funiQ logo

Budai Térképkör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 82 km
Össz. emelkedő:  2 700 m
Össz. lejtő: -2 700 m
Magasság max.: 552 m
Magasság min.: 120 m

Ami a térképen kifér

A Budai Térképkör egy 81,6 km-es, 2453 méternyi emelkedőt tartalmazó körtúra a Budai-hegységben, érintve a Pilis déli csücskét is.

Az alcím arra utal, hogy a Budai Térképkör a legnagyobb olyan kör, mely a Cartographia klasszikus Budai-hegység turistatérképén kifér, azaz ahol lehet, a legközelebb halad a térkép széleihez (mindezt úgy, hogy közben minél inkább az erdőben vezet, és nem lakott területen).

A csak jelzett turistautakon haladó túra- ill. terepfutó útvonal kiindulópontja és célja a Szépjuhászné, így tömegközlekedéssel és gépkocsival is könnyen megközelíthető. A kellően felkészülteknek a szervezők javasolják az egy részletben történő teljesítést, de természetesen akár több, tetszőleges számú részletben is bejárható.

Miben más ez mint egy teljesítménytúra?

  • Nincs szintidő, és akár több részletben is bejárható.
  • Bármikor teljesíthető, évszaktól és napszaktól függetlenül.
  • A bejárás iránya szabadon választható, de a szervezők javasolják az óramutató járásával ellentétes irányú haladást.
  • Nincsenek személyzettel ellátott ellenőrzőpontok, az útvonal követése a résztvevő(k) feladata, így a Budai Térképkör nem csak a fizikai felkészültség, hanem a becsületes útvonalkövetés próbája is (megjegyzés: hamarosan ellenőrzőkódok is lesznek majd az útvonal egyes pontjain).
  • - Nincs nevezési díj, ugyanakkor nincs ellátás sem, erről a túrázónak kell gondoskodnia.

Miben más ez mint egy jelvényszerző mozgalom?

A Budai Térképkör akár jelvényszerző mozgalomnak is tekinthető és akként is teljesíthető, de van néhány különbség is. A Budai Térképkörön nagyobb hangsúly van a teljesítési időn, hiszen van eredménylista is a leggyorsabb teljesítőkről. És a díjazás sem feltétlenül jelvény, hanem több tárgy (kitűző, jelvény, érem) is választható lesz.

Mi kell a Budai Térképkör teljesítéséhez?

Csak kitartás, megfelelő túrafelszerelés, és egy papírlap (ellenőrzőlap) a kérdésekre (doc, pdf) adott válaszok és idők leírásához. Elfogadnak GPS tracket is.

Miért jó a bő 80 kilométeres táv?

Mert már elég jelentős távolság ahhoz, hogy komoly kihívás és életre szóló élmény legyen a Budai Térképkör teljesítése, ugyanakkor nem annyira megterhelő, mint egy 100 km-es vagy hosszabb túra.

A Budai Térképkör szabályai

  • A túrán mindenki a saját felelősségére indul.
  • Az indulást NEM kell előre bejelenteni vagy regisztrálni (de valakinek azért szólj, ha egyedül indulsz az erdőbe).
  • Egyedül vagy csoportosan is teljesíthető.
  • A rajtidőt és a célidőt az indulónak (amennyiben szeretné, hogy a teljesítési ideje felkerüljön a weboldalra) fel kell jegyeznie, és azt a teljesítés után el kell küldenie.
  • A túra a Budai Tájvédelmi Körzet területén vezet, ezért kérjük, hogy a jelzett turistautakról senki ne térjen le.

Mennyibe kerül a Budai Térképkörön való indulás, és mit kap a teljesítő?

A Budai Térképkörön az indulás ingyenes. Amennyiben a teljesítő díszes, személyre szóló oklevelet és kitűzőt szeretne, ez esetben ezek önköltségi árát (kb. 200 Ft + postaköltség, Budapesten személyesen is átvehető) kell csupán kifizetni. Ha igény mutatkozik rá, akkor jelvény vagy érem díjazás is lehetséges lesz a későbbiekben (ezekhez szintén önköltségi áron jutnak majd a teljesítők). A hagyományos oklevél mellett minden teljesítő kap online oklevelet is.

A távot végigjárók felkerülnek továbbá a teljesítői listára is, és túrabeszámolóiknak, albumaiknak is linket vagy akár helyet biztosítanak a Budai Térképkör weboldalán.

Sikeres Budai Térképkör teljesítést és szép élményeket kívánunk!

Szervező:

Csetneki Sándor,
a Bakancsos Szurikáta Természetjáró Egyesület elnöke
Email: cssandor@gmail.com
Web: turazokni.hu/budai-terkepkor.html