funiQ logo

Csergezán Pál-kilátó

A Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 méteres Nagy-Kopaszon áll ez a 2006-ban felavatott, fából épült merész, modern formájú kilátó. A széltől dagadó vitorlára emlékeztető formájú építményből páratlan a kilátás: megcsodálható innen a Budai-hegység nagy része, a Zsámbéki-medence, a Pilis és a Gerecse egyes vonulatai, sőt, tiszta időben a Mátrát is ki tudjuk venni a látóhatáron. A korláton található hegyeket és településeket mutató kis táblácskák segítenek a tájékozódásban. A kilátó teljes magassága 23,5 méter, a 18 méter magasságban elhelyezkedő legfelső kilátószintre kereken 100 lépcsőfok vezet fel. Egyidejűleg maximum 150 ember tartózkodhat a kilátóban.

A torony a nevét Csergezán Pál festőművészről kapta, aki a természet ábrázolásának mestere volt és utolsó éveit a közeli Telkin töltötte.

A kilátó tervezői Basa Péter építész, Czér Péter szobrász és Jordán László statikus voltak. Az építmény vasbeton alapon nyugszik, amit graffitiálló festékkel vontak be. A szerkezeti elemek jól ellenálló vörösfenyő gerendákból készültek, amiket kézzel emeltek a helyükre, homlokzatát pedig különleges lécborítás fedi, amely szabad kilátást biztosít lépcsőmászás közben, és mindezt a tériszony érzete nélkül. A közbenső emeleteken pihenőpadok is segítik a feljutást.

A kilátó Budapest felől legegyszerűbben a Hűvösvölgytől közlekedő 63-as busszal érhető el, Nagykovácsi végállomástól egy kb. 50 perces sétával. A Telki úton kifelé sétálva a községből a hegyre a zöld jelzés vezet fel, amivel párhuzamosan a Sisakvirág tanösvény T jelzése is vezet.

Ha autóval érkezünk a környékre, akkor a 2014-ben átadott Hidegvölgyi Erdei pihenőhely és parkolónál érdemes megállni, a Budakeszit Telkivel összekötő út mellett (Volánbusszal is megközelíthető). Innen a zöld , illetve a Sisakvirág tanösvény T jelzése vezet fel minket a kilátóhoz, érintve a Tarnai pihenő dolomit tisztását, ahonnan szintén csodás a panoráma a környező hegyekre.

A kilátó egész évben, éjjel-nappal látogatható.