funiQ logo

Keleti Balaton-kör (78 km)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 79 km
Össz. emelkedő:  390 m
Össz. lejtő: -390 m
Magasság max.: 186 m
Magasság min.: 100 m

Útvonal: Balatonfüred, Berzsenyi kút – Tihanyi révSiófokBalatonkenese – Katica Pékség (X) – BalatonalmádiAlsóörsBalatonfüred

A Balaton keleti medencéjét körbejáró kerékpártúra Balatonfüredről nyugat felé indul, majd letérünk a Tihanyi-félsziget felé, ahol kompra szállunk. Miután átszeltük a Balatont, Szántódtól a Bringakörút mentén fedezzük fel a Balaton keleti "csücskét". Végigsuhanunk a siófoki Ezüst- és Aranyparton, megcsodáljuk a kilátást Balatonakarattya híres Magaspartjáról, kipróbáljuk a Fűzfői-öböl új kerékpárútját, majd a Balaton Riviéra településein keresztül érünk vissza Füredre.

Útvonal

Balatonfüred Tihany felőli végén találunk egy körforgalmat, ahonnan a főút Balaton felőli oldalára, a kemping felé letérve jobbra találjuk túránk kezdő- és végpontját, egy nagy, ingyenes parkolót. A parkoló Tihany felőli végén fakad a Berzsenyi-forrás, amelynek üdítő, szénsavas vizéből érdemes feltölteni kulacsainkat.

Berzsenyi Dániel-emlékforrás
Berzsenyi Dániel-emlékforrás Fotó: funiQ

Kelet felé indulunk, nagyjából egy kilométeren keresztül a főúttól kicsit távolibb, de azzal párhuzamos szervizúton megyünk. Elhaladunk a hajógyár előtt, majd rátérünk a kerékpárútra. Eleinte jó minőségű úton megyünk, majd Tihany felé közeledve az egész Balatoni Bringakörút egyik legrégebbi és legrosszabb minőségű szakasza következik. Miközben kerülgetjük a szűk úton a rondellákat, a panoráma a Tihanyi-félszigetre kárpótol minket.

Az első tihanyi bekötőúton a bicikliúttal együtt kanyarodunk, de nem jobbra, a Bringakörúton megyünk tovább, hanem egyenesen, a part menti Lepke soron. Elhaladunk a Gödrösi szabadstrand mellett, amelynek parkolójából nyílik a Kalandsziget kalandpark.

kerékpárút a Lepke soron
Kerékpárút a Lepke soron Fotó: funiQ

Gyönyörű úton tekerhetünk, jobbra az Óhegy sűrű növényzete véd minket, balra a panorámában gyönyörködhetünk. Kisebb emelkedővel érünk a kikötőhöz, majd egy darabig még folytatódik az emelkedő, amíg egy elágazáshoz nem érünk. A mi irányunk a Tihany-rév lesz. Ismét kiérünk a part mellé, újabb szabadstrand mellett haladunk el. Következik a kikötő és a Center strand. Itt letérünk a főútról, és a Kenderföldi úti új kerékpáros úton haladunk tovább. A kellemes, erdős szakasz után a Club Tihanynál bukkanunk ki, ahonnan balra már csak pár száz méter, és megérkeztünk a Tihanyi-révhez.

A Tihany és Szántód közötti komp egész évben üzemel, csak szélsőséges időjárás miatt állítják le a hajókat. Április elejétől október végéig 40 percenként közlekednek, ezen az időszakon kívül pedig óránként. 2017-ben a kerékpárosoknak 300 Ft-ot kell fizetniük egy átkelésért. Az aktuális menetrendről a BAHART oldalán lehet tájékozódni.

komp visz át Szántódról Tihanyba
Komp visz át Szántódról Tihanyba Fotó: funiQ

A nagyjából 10 perces út Szántódon ér véget, itt először egyenesen megyünk a Tihany utcában a nagy kereszteződésig, majd ott balra fordulunk, Zamárdi irányába. Ezen a szakaszon utcákon vezet a Bringakörút nyomvonala, táblák jelölik az irányt. Az üdülőövezetbe érve balra a Harcsa utcába kanyarodunk, és a Balatonhoz közelebbi Panoráma utcában folytatjuk az utunkat. Innen Siófokig hol közelebb, hol kicsit távolabbi párhuzamos utcákban haladunk, de mindig a vasút és a Balaton közötti területen. Elhagyjuk Zamárdit, majd Balatonszéplak alsót és felsőt, de szinte észre se vesszük, annyira egybeépültek ezek a déli parti települések.

Tipp: Ha valaki errefelé állomásozik a Balaton-kerülés folyamán, és van néhány szabad napja, ajánlunk néhány, a parttól eltávolodó túrát is: a Siófokról induló körtúrán a Sió-csatorna mentét és a Töreki-tavakat is felfedezzük. A Zamárdiból induló túra a Külső-Somogy dombjait fedezi föl, egy-két gyönyörű panorámát is beiktatva.

