funiQ logo

Központi Bányászati múzeum, Sopron

A város főteréről jól látható a Templom utca elején álló épület, a feltűnő, kék-fehérre festett Központi Bányászati múzeum.

Központi Bányászati Múzeum a Fő tér felől nézve
Központi Bányászati Múzeum a Fő tér felől nézve Fotó: funiQ

Az eredetileg a XV. században épült lakóház hosszú évszázadokon át a városkapitány szálláshelyéül szolgált. Esterházy Pál Antal tábornagy 1752-ben vette meg az épületet, aminek homlokzatát néhány éven belül a 4. szám alatt álló Esterházy-palota mintája alapján késő reneszánsz stílusúra alakították.

Az épület kapuboltozatos bejáratát két oldalról gazdagon díszített, toszkán féloszlopok tartják, efölött középen az Esterházy család részletesen faragott címerpajzsa látható. A családi jelkép fölött kis fülkében a mariazell-i kegytemplom Madonnájának kőből faragott másolata áll. Az épület falán Rauch András ismert zeneszerző és karmester emléktáblája áll, aki ebben a házban élt.

a Központi Bányászati Múzeum bejárata
A Központi Bányászati Múzeum bejárata Fotó: funiQ

A palota bejárata három oldalról árkádsorral körülvett, zárt udvart rejt, ahonnan kis átjáró vezet az épület mögötti romantikus hangulatú bástyakertbe. Ennek ékessége egy XIX. századból származó nyolcszögletű kis kerti lak, ahol nyáron kamarazenei koncerteket rendeznek.

Rauch András zeneszerző emléktáblája a Központi Bányászati Múzeum falán
Rauch András zeneszerző emléktáblája a Központi Bányászati Múzeum falán Fotó: funiQ

Az egykori Esterházy-lak ad ma otthont a Központi Bányászati Múzeum 600 m²-en elterülő kiállításának. Az 1957 óta látogatható izgalmas gyűjtemény az 1753 és 1951 között Sopron szomszédságában zajlott brennbergi szénbányászat emlékeit tárja a vendégek szeme elé, miközben a magyar nemesfémbányászat történetét is megismerhetjük, mindezt szórakoztató, játékos formában. A működő makettek használatakor, a fejlámpás kúszás-mászás közepette, vagy a bányászott drágakövek szállítása közben gyerekek és felnőttek is közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a bányászattal. A kiállítás részét képezi még egy gazdag ásványgyűjtemény is, a bemutató moziban pedig nyaranta régi bányászati oktatófilmeket, játékfilmeket vetítenek. A falakon látható bányászati témájú festmények között egy Feszty Árpád alkotás is helyet kapott, az 1900-as párizsi világkiállításra készült selmeci üvegtérképpel egyetemben.

Az épület alagsorában kapott helyet az Élménybánya, a kifejezetten gyerekeknek berendezett szénbánya. Ebbe a foglalkoztató- és játszótérbe a gyerekek csúszdán jutnak le, bent pedig csillékben tolhatják egymást, működtethetik a fújtatót, a vízemelőgépet, használhatják a régen a munka kezdetét és végét jelző lármafát és kvízkérdésekre felelhetnek a bányatelefonon.

A Központi Bányászati múzeumot 2001-ben „Az év múzeuma” pályázaton különdíjjal jutalmazták.

A múzeumban a magyar mellett német, angol és szlovák nyelvű feliratozással és kiállítás vezetővel várják a látogatókat.

Központi Bányászati Múzeum
Központi Bányászati Múzeum Fotó: funiQ

A soproni Központi Bányászati Múzeumhoz tartozik még külső kiállításként az Oroszlányi Bányászati Gyűjtemény, amely az oroszlányi szénbányászatot mutatja be, a Mecseki Bányászati Kiállítások, amely a Mecsek bányászatát ismerteti meg a látogatókkal és a gánti Balás Jenő Bauxitbányászati Kiállítás, ami a Vértes környéki bányatörténelembe enged bepillantást.

Nyitva tartás

Április 1. - szeptember 30. között
hétfő kivételével naponta 10-18 óráig
Október 1. - október 31. között
hétfő kivételével naponta 10-17 óráig
November 1. - március 31. között
hétfő kivételével naponta 10-16 óráig

Árak

  • Teljes árú: 900 Ft
  • Kedvezményes: 500 Ft

Elérhetőség

Cím: Sopron, Templom u. 2.
Tel.: +36 99 312 667; +36 99 338 902
E-mail: info@kbm.hu
Honlap: www.kbm.hu
műemléki tábla a Központi Bányászati Múzeum falán
Műemléki tábla a Központi Bányászati Múzeum falán Fotó: funiQ