funiQ logo

Zsigárdmajor „Kegytemplom kör” gyalogos túra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 7,5 km
Össz. emelkedő:  100 m
Össz. lejtő: -100 m
Magasság max.: 217 m
Magasság min.: 156 m

Útvonal: a Zsigárdi Erdei Laktól K– jelzésen nyugatra, később északra – Hosszúvölgy K– jelzés – Homokkomárom K– jelzés – Kegytemplom K– jelzés – Homokkomárom – a patak után jelöletlen földút délkelet, majd dél felé – nagyobb séta után az első elágazásnál észak felé a K– jelzésen – Zsigárdi Erdei Lak

  • Túra típusa: gyalogos
  • Ajánlott időszak: kora tavasztól késő őszig
  • Parkolási lehetőség az erdei lak mellett, csak személyautóval lehetséges

Ez a közel 2,5-3 órás gyalogos túra szervezhető túrázásban gyakorlott családoknak és iskolai csoportoknak egyaránt. Sík területről indulva jutunk el a magas dombvégre épített Kegytemplomig, kényelmes túracipő viselete ajánlott. A kegytemplomig jelzett turistaútvonalon, a templomtól földúton haladunk.

a homokkomáromi kegytemplom
A homokkomáromi kegytemplom Fotó: Kovács Károly

Útvonal

A Zsigárdi Erdei Lak csendes erdő mélyén megbúvó ház. Az 1945 előtt épített, korábban kisegítő vadászházként funkcionáló épületet a Zalaerdő Zrt. 2014-ben újította fel. Két szobában 4+2 fő fér el kényelmesen. Különlegességei közé tartozik a mellette elhaladó Kéktúra útvonal, illetve a közvetlen közelében található Erzsébet királyné-emlékhely és a Zrínyi-hárs. Az erdei lak udvarán, illetve az épület mellett jól felszerelt pihenőhely található. A házzal szemben az öreg fák alatt egy emlékkő fehérlik: „Erzsébet királyné, 1898” a felirata. Ma már nem tudni, hogy ki állította, de máig őrzi a tragikus körülmények között elhunyt, magyarok által oly szeretett királyné emlékét. A kő mögött vén hársfa áll.

Zsigárd erdei lak
Zsigárd erdei lak Fotó: Kovács Károly
  • Zsigárdi erdei pihenőhely
    Zsigárdi erdei pihenőhely Fotó: Kovács Károly
  • Erzsébet királyné emlékműve a Zsigárd erdei lak közelében
    Erzsébet királyné emlékműve a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly
  • Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében
    Zrínyi-hárs a Zsigárd erdei lak közelében Fotó: Kovács Károly
  • erdei patak és Zrínyi fája a Zsigárd erdei lakhoz közel
    Erdei patak és Zrínyi fája a Zsigárd erdei lakhoz közel Fotó: Kovács Károly

Az erdei laktól induljunk el nyugati irányba a K– mentén, majd az első kereszteződésnél forduljunk északnak, követve a turistajelet. Karbantartott földúton érkezünk meg Hosszúvölgyre. Az aszfaltos utat elérve, annak nyomvonalát követve délnyugati irányba fordulunk és 300-400 méter séta után elérjük Homokkomáromot.

A K– jelzést követve elérjük Homokkomáromot. A település nemcsak a zarándokhelyként ismert, de itt található a Balaton-mellék Borvidék legnagyobb egybefüggő szőlőterülete. A Homokkomáromi Hegyközség 1998-ban alakult 240 hektárral rendelkező területtel. A szőlőhegy több részre tagolódik, és több mint 400 termelő gazdálkodik. A jó minőségű homokkomáromi borok jellemzően fehér szőlőből készülnek. A szőlőhegyén már hagyománnyá vált a nyaranta megrendezésre kerülő Csingahegyi Napok, amelyet a Csingahegyi Művészműhely Egyesület szervez. A rendezvényre fafaragók, kovácsok, bőrösök, festők és más művészek gyűlnek össze, hogy a rengeteg látogató előtt közösen készítsék el az alkotásaikat. A felső-csingai szőlőterületekre érdemes kitérőt tenni. (A település Hosszúvölgy felé eső vége előtt északra nyíló utca, fatábla jelzi: „Felső-Csinga”).

A faluból a templomba vezető meredek út mentén a „Csingahegyi Napok” során készült faszobrok sorakoznak. A magyar királyokat ábrázoló alkotások helyi és környékbeli fafaragók munkái.

a homokkomáromi Kisboldogasszony-templom
A homokkomáromi Kisboldogasszony-templom Fotó: Kovács Károly
  • a homokkomáromi Kisboldogasszony-templom
    A homokkomáromi Kisboldogasszony-templom Fotó: Kovács Károly
  • faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén
    Faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén Fotó: Kovács Károly
  • faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén
    Faszobrok a homokkomáromi templom felé vezető út mentén Fotó: Kovács Károly
  • pipacsmező a Felső-csinga-hegy aljában (homokkomáromi szőlőhegy)
    Pipacsmező a Felső-csinga-hegy aljában (homokkomáromi szőlőhegy) Fotó: Kovács Károly
  • Felső-csingai fafaragók házai a homokkomáromi szőlőhegyen
    Felső-csingai fafaragók házai a homokkomáromi szőlőhegyen Fotó: Kovács Károly
  • homokkomáromi Kisboldogasszony-templom
    Homokkomáromi Kisboldogasszony-templom Fotó: Kovács Károly
  • Nyolc Boldogság Közösség kolostora Homokkomáromban
    Nyolc Boldogság Közösség kolostora Homokkomáromban Fotó: Kovács Károly
  • kálvária a homokkomáromi kegytemplom alatt
    Kálvária a homokkomáromi kegytemplom alatt Fotó: Kovács Károly

A dombtető déli nyúlványán áll a Kisboldogasszony-templom, amely napjainkban a Dunántúl egyik legjelentősebb zarándokközpontja. A mai templomot 1722-ben kezdték el építeni. Az építkezés befejezése és a templom teljes felszerelése gróf Batthyány Lajos, az akkori kegyúr nevéhez kötődik. Az ő kérésére 1751-ben XIV. Benedek pápa Szent Félix vértanú gyermek ereklyéit adományozta a homokkomáromi templomnak. Ma a főoltáron, a kegykép alatt látható Szent Félix ereklyéje. A templommal szemben lévő kolostort 1772-1778 között építették a zarándokok szolgálatát ellátó atyák részére. Később (1911-től) ez plébániaépület volt, ma pedig a Nyolc Boldogság Közösség használatában áll. A kolostorban kegytárgybolt működik. A templomban minden hónap 13-án van a kegytemplom engesztelőnapja, amire számos zarándok érkezik.

A templomtól térjünk vissza a településre. A Homoki-patak hídján átkelve, a Petőfi Sándor utca végén forduljunk délkelet felé (Ady Endre utca), és jelöletlen úton haladjunk a szántóföldön, majd az erdő mellett Zsigárdmajor felé. Nagyobb távolságból remek kilátás nyílik a templomra. A murvás utat elérve forduljunk északnak. Rövid időn belül újra elérjük a K– jelzést. Keleti irányba fordulva visszaérünk az erdei lakhoz.

a homokkomáromi Kisboldogasszony-templom
A homokkomáromi Kisboldogasszony-templom Fotó: Kovács Károly

Vissza a pihenőhelyhez

Zsigárdi erdei kirándulóhely Nagykanizsától északnyugatra, Homokkomárom településhez tartozik az erdő mélyén megbúvó Zsigárdi Erdei Lak, ahol két szoba várja a túrázókat. A pihenőhelytől indulva 3 gyalogos és 3 kerékpáros útvonalat ajánlunk.

A GO IN NATURE projekt együttműködő partnerei