Siófok Mielőtt reggel elérjük, vagy amikor este elhagyjuk a vízpartot, ajánlott körbejárni a várost, amely számtalan köztéri szobrával egy állandó szoborkiállításnak is tekinthető. A Víztoronyból beláthatjuk Siófok környékét, a Makovecz Imre tervezte evangélikus templomot pedig mindenképp érdemes megnézni.

Siófokon különösen oda kell figyelni a gyalogos forgalomra, hiszen az útvonal a város legnépszerűbb utcáján, a Petőfi sétányon vezet keresztül.

A balatonvilágosi vasútállomásig sok dolgunk nem lesz, csak tekerni kell, hogy minél előbb túljuthassunk ezen a szakaszon. Balatonvilágos vasútállomás előtt van egy közel 50 méteres emelkedő, ami elég rövid, így akár fel is tolhatjuk itt a kerékpárt. Innen utunk a Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligai magasparton húzódó sétányon halad végig, ahonnan több helyen is szép kilátás nyílik a tóra és a túlsó partra. Többek között elhaladunk a koronát tartó millenniumi emlékoszlop és a Szerelmesek hídja mellett. Kikerüljük a Club Aligát, majd végighaladunk egészen a 71-es és az elkerülő út találkozásánál lévő körforgalomig.

Tipp: aki szeretné kikerülni ezt az emelkedőt, a Club Aligán való áthaladással kiválthatja. A Rákóczi úton egy Y-elágazásnál ne jobbra fel, a vasút felé menjünk, hanem egyenesen előre, a Zrínyi utcán. A Club Aliga területén a strand nyitvatartási idejében 15 percünk van áthaladni, ha ezt túllépjük, kilépéskor a jegy árát ki kell fizetni. Két helyen hagyhatjuk el Kenese irányába a területet: ha végigmegyünk egyenesen az úton, a 8 és 20 óra között nyitva tartó alsó kapuhoz érünk. Innen egyenesen megyünk tovább az Aligai utcán majd a Koppány soron, amíg vissza nem csatlakozunk a körúthoz. A Club Aliga közepén le is fordulhatunk jobbra, a főbejárat felé, ekkor hamarabb, az Aligai úton csatlakozunk vissza a "hivatalos" útra. Ennek előnye, hogy kikerültük a nagy emelkedőt, de még jut a panorámából is.

Így vagy úgy, de átértünk Balatonakarattya területére. Innen több úton haladhatunk tovább, a kijelölt kerékpárút az Árpád utcán halad (a Rákóczi úti körforgalomból nyílik). A Sirály utcánál egy hármas kereszteződésben érdemes erőt gyűjteni a Katica Pékségnél, hiszen ha ezt az útvonalat választjuk, a Bringakörút legnagyobb emelkedőjét kell leküzdenünk. A kenesei székhelyű pékség minőségi termékeiért sokan messzebbről is elzarándokolnak.

A Balatoni utcán érünk ki a 71-es úthoz, és rögtön egy körforgalomban találjuk magunkat, amit Balatonkenese felé, az önálló kerékpárúton hagyunk el. Egy rövid szakasz után újabb körforgalom következik, majd a nagyon hosszú és emelkedő Árpád utca.

Tipp: Egy sokkal kellemesebb és szebb alternatív utat javasolunk erre a szakaszra. Haladjunk túl a körforgalmon egy picit, és balra forduljunk be az Iskola utcába. Ez rávezet bennünket a Magasparton futó Kisfaludy sétányra, ahol gyönyörű környezetben, elképesztő panoráma mellett tekerhetünk. A sétány végén az Ybl Miklós utcán érjük el a 71-es utat, amit ezen az akarattyai szakaszon a biciklisek is használhatnak, ennek megfelelően elég széles is az út. Addig kell (és szabad) csak a főúton tekerni, amíg ismét rá nem csatlakozhatunk az önálló kerékpárútra.

Alacsony forgalmú közúton, majd kerékpárúton érünk át Balatonenesére. A település egy részén osztoznunk kell a gyalogosokkal az úton, ezért a szokásos óvatossággal közlekedjünk, különösen a strand előtt. Nem sokkal a település vége tábla előtt kezdődik a kerékpárút, majd a kellemes, erdős Gesztenye fasoron keresztül érünk be Balatonfűzfőre.

Föveny fürdő
Föveny fürdő Fotó: funiQ

Fűzfőn alacsony forgalmú utcákban és kerékpárúton megyünk, végig nagyon kellemes környezetben, többnyire jó útburkolaton. A település büszkélkedhet az egyik legújabb szakasszal is: 2016-ban adták át a Tobruk városrészen átvezető, vízközeli parti sétányt és kerékpárutat.

Tipp: Balatonfűzfői indulással ajánlunk egy rövid körtúrát, amely során felfedezzük a Fűzfői-öböl új kerékpárútját, majd a Vödörvölgyben, távol az autóktól, gyönyörű környezetben, kerékpárúton érjük el Szentkirályszabadját. Innen szintén új szakaszon, ismét erdőn-mezőn át érjük el Litért, majd Fűzfőgyártelep parkos utcáit érintve gurulunk vissza Balatonfűzfőre: Balatonfűzfői kis kör (29 km)

Ha kigyönyörködtük magunkat a Fűzfői-öbölben, a Rákóczi utcán jutunk fel a 71-es út mellé, és rögtön Balatonalmádiban találjuk magunkat. Innen a megszokott módon a kissé szűkre szabott kerékpárúton haladunk a főúttal párhuzamosan. Egy idő után áttérünk a sínek mellé, így érjük el a következő vasúti átjárós kereszteződésben a Balatoni Bringakörút 0 kilométerkövét.

Tipp: Ha Balatonalmádiban tartanánk pihenőt, ajánljuk a Balaton egyik legnépszerűbb strandját, a Wesselényit. Érdemes felkeresni az Óvári messzelátót is, elképesztő panorámával a Balatonra. Ha pedig bele akarunk kóstolni a Balaton-felvidék lankáiba, ezt a túrát ajánljuk: Keleti körtúra a Balaton északi partján (59 km)

Önálló kerékpárúton érjük el Almádi Káptalanfüred városrészét, majd a káptalanfüredi strandot elhagyva átkelünk a vasúton.

Hosszú és nem túl izgalmas úton érjük el Alsóörsöt. Alsóörs központjában átkelünk a vasúton, itt van a strand és a kikötő. A strand mellett található a Tourinform iroda, ahol szükség esetén pihenhetünk, és begyűjthetünk minden információt, térképet, szóróanyagot, amit a Balaton Riviéra településeiről tudni érdemes.

Kis forgalmú közutakon, fák és bokrok szegélyezte utcákon jutunk el Paloznakig. A település nem nevezhető vízpartinak, a balatoni körből is csak pár száz méter jutott nekik, de 2016-ban erre a rövidke szakaszra építettek egy nagyon klassz pihenőhelyet. Árnyékos padok, napozóágy, mobiltöltő, interaktív játékok és kilátó távcsővel: itt tényleg gondoltak a bicajosokra. Ha a mostanság gasztronómiában és fesztiválban erősítő Paloznakra is kíváncsiak vagyunk, a látnivalókat fent, a falu központjában keressük.

A paloznaki elágazótól önálló bicikliúton vezet a túránk. Beérkezünk Csopakra, és bár nincs kitáblázva, az első utcán (Sport u.) forduljunk balra. Nem túl szerencsésen először a járdán vezet az út, majd a gyalogosokkal a sétányon kell osztozni - figyeljünk egymásra. Csopakon számos gyerekbarát programot is beiktathatunk: az utca végén találunk egy pihenőt játszótérrel, mellette egy madárlest és csillagvártát, majd egy Mezítlábas ösvényt és köztéri fitnesz parkot a népszerű strand előtt.

A hajóállomásnál jobb majd bal kanyar a kertmozi felé, és máris ott vagyunk egy újabb pihenőhelynél, a Szent József-forrásnál.

Innen kiépített kerékpárúton folytatjuk utunkat enyhe emelkedőn egészen Balatonfüred határáig. Ha most akarunk pihenőt beiktatni, érdemes azt a Guruljon az Élet! kerékpáros pihenőhelynél tartani (Balatonfüred-Csopak határa).

Guruljon az élet panoráma
Guruljon az Élet - pihenőhely panorámával Fotó: funiQ

Balatonfüreden a Germering utcán egy elnyújtott lejtő következik egészen a Kisfaludy strandig. Füreden van bicikliút, de azért nem árt óvatosan haladni, mivel az útvonal talán az egész Balaton legforgalmasabb sétányán, a Tagorén át vezet, ahol szinte mindig nagy a gyalogos forgalom. Ezt a szakaszt gyakran rendezvény miatt is lezárják a biciklisek elől, ilyenkor türelmesen toljuk át a bicajt a kérdéses szakaszon. A Tagore sétány után picit nyugisabb rész következik. A boltokkal, fagyizókkal, éttermekkel teli Zákonyi Ferenc utcában belekóstolhatunk a klasszikus füredi nyüzsgésbe.

A város határáig a járda és a főút közé épített kerékpárúton haladunk, amíg a körforgalomnál lévő kemping bejáratához nem érünk. A túloldalon már látjuk is hosszú, de izgalmas és látnivalókkal teli túránk kezdőpontját.

kerékpárút a Tagore sétányon
Kerékpárút a Tagore sétányon Fotó: funiQ

A Balaton I. Aktív térkép összes túraajánlata

Cartographia - Balaton I-II. Aktív térkép A legismertebb kerékpáros túraútvonal a Balatonnál a Bringakörút, de a parttól kicsit eltávolodva is számos izgalmas és látványos kerékpáros útvonalat találunk. A Cartographia Aktív térképéhez kapcsolódva összesen 22 kerékpáros és 2 gyalogos túrát ajánlunk leírással, képekkel, letölthető trackekkel.

Balaton körüli strandok és élményparkok

Strandok a Balaton partján Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket.

csopaki strand

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.

kötélpálya a strand felett (Brázay-Kalandpart)