funiQ logo

Müpa (Művészetek Palotája)

Nemzeti Színház és MÜPA
Nemzeti Színház és MÜPA Fotó: funiQ

A Müpa (korábbi nevén Művészetek Palotája) 2005-ben nyitotta meg a kapuit a Komor Marcell utca 1. szám alatt, a Nemzeti Színházzal szemben, a Rákóczi híd pesti hídfőjénél. Külső megjelenésére az egyszerű vonalvezetés, és az egybefüggő üvegfelületek jellemzőek, belső kialakításában a fő csapásirány a természetes anyagok használata volt. Többfunkciós kulturális létesítmény, lényegében három nagyobb intézmény egyben, név szerint:

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Nézőterének teljes befogadóképessége 1656 fő, a pódium mélysége állítható, az előszínpadon kialakított süllyedőkkel akár zenekari árok is kialakítható. Akusztikai adottságai különlegesek: a plafonra függesztett, negyvenkét tonnás hangvető és a további különleges fal- és padlóburkolatok mind a legmegfelelőbb akusztika beállításáért felelősek. Még a terem plasztikái is szerepet játszanak tökéletes hangzásának kialakításában. Együtt a 2006-ban elkészült kifejezetten ebbe a terembe szánt orgonával ezen különleges adottságai miatt Európa legjobb koncerttermei között tartják számon. Ezeken felül otthont ad a nagy múltú Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatárnak is.

Művészetek Palotája - Bartók hangversenyterem
Művészetek Palotája - Bartók hangversenyterem Fotó: funiQ

Fesztivál Színház

A komplexum keleti szárnyát foglalja el, teljes területe 14 400 m², ebből a színpad 750 m², ülőhelyeinek száma 452. Prózai és táncelőadások mellett komolyzenei koncertek, kamaraoperák, jazzműsorok, világzenei és könnyűzenei produkciók befogadására is alkalmas. Ezeken túl a Nemzeti Táncszínháznak ad állandó otthont.

Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum

A Dunára néző oldalon található, kizárólag kortárs művekkel foglalkozik és jelentős nemzetközi és magyar képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Az első emelet az ideiglenes kiállítások helyszíne, valamint az előadó- és a rendezvényterem kapott itt helyet, míg a harmadik emeleten található a múzeum állandó kiállítása. A kiállító-helyiségek tere is változtatható, így azok alkalmazkodni tudnak az éppen aktuális kiállításhoz. A múzeum látogatóit interaktív bemutató termek, médiasarok, könyvtár és gyerekfoglalkoztató is segíti.

A Müpa előadásaira váltott belépőjeggyel az adott előadás napjáig egy alkalommal díjmentesen látogathatók a Ludwig Múzeum kiállításai.

A koncerteken, kiállításokon, és a mindenféle színházi előadásokon kívül a komplexum 130 fős előadóterme, emeleti tükörterme, és további kisebb termei helyet tudnak nyújtani konferenciáknak, állófogadásoknak, gálavacsoráknak, banketteknek is.

Nemzeti Színház és MÜPA
Nemzeti Színház és MÜPA Fotó: funiQ

Elérhetőség

Cím: 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
Tel.: +36 1 555 3000
E-mail: info@mupa.hu
Web: www.mupa.hu

Nyitvatartás

A Müpa minden nap 10-18 óráig, illetve az előadások végéig van nyitva. A nyitvatartási idő alatt a közönségforgalmi területek szabadon látogathatók, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe és a Fesztivál Színházba is van lehetőség betekinteni vezetett háznéző túrák alkalmával.

Túraajánlatok

Egyetemek és parkok a Duna két partján Az egyetemi negyedtől a Kopaszi-gátig tartó rövid, de annál tartalmasabb túra a lágymányosi és a ferencvárosi Duna-partok patinás városképét járja végig, miközben rengeteg érdekes épületet ismerünk meg, és többször is keresztezzük a Dunát.