funiQ logo

Bikás Park metrómegálló

A jelenlegi 4-es metróvonal leghosszabb szakasza az Újbuda-városközpont és a Bikás park közötti: majdnem másfél kilométeren keresztül, nagyjából két perces menetidővel közlekednek itt a szerelvények.

Bikás Park A 2010-es években felújított Bikás parkban játszótér és több sportpálya is van, valamint futópálya és kutyafuttató is helyet kapott itt. A park rendszeresen ad otthont különböző kulturális rendezvényeknek. Nevét Kiss István Monda című szoborcsoportjáról kapta, amely három szürkemarhát ábrázol.

Bikás park, háttérben a 4-es metró feljárójával
Bikás park, háttérben a 4-es metró feljárójával Fotó: funiQ

A Bikás park megállóhoz érve az utasok már a peronoknál is a természetben érezhetik magukat - a 14 méteres mélység ellenére világos van, s itt-ott kecses virágmotívumok jelennek meg a falakon, burkolatokon. A Bikás park egyik csücskében elhelyezkedő nagy kiterjedésű állomás kívülről a Duna-parton álló Bálna Budapest formáját juttatja eszünkbe: egy jókora aszimmetrikus üvegkupola alatt helyezkedik el a metróállomás, ahová a mozgólépcsők épp innen, az üvegtető alól indulnak. A bálna azonban olykor átalakul sárkánnyá - ha szellőztetni akarnak, akkor a kupola egy részén a felső elemeket fel lehet nyitni, s ekkor úgy fest messziről az épület, mint egy mesebeli - igaz, nem tűzokádó - sárkány.

útban a földfelszín felé a a 4-es metró Bikás park megállójában
Útban a földfelszín felé a a 4-es metró Bikás park megállójában Fotó: funiQ

Az alakváltó építmény mást is tud: átereszti, sőt, szinte magába szívja a fényt, hogy aztán sötétedéskor belső, színes világításának erejével a kinti sötétségen hatoljon át. Hangulatos nappal és éjszaka is. A metrómegálló - a többi állomáshoz hasonlóan - látszóbetonból készült, ám itt épp a természetes fény beáramlása miatt nem volt szükség a színes és nagyon látványos térelemekre.

a 4-es metró Bikás park megállója
A 4-es metró Bikás park megállója Fotó: funiQ

A Bikás park állomás szolid, ám mégis barátságos hangulatú tér, ahol a vadvirágok megjelenése adja a a szépséget. A peronon a padok mögötti támaszték is a szokott módon egyedi és különleges: itt más-más színű üvegtextil elválasztóknak dőlhetünk neki várakozás közben.

a 4-es metró Bikás park megállója
A 4-es metró Bikás park megállója Fotó: funiQ

A Bikás park egyébként valóban fontos zöldfelület a környéken, ide járnak kosarazni, teniszezni, focizni a kerület környék fiataljai, itt sétáltatják a kutyákat az itt lakók, de nagyobb rendezvényeket is szoktak itt tartani, amikor különösen jól jön, hogy a metróval kényelmesen meg lehet közelíteni a helyszínt.

Bikák szobor a Bikás parkban, háttérben a lakótelep emeletesházaival
Bikák szobor a Bikás parkban, háttérben a lakótelep emeletesházaival Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.