funiQ logo

Újbuda-központ metrómegálló

A 4-es metró vonalán több olyan metrómegálló is van, ahol a vonal következő állomása egy gyakorlottabb futó számára gyorsabban érhető el, mint a szerelvényen közlekedve.

metrólejáró Újbuda-központban
Metrólejáró Újbuda-központban Fotó: funiQ

A Móricz Zsigmond körtér és az Újbuda-városközpont közötti is ilyen, hiszen a távolság itt is kevesebb, mint ötszáz méter. Hiába a közelség, az Újbuda metrómegálló mégis stratégiai fontosságú a 2009-ben itt felépült Allee bevásárlóközpont miatt, mely a sűrűn lakott környék leglátogatottabb bevásárlási és szórakozási komplexuma. Az egykori Skála Budapest Nagyáruház helyén létesült központ mellett ráadásul a hetvenes évek óta piac működik, mely mára - többszörös átépítések után - vásárcsarnokká alakult, így itt is tömegek fordulnak meg nap mint nap. A megálló környéke emellett vallási épületekben is bővelkedik, hiszen itt áll a református Magyar Advent Temploma, a Kelenföldi Evangélikus templom és a lágymányosi Bét Sálom zsinagóga is.

az Allee Bevásárlóközpont Október Huszonharmadika utca felőli oldala

Az Újbuda-központ metrómegálló tehát szerény méretei ellenére is kihasznált állomás, amelyet egyébként úgy alakítottak ki, hogy egy jövőbeni metróbővítés során a Budafok irányába tartó vonalat itt össze tudják kapcsolni a 4-es metróval.

mozgólépcsők és lift a 4-es metró Újbuda-központ megállójában
Mozgólépcsők és lift a 4-es metró Újbuda-központ megállójában Fotó: funiQ

Ahogyan a többi megállónál, itt is különleges látványelemek fogadják az utasokat: a mozgólépcsők mellett látható üvegfalak mögött sejtelmes zöld fény világít, méghozzá úgy, hogy a háromrétegű üveg középső rétegét szándékosan megtörték a tervezők. Az így létrejött egyedi és utánozhatatlan törésvonalak adják ki az üvegfal mintáját.

vizes hatású üvegfal a 4-es metró Újbuda-központ megállójában
Vizes hatású üvegfal a 4-es metró Újbuda-központ megállójában Fotó: funiQ

Az üveg egyébként az állomás több pontján is visszaköszön. A peron padjainak hátát szintén üvegfalak alkotják, melynek rétegei közé Hegedűs Andrea textilművész alkotásai kerültek. De talán a legérdekesebb üvegfelület mégis a peronok végében található rogyasztott üvegfal, melybe az alkotók különféle tárgyakat és nyomokat rejtettek el a lábnyomtól a csavarig.

A hátulról folyamatosan változó megvilágításban a plasztikus üveg vonzza a tekintetet, és mindehhez jól illik a peron mennyezeti burkolata, mely gyűrt fémlemezekből áll, ráadásul zöld színben. Ha az ember sokáig ácsorog itt, tényleg úgy érezheti magát, mintha a tenger mélyén lenne - ahogyan maguk a tervezők is szerették volna.

a 4-es metró Újbuda-központ megállója
A 4-es metró Újbuda-központ megállója Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.