funiQ logo

Újudvari falukerülő kerékpártúra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 8 km
Össz. emelkedő:  160 m
Össz. lejtő: -160 m
Magasság max.: 308 m
Magasság min.: 162 m

Útvonal: Csibiti-tó pihenőhely (gyalogos megközelítés – K+ túraútvonalon) – Tukora-tető, kilátópont a TV-torony mellett – piros sáv az újudvari szőlőhegyen át (kb. 3 km) – Újudvar, templom – Dózsa György utca – zöld + jelzés – Tukora-tető, TV-torony

 • Túra típusa: kerékpáros
 • Ajánlott időszak: áprilistól szeptember végéig
 • A szintkülönbség miatt csak gyakorlott kerékpárosoknak javasoljuk!
 • Parkolási lehetőség a TV-torony környezetében

Az alig 1 órás kerékpártúra szervezhető kerekezésben jártas családi, baráti társaságoknak, vagy iskolai osztályoknak is (felső tagozattól). A kerékpáros útvonal mentén többször gyönyörködhetünk a Principális-völgy látványában.

Figyelem! A Csibiti-tótól a Csibiti-völgy bejáratáig az útvonal csak gyalogosan tehető meg. A túra hosszánál a Tukora-tetőtől a visszaérkezésig jelöltük a km-k számát.

Útvonal

A Csibiti-völgyben található Csibiti-tó a környező források által táplált mesterséges víztározó, melyet egy völgyzáró gát segítségével alakítottak ki. A tó partján pihenőhely és tisztavizű forrás várja a kirándulókat. A tó keleti oldalán található a Csibiti-forrás, amelynek vize nyári napokon is kellemesen hűsítő.

az újudvari Csibiti-tó pihenője
Az újudvari Csibiti-tó pihenője Fotó: Kovács Károly

Túránk kiindulópontja a pihenőhely, innen indulunk a kék + jelzésen felfelé déli irányba (gyalogos útvonal!). A Csibiti-völgy a gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában (örökzöld). A kék + jelzéshez a völgy kijáratánál a piros sáv csatlakozik. Ezen haladunk tovább dél felé.

Innen az útvonal kerékpárral folytatható.

Az aszfaltos útra érve haladjunk el a TV-torony mellett. Kis kitérővel a torony felé szép időben az egész Principális völgyét belátjuk. Az 1972-ben épült torony a Principális völgyének meghatározó látképi eleme, hiszen 308 méter magasságon áll a Tukora-tetőn. Maga a torony 206 méter. A TV-toronyba nem lehet felmenni, de a dombtetőről csodálatos látvány tárul elénk: a dimbes-dombos zalai táj.

Utunkat a piros sávon nyugat felé folytassuk (szőlőhegyre tartó lefelé lejtő földút). Az út többször tesz kanyarokat, végigvezeti a kerékpározót a települést szegélyező zártkerteken. A piros jelzésen lefelé haladva az újudvari szőlőhegyen haladunk keresztül. A takaros pincék mellett több útszéli keresztet is láthatunk. Lefelé ereszkedve többször is gyönyörködhetünk a szép kilátásban.

a TV-torony az újudvari szőlőhegyről
A TV-torony az újudvari szőlőhegyről Fotó: Kovács Károly

A piros sávot egy útszéli keresztnél (a falu közelében egy magányos lakóház előtt) hagyjuk el, és balra fordulva (K-i irányba) egy mélyúton (ún. horhoson) ereszkedünk le Újudvar központjába.

A település látnivalója a XX. század első felében épült Havas Boldogasszony templom. 2015-ös felújítása során a mellékoltár bontásakor egy márványlappal lezárt kazettát találtak, amiben két csontszilánk volt kis papírba becsomagolva. A papíron lévő írásból derült ki, hogy Szent Viktor és Szent Orbán vértanú pápák csontereklyéit őrizte a kazetta, amit a felszentelésekor helyeztek el az oltárban. Az akkori templomban ez volt a főoltár. Az ereklyecsontokat díszes tartóban a régi oltáron szemlélhetik meg a látogatók. A templom a falu központjában, a Fő út 50-es szám alatt tekinthető meg.

kőkereszt a templom felé vezető út mellett Újudvaron
Kőkereszt a templom felé vezető út mellett Újudvaron Fotó: Kovács Károly
 • Újudvar Községháza
  Újudvar Községháza Fotó: Kovács Károly
 • piros sáv turistajelzés az újudvari szőlőhegyen
  Piros sáv turistajelzés az újudvari szőlőhegyen Fotó: Kovács Károly
 • vadnyúl a szőlőhegyi úton
  Vadnyúl a szőlőhegyi úton Fotó: Kovács Károly
 • Havas Boldogasszony-templom Újudvaron
  Havas Boldogasszony-templom Újudvaron Fotó: Kovács Károly
 • turistaút az újudvari szőlőhegy felé
  Turistaút az újudvari szőlőhegy felé Fotó: Kovács Károly
 • vadászház a Tukora-tetőn, a piros jelzés mentén
  Vadászház a Tukora-tetőn, a piros jelzés mentén Fotó: Kovács Károly
 • faluvégi horgásztó Újudvaron
  Faluvégi horgásztó Újudvaron Fotó: Kovács Károly

Utunkat a faluközpont felé (útjelző táblán TV-torony irányába), a zöld kereszten folytassuk tovább. A falu végén kisebb horgásztavat találunk, amely mellett kiépített pihenő is van.

Az aszfaltos utat követve folyamatos emelkedéssel térjünk vissza a TV-toronyhoz. Az út mellett nem sokkal a TV-torony előtt, fák között (jobbra az úttól) kereszt áll. A kereszt közeléből a Zalai-dombság délkeleti felére nyílik szép kilátás, távolban a nagybakónaki szőlőheggyel. Pihenjünk meg, ahogy a kereszt felirata is invitál.

Gyalogosan térhetünk vissza a Csibiti-tó partján álló pihenőhelyhez.

Vissza a pihenőhelyhez

Csibiti-tó (Újudvar) erdei kirándulóhely Az Újudvarhoz tartozó Csibiti-tó erdei kirándulóhelyről vagy a közeli Tukora-tetőről indulva három gyalogos és három kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei