funiQ logo

Lábasház, Sopron

Sopron belvárosában látható az egyemeletes, műemléki védettség alatt álló Lábasház. A földszinten árkádos kialakítású, késő reneszánsz stílusú épület a XVI-XVII. században épült. A Lábasház 1777-ig állt a város tulajdonában, ekkor vásárolta meg az épületet Kroyherr Károly mészáros, aki a ház földszintjén mészárszéket nyitott. 1810-ben Győry József tímár vette meg az épületet, amelynek a felső szintjén sokáig szolgálati lakások és iskola kapott helyet, emellett a városi bába is itt élt. Az épület előtti téren látható az 1749-ben készült Mária-kút

A földszintet díszítő árkádsort valamikor az 1800-as évek végén befalazták. 1945 tavaszán tűntek fel ismét, amikor egy légitámadás után leomlott a vakolat az épület elejéről, felfedve az alatta húzódó árkádot.

Lábasház, előtte a Mária-kúttal
Lábasház, előtte a Mária-kúttal Fotó: funiQ

Az emeleti helyiségekben 1956 óta a Soproni Múzeum egyik kiállítótere működik, ahol képző- és iparművészeti, helytörténeti, régészeti és néprajzi tematikájú időszaki kiállításokat láthatnak a vendégek.

1977 óta pedig kétévente itt rendezik meg a kortárs magyar éremművészet legfrissebb alkotásait bemutató érembiennálékat, illetve a díjazottak alkotásait bemutató kiállítást.

A Lábasház miniatűr változata is látható a helyi Mini Vármegye Makettpark nevezetességei között.

Nyitva tartás

A nyitva tartás az időszaki kiállítások függvényében változik. Látogatás előtt ajánlott a lenti telefonszámon érdeklődni.

Elérhetőség

Cím: 9400 Sopron, Orsolya tér 5.
Tel.: +36 99 311 327
E-mail: sopronimuzeum@gmail.com

Nádasdy Huszárezred Emlékmúzeum

1884-ben helyezték Sopronba a 9. Nádasdy huszárezredet, amely gyakorlatilag az I. világháború végéig itt állomásozott, a századforduló időszakára pedig a Monarchia egyik elit ezredévé vált. Az ezred a Trianoni Békeszerződést követően szűnt meg.

A 9. Nádasdy Huszárezred Emlékmúzeum állandó kiállítása 2011. május 8-án nyitotta meg kapuit a Lábasházban. A huszárezred történelmét bemutató tablók mellett korhű fegyverek, lovasfelszerelések, a huszárezred akkori egyenruhái, írásos dokumentumok és fényképek is láthatók a kiállításon, amelynek anyagát a fenntartó helyi huszár hagyományőrző egyesület tagjai gyűjtötték össze.

Nyitva tartás

Meghirdetett nyílt napokon, valamint csoportok részére előre egyeztetett időpontokban.

Elérhetőség

Cím: 9400 Sopron, Orsolya tér 5.
Tel.: +36 20 359 9830 (Grubits Róbert egyesületi elnök, Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület)