funiQ logo

Artner-palota és Körmendi-Csák Galéria, Sopron

A római korban beépített telken álló barokk polgármesteri palota a XVIII. században került a névadó Artner család tulajdonába. Az eredetileg egyszintes épületre a XVII. században építettek emeletet, a következő században pedig újabb átépítésen esett át, amelynek során kialakították a ma látható udvari homlokzatot is. A kapu feletti címerben Artner Vilmos neve látható az 1723-as évszám látható, amely valószínűleg az átépítés évét jelzi.

Artner-palota
Artner-palota Fotó: funiQ

Az udvarba dongaboltozatos kapualjon át jutunk, ahonnan már láthatók a földszint pillérei és az emelet kora barokk stílusú, toszkán oszlopokra támaszkodó árkádja. A zárt udvarra belépve Párkányi Péter a "Lassított lónézés" címet viselő szobrával találjuk szemben magunkat.

Az épületet 1999-ben vásárolta meg dr. Körmendi Anna ügyvéd és férje, dr. Csák Máté építész, akik a műemléki helyreállítást követően az épületben nyitották meg a kortárs képzőművészeti alkotásokat felvonultató Körmendi-Csák Galériát. 2005-ben pedig a Szent György utca egy épületét, az Anna Átriumot vásárolták meg és újították fel, amelyben a gyűjtemény többi darabja kapott helyet.

A Körmendi-Csák házaspár és gyermekeik több évtizednyi munkával gyűjtötték össze a ma látható magángyűjteményt, amelyből rendszeresen kölcsönöznek is más múzeumok kortárs kiállításaira. Saját gyűjteményük kiállítása mellett a magyar kortárs művészeknek is kiállítási lehetőséget kívántak nyújtani, amikor megnyitották budapesti és soproni galériáikat.

az Artner-palota műemléki táblája
Az Artner-palota műemléki táblája Fotó: funiQ

A két soproni helyszín időszaki kiállításait járva számos kortárs festményt, szobrot, kisplasztikát, üveg alkotást, kerámiát, textilt, fotót és művészkönyvet láthatunk. A látogatók a gyűjteményt mind a két helyszínen előzetes bejelentkezést követően, díjmentesen tekinthetik meg.

Elérhetőség

Cím: 9400 Sopron, Templom u. 18.
Tel.: +36 99 524 012
E-mail: kormendigaleria@mail.datanet.hu
Web: www.kormendigaleria.hu