funiQ logo

Pellengér, Fertőrákos

Magyarország egyetlen, eredeti helyén álló, XVII. századi barokk pellengére, azaz szégyenoszlopa áll Fertőrákos központjában, a városháza előtt.

középkori pellengér
Középkori pellengér Fotó: funiQ

A felső harmadában hengeres hasáb alakú kőoszlop három koncentrikus lépcsős talpazatból emelkedik ki, és egy gömbben végződő gúla koronázza. Tetején fém zászlót láthatunk, ami a község címerének színeit viseli (kék-fehér).

Az oszlop Fertőrákos önálló ítélkezési jogának emléke. Az 1630-as évek elején új, föld alá vájt börtönt építettek, fölébe pedig tornyot helyeztek, ami a ma is álló pellengér volt. Az építkezés pontosabb dátumát nem ismerjük, az biztos csak, hogy 1628-ban még a régi börtön melletti szilfához kötötték ki a bűnözőket.

Az új oszlop sokáig töltötte be fenyítő szerepet, utoljára állítólag 1912-ben, amikor egy házasságtörő asszonyt szíjaztak hozzá. A hagyomány szerint azonban ez nem a hatóság ítélete volt, hanem a férj magánbosszúja. Későbbről is vannak feljegyzések a pellengér használatáról, például az 1930-as évek valamelyik decemberében három napra kötöztek ki ide kukoricalopás miatt egy más faluból való embert, de az éjszakákat a csendőrőrs fogdájában tölthette.

A pellengért Fertőrákos község fennállásának 800 éves jubileuma alkalmából 1999-ben restaurálták.