funiQ logo

Tóti-hegy

A Balaton-felvidék tanúhegyei közül a szabályos kúp alakúak közé tartozik, ilyen szempontból a Gulács kistestvére is lehetne, mivel csúcsa 46 méterrel alacsonyabb.

a Tóti-hegy és a Gulács Gyulakeszi határából
A Tóti-hegy és a Gulács Gyulakeszi határából Fotó: funiQ

Másban is különböznek: a Tóti-hegy teteje kopasz, így igazi körpanorámában élvezhetjük a Tapolcai-medence látványát. Hasonlít azonban "testvérére" abban, nem menekült meg a XX. század eleji bazaltbányászat terjedésétől, így nyugati oldalában megnézhetjük a felhagyott kőbányát.

Bár a Tóti-hegyre is vezet turistaút, a kirándulók tömegei - egyelőre - még nem fedezték fel maguknak.

A Tóti-hegy pont két kék útvonal között található, nyugatról az Országos kék, míg keletről a Balaton-felvidéki kék sáv halad el mellette. Kelet-nyugat irányban a zöld sávot kell követnünk, majd a csúcs alatt közvetlenül a zöld háromszöget, ha meg akarjuk mászni ezt a hegyet.

Indulhatunk Káptalantótiból, ami a legközelebb esik hozzá, és akkor össze is köthetjük a kirándulást egy jó kis piacozással a híres Liliomkert termelői piacon. A piac a falu északi végén található, a kék háromszög jelzés viszont a központtól indul dél felé.

A közeli Salföldről is szervezhetjük a túrát, de ha a legközelebbi autóval elérhető pontot keressük, akkor a Káptalantóti és Badacsonytomaj közötti úton az Istvándy-pincészet tábláját keressük, innen rá tudunk csatlakozni a zöld sáv jelzésre.

Akárhonnan indulunk, kellemes túrára számítsunk egészen a csúcs alatti fennsíkig, mert innen ugyan már csak 300 méter van hátra, de az nagyon meredek. Ez ne tántorítson el senkit, mert a panoráma minden egyes lépést megér!

a Gulács, távolabb a Tóti hegy a Badacsony északi köpenyéről nézve
A Gulács, távolabb a Tóti hegy a Badacsony északi köpenyéről nézve Fotó: funiQ
 • Káptalantóti piac, háttérben a Tóti-hegy
  Káptalantóti piac, háttérben a Tóti-hegy Fotó: funiQ
 • Káptalantóti piac
  Káptalantóti piac Fotó: funiQ
 • régi bútorokat is vásárolhatunk a Káptalantóti piacon
  Régi bútorokat is vásárolhatunk a Káptalantóti piacon Fotó: funiQ
 • Liliomkert Galéria
  Liliomkert Galéria Fotó: funiQ
 • ínycsiklandó sajtok a Káptalantóti piacon
  Ínycsiklandó sajtok a Káptalantóti piacon Fotó: funiQ
 • termelői mézek és olajok
  Termelői mézek és olajok Fotó: funiQ
 • Káptalantóti piac
  Káptalantóti piac Fotó: funiQ
 • evőeszközökből készült ékszerekkel is vehetünk a Káptalantóti piacon
  Evőeszközökből készült ékszerekkel is vehetünk a Káptalantóti piacon Fotó: funiQ

Tanúhegyek

Tanúhegyek a Balaton-felvidéken Több millió év történetét mesélik el nekünk a Balaton-felvidék jellegzetes formájú hegyei, mégis mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Cikkünkből kiderül, hogy melyik tanúhegyről lehet siklóernyőzni, melyik hegyet vágták félbe, hol találunk várromokat, vagy hogyan jutunk el a bazaltorgonákig.