funiQ logo

Hanság-főcsatorna

A Hanság-főcsatorna a Fertő tó keleti partját köti össze a Rábcával, feladata a tó felesleges vizének levezetése. A Sarród részét képező Fertőújlaknál ered, és Rábcakapinál éri el a Rábcát, miközben számos kisebb vízfolyás, patak és csatorna vizeit gyűjti össze, például az Ikváét.

Hanság-főcsatorna
Hanság-főcsatorna Fotó: funiQ

A főcsatorna egy szakaszán horgászni lehet: a horgászvíz a zsiliptől (a Lászlómajort Fertőújlakkal összekötő úttól) a Fertő tó fokozottan védett területéig tartó kb. 1 km-es csatornaszakasz déli oldala.

A csatorna 8-12 méter széles, 2-3 méter mély, a partján 2-3 méter széles nádas terül el. A horgászállások ebben a nádszegélyben alakultak ki, stég vagy egyéb mesterséges infrastruktúra nincs a területen, az éjszakai horgászat engedélyezett. Gépjárművel parkolni a zsilipnél lehetséges, azonban sátorozni tilos, szálláshelyként a Kócsagvárat ajánlják.

vadludak a Hanság-főcsatornán
Vadludak a Hanság-főcsatornán Fotó: funiQ

Ha egyéb horgászvizet keresünk a környéken, néhány Sarród környéki bányatavon szintén lehet horgászni, ezekről további információkat szerezhetünk például a Kócsagvár ajándékboltjában, ez utóbbi helyen a horgászjegy is megváltható.

Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja és fő bemutatóhelye
Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja és fő bemutatóhelye Fotó: Pellinger Attila