átlagos vízállás mellett 19,8 ha, ekkor a térfogata kb. 500 000 m3. A tó É-D irányban kb. 1600 m hosszan nyúlik el, átlagos szélessége kb. 120 m. A tóban fürödni és horgászni is lehet. Az igazán aktív kikapcsolódásra vágyók egy 20 állomásos erdei tornapályán mérhetik fel erőnlétüket, illetve fejleszthetik azt. A tó körül kialakított ösvényen végigvezető pályarendszer táblákkal mutatja az irány és az adott feladatsort.

fahajó a zalalövői Borostyán-tó partján
Fahajó a zalalövői Borostyán-tó partján Fotó: Kovácsné Kocsi Zsuzsanna

Vissza a pihenőhelyhez

Zalalövő "Macskás" forrás és erdei pihenőhely A Macskás-forrás a Zalalövőről kiinduló gyalogos túrák kedvelt állomása. Mivel az Országos Kéktúra útvonalának közelében helyezkedik el, gyakran keresik fel a nagyobb vándorkirándulások résztvevői is. Három gyalogos és három kerékpáros túrát ajánlunk, ami érinti a pihenőhelyet vagy innen indul.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei