funiQ logo

Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Az egyik legszebb panoráma a Balaton körül a balatongyöröki Batsányi-kilátóból látható. Balatongyörök felett, a Pap-hegy csúcsán, a 448 méter magasan lévő Boncsostetőn áll a 2014-ben újjáépített kilátó.

A kilátó névadója, Batsányi János a felvilágosodás négy nyelven verselő költője több szálon is kötődött a Balatonhoz: Tapolcán született, és iskolái egy részét Keszthelyen végezte.

A három szintes, fából épült, lapos sátortetős kilátóból egyedülálló a kilátás a Szigligeti-öböl felé, amely mögött a méltóságteljes tanúhegyek sorakoznak.

Mivel Balatongyörök nem szűkölködik szép kilátásban, látogatásunkkor összeköthetjük akár három helyi kilátót is, amelyek gyalog sincsenek agy távolságra egymástól: a Szépkilátóval és a Bél Mátyás-kilátóval kombinálva igazán látványos túrát tehetünk.

balra a Bél Mátyás-kilátó, jobbra a Batsányi-kilátó a Balatoni Bringakörút balatongyöröki szakaszáról nézve
Balra a Bél Mátyás-kilátó, jobbra a Batsányi-kilátó a Balatoni Bringakörút balatongyöröki szakaszáról nézve Fotó: funiQ

Két praktikus megközelítési útvonalat ajánlunk. A Balatongyörökről északra kivezető Mogyorós utca mentén találjuk a közkedvelt kirándulóhelyet, a Bélapi-pihenőt. Innen a sárga kereszt jelzésen induljunk el, a Szerelemdombi pihenőhelyig. Az elágazásnál balra kövessük a piros sáv jelzést, majd nagyjából 1 km múlva jobbra visszafordulva a piros háromszög fog felvezetni a hegycsúcson álló kilátóhoz. Útközben is gyönyörű táj és balatoni panoráma fog minket kísérni. Ez kellemes kirándulás lehet családoknak is, hiszen oda-vissza nincs 3 km az út.

Ha még szívesen kirándulnánk az erdőben, visszafelé a Bélapi-pihenő előtt forduljunk rá a sárga háromszög jelzésre, és a Boroszlán tanösvény mentén megnézhetjük a Bél Mátyás-kilátót is.

A másik lehetőség, ha a hasonlóan gyönyörű panorámát adó Szépkilátótól indulunk, itt is találunk parkolót, ha autóval érkezünk. Az út túloldalán indul a piros háromszög jelzés (a büfésor mentén), ez egyenesen felvezet a kilátóhoz. Ez kicsit rövidebb (kb. 2 km oda-vissza) útvonal, de nehezebb terepen.

A kilátót érinti a Balatonederics és Balatongyörök között több körútból álló Pele apó tanösvény is.

Még több kilátó a Balatonnál

Kilátók és kilátópontok a Balaton környékén Ha eltávolodunk kicsit a vízparttól, és felkerekedünk egy közeli magaslatra, azonnal elénk tárul a Balaton és környékének lenyűgöző panorámája. Cikkünkben részletes gyűjtemény található a Balaton körüli épített és természeti kilátópontokról, de a térképet böngészve is kiválaszthatjuk úti célunkat.