funiQ logo

Csorgó a Móricz Zsigmond körtéren

A Móricz Zsigmond körtéren álló Gombát 2014-re újították fel, ennek közepén kapott helyet a restaurált Csorgó.

a Gomba közepén lévő Csorgó, más néven Csodaszarvas legenda ivókút
A Gomba közepén lévő Csorgó, más néven Csodaszarvas legenda ivókút Fotó: funiQ
 • Csorgó-szobor a Gomba közepén
  Csorgó-szobor a Gomba közepén Fotó: funiQ
 • Csorgó a Gomba közepén
  Csorgó a Gomba közepén Fotó: funiQ
 • Gomba
  Gomba Fotó: funiQ
 • Csorgó
  Csorgó Fotó: funiQ

A 120 cm magas, nagyjából 2 méter átmérőjű kör alakú Csorgót a Csodaszarvas legendáját megjelenítő kő domborművek díszítik. Szomor László 1930-as alkotása ez a kút, amely a körtér felújításának kezdetén nagyon rossz állapotban volt. A felújítás közben ezt a műalkotást is restaurálták, így a 2014-es újra-átadáskor már régi fényében tündökölt.

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.

Albertfalva csodái: a Duna-part és a kertváros felfedezetlen utcái Ez a kerékpáros útvonal amellett, hogy felfedezi az albertfalvai Duna-partot, olyan kevésbé ismert helyeket is útba ejt, mint a Kék-tó vagy az albertfalvai Arany Dániel téri park. Főleg lombos fák szegélyezte kerékpárutakon vagy csendes utcákon halad, így kellemes biciklizésre ad lehetőséget.

Építészeti kalandozások Újbudán Ez az útvonal a XI. kerület építészeti érdekességeit fedezi fel. Az elsősorban a XX. századból származó építészeti emlékek közül különösen érdekesek azok, amelyek egykori ipari vagy közlekedési funkciójuk elvesztése után megmaradtak, de új szerepet kaptak.

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.