funiQ logo

Esztergom környéki túrák: Búbánatvölgy kör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 13 km
Össz. emelkedő:  470 m
Össz. lejtő: -470 m
Magasság max.: 408 m
Magasság min.: 109 m

Útvonal: Búbánatvölgy - Hideglelős-kereszt - Savó-kúti tisztás - Dobogó - Fári-kút - Kerek-tó - Búbánatvölgy

Parádés dunai panoráma és hangulatos horgásztavacskák jellemzik ezt a körtúrát, ami az Esztergomhoz tartozó népszerű kirándulóhelyről, a Búbánatvölgyből indul. A Visegrádi-hegység nyugalmas, kevesek által látogatott, hangulatos zugaiba is eljutunk, miközben a Hideglelős-kereszttől és a Sas-hegyről csodás kilátás nyílik a Dunára. Nagyobb gyerekekkel is már bátran neki lehet vágni a túrának!

a Búbánatvölgy, Helemba-sziget és Törpe-sziget a Sas-hegyről
A Búbánatvölgy, Helemba-sziget és Törpe-sziget a Sas-hegyről Fotó: funiQ

A túra időtartama: kb. 4 óra

A túra jellege: Közepes nehézségű körtúra végig jól jelzett turistautakon, ösvényeken, egy darabig aszfaltúton, ill. országúton. A Hideglelős-kereszthez és a Sas-hegyhez vezető út rövid, de nagyon meredek emelkedő. Vízvételi lehetőség csak a Fári-kútnál van.

Kiindulópont: Az Esztergomtól 7 km-re keletre, a 11-es főút melletti Búbánatvölgy településrész. Buszmegálló.

Útvonal

Az Esztergomhoz tartozó Búbánatvölgy településrészről indulunk a 11-es főúton Visegrád felé. A buszmegállótól keletre, Visegrád felé vezetnek a P (piros) ∆ jelzések. Az autót le tudjuk tenni az országúttól kissé beljebb, például a füves focipálya melletti területen. A meglehetősen nagy forgalmú úton kb. 200 métert kell csak gyalogolnunk, majd jobbra be az erdőbe vezet minket a P∆-gel jelzett kis ösvény.

A hangulatos Hajagos-völgyben emelkedünk, elmegyünk a Hideg-kút szerény kis forrása mellett, majd utunk egyre erősebben emelkedve egy nagy bal kanyar után ér fel a Sas-hegy alatti nyeregbe, egy kis útelágazáshoz.

Balra fel vezet a meredek csapás a parádés panorámát nyújtó kis sziklakiszögellésig, melyen a Hideglelős-kereszt áll. A szép feszület előtti sziklákon állva lábunk alatt hömpölyög a Duna hatalmas folyama, benne a homokzátonyszerű szigetekkel, köztük a legnagyobb a Helembai-sziget, a túlparton pedig a már Szlovákiához tartozó Helembai-hegység, attól jobbra a Börzsöny hegyei látszanak.

Dunai panoráma a Hideglelős-kereszt mellől
Dunai panoráma a Hideglelős-kereszt mellől Fotó: funiQ
 • turistaút a Búbánatvölgy melletti Hajagos-völgyben
  Turistaút a Búbánatvölgy melletti Hajagos-völgyben Fotó: funiQ
 • Dunai kilátás a Hideglelős-kereszt mellől, az egykori kőfejtő tetejéről
  Dunai kilátás a Hideglelős-kereszt mellől, az egykori kőfejtő tetejéről Fotó: funiQ
 • Dunai panoráma a Hideglelős-kereszt mellől
  Dunai panoráma a Hideglelős-kereszt mellől Fotó: funiQ
 • Hideglelős-kereszt
  Hideglelős-kereszt Fotó: funiQ

Miután kigyönyörködtük magunkat, visszamegyünk az elágazáshoz, és folytatjuk utunkat a P∆ jelzésen. Az ösvény még az eddigieknél is meredekebben kapaszkodik fel a Sas-hegy (322 m) tetejére, de a ritkás erdőből csodás a kilátás a Dunára, még az esztergomi bazilika jellegzetes kupolája is felsejlik. A hegy tetejéről már korlátozottabb a kilátás a növényzet miatt.

A Sas-hegytől utunk kényelmesebbé válik, szép erdőben, szintben, egy nagy jobb kanyar után érjük el a balról, Basaharc felől csatlakozó P+ jelzésű utat. A széles szekérúton a P+ és a Mária-út jelzéseket követjük először erdőben, majd egy nagy erdőirtás szélén haladva. 20 perc múlva, balról találkozunk a Pilismarót felől jövő P jelzésekkel, majd 100 méter után egy útjelzőtáblával is jelzett kereszteződésnél, a Savó-kúti tisztáson, a piros sáv és a Mária-út jelzései jobbra tartanak, de mi nem azokat követjük.

útjelző táblák az erdőben
Útjelző táblák az erdőben Fotó: funiQ

A bal oldali utat választva, továbbra is a P+ jelzéseket követve, széles utunk időnként csodálatos kilátást nyújt balra az erdős Pitvaros-völgybe. A Dobogó (387 m) gerincén egy ponton jobbra érdemes egy pár méteres kitérőt tenni, egy kis tisztásról gyönyörű kilátás nyílik a szemben lévő, jellegzetes U alakú Vaskapu-hegyre, az előtte fekvő idilli rétekre. A távolban megcsillan a Duna szalagja, mögötte a Gerecse széles hegyhátja és a Nagy-Gete púpja is jól látszik.

A kilátóhelytől pár méterre széles, erdészeti utunk kettéágazik, a jelzések a jobb oldali ágra mutatnak, szintben maradva egy nagy erdőirtás szélén gyalogolva érünk egy elágazáshoz, ahol az útjelzőtábla kissé zavaróan a már nem itt vezető P jelzést is mutatja, mi élesen jobbra térünk a Z jelzéseket követve a Fári-kút irányába.

A kereszteződésnél az egyik fán szentképet láthatunk. A Z jelzések mellett a kék Mária-út jelzései is festve vannak. Lejtős utunk egy árokban jön le a hegyről, néhol keresztbe dőlt fákon kell átbújnunk, majd az ösvény az árok szélén kényelmesebben folytatódik.

Ritkás, hangulatos szálerdőben haladva hamarosan kibukkanunk egy gyönyörű tisztáson, majd jobbról egy sűrű fenyves mellett megyünk el. Pár perc múlva egy újabb üdén zöldellő rétre jutunk, majd egy kerítésen átvezető létrán mászunk át, és a Csenke-patak rendkívül buja, esőerdőszerű ártéri erdejébe bújunk be. Kibukkanva a liánok közül a mezőre, egy útkereszteződéshez érünk. Érdemes egy kis kitérőt tennünk egyenesen előre a 150 méterre lévő hangulatos, szépen rendben tartott, bővizű Fári-kúthoz, ahol pihenőhelyeket, padokat találunk.

A forrástól menjünk vissza a kereszteződéshez, és balra fordulva immár a P jelzéseken szép mezők, rétek, megművelt földek közt haladunk a széles, földes kocsiúton. A jelzések pár perc után jobbra mutatnak, átkelünk a patakon, egy nagy bal kanyar után a tágassá váló völgyben követjük tovább a jelzéseket. A gyümölcsösök, hétvégi házak között vezető útról szép kilátás nyílik jobbra, a hosszan elnyúló hegyhátra, ahonnan korábban leereszkedtünk. A P jelzések később jobbra térnek, de mi a P+ jelzéseken maradunk, és rövidesen elérjük a Búbánatvölgyi-tavak legszebbjét, a Kerek-tavat.

A Kerek-tó szépen gondozott, parkosított partján remek kis büfét (meleg konyha) találunk, a jól kiépített horgászhelyek mellett gyönyörködhetünk a festői fekvésű, romantikus tó látványában. A betonút egy erdészház mellett megy el, majd a következő tó előtt jelzésünk balra letér a jobbra kanyarodó betonútról, és egy hangulatos, széles földúton a Szamár-hegy tövében megy tovább a Búbánatvölgyben. Szorosan a meredek, erdős hegyoldalhoz tapadva vezet utunk, jobbra üdülők, hétvégi házak sora, majd pár perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkra.

a Vaskapu-hegy keleti oldala
A Vaskapu-hegy keleti oldala Fotó: funiQ
 • a Fári-kút felé a zöld sávon egy árokban vezet az út
  A Fári-kút felé a zöld sávon egy árokban vezet az út Fotó: funiQ
 • kerítésen átvezető létra a Csenke-pataknál
  Kerítésen átvezető létra a Csenke-pataknál Fotó: funiQ
 • Csenke-patak
  Csenke-patak Fotó: funiQ
 • Fári-kút
  Fári-kút Fotó: funiQ
 • legelő a Fárikúti út mellett
  Legelő a Fárikúti út mellett Fotó: funiQ
 • Kerek-tó a Búbánatvölgyben
  Kerek-tó a Búbánatvölgyben Fotó: funiQ
 • pihenőhely a Kerek-tó mellett a Búbánatvölgyben
  Pihenőhely a Kerek-tó mellett a Búbánatvölgyben Fotó: funiQ

További Esztergom környéki kirándulások

Esztergom környéki kirándulások Az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesülettel közösen kialakított öt útvonalat bejárva felfedezhetjük a népszerű Duna-menti város természeti szépségeit. A városi sétán érintjük a legfőbb látnivalókat, bejárjuk a Vaskapu-hegyet, a Búbánatvölgyet és a Rám-szakadékot, és Pilisszentlélek környékét.