funiQ logo

Zala Zöld Szíve: Kiscsehitől Szécsiszigetig

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 17 km
Össz. emelkedő:  240 m
Össz. lejtő: -250 m
Magasság max.: 327 m
Magasság min.: 156 m

KiscsehiVétyem Erdőrezervátum (Vétyemi ősbükkös)TormaföldeSzécsisziget

Kiscsehi A zalai erdők között megbújó kistelepülés legfőbb látnivalója a budafapusztai arborétum, de érdemes megnézni a Zichy-vadászkastélyt, illetve a budafapusztai szénhidrogénmező ipari emlékeit. A térség a magyar kőolaj- és földgázbányászat bölcsője.

azáleák a budafai arborétumban
Azálea a budafapusztai arborétumban Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Kiscsehiből hosszú erdészeti út vezet a vétyemi ősbükkösön át Tormaföldére. A természet lenyűgöző katedrálisában járva nincs az az ember, akinek a szívét meg ne dobogtatnák a hatalmas, ezüstös törzsű, bükkfa óriások. A hajdani Vétyempuszta közelében az erdő fájára települten kis üveghuta működött a XIX. században, melynek nyomai még ma is fellelhetők.

Tormafölde A zalai dombok közt fekvő kis település fő vonzereje a vétyemi ősbükkös, erdőrezervátum. A terület egy része már 1976 óta védett, az ősbükkös magterülete azóta érintetlen. A fák átlagosan 170 évesek, 40 méter magasak.

A Tormafölde határában található Vétyemi ősbükkös az országos erdőrezervátum program keretén belül kijelölt erdőrezervátumok egyike. A zalai természetes erdők, ezen belül, a Dél-dunántúli bükkösök reprezentánsa. A magterület egy része az erdészeti szakma kezdeményezésére már 1976 óta védett terület.

Vétyem erdőrezervátum
Vétyem erdőrezervátum Fotó: MTDMSz/Cartographia ©

Tormaföldéről a Kerka folyó mentén halad az út Szécsiszigetre. A hajdani mezőváros dicső történelmi múlttal büszkélkedhet, hiszen e helyütt már a XV. században vár állott, melynek helyén ma szépen felújított kastély található, parkjában bivalycsorda legelészik. A várkastély szomszédságában áll Zala megye legszebb barokk temploma. Szécsiszigetnek is megvan a maga erdőkkel övezett szőlőhegye, ahol festői környezetben áll a Mároki kápolna.

Szécsisziget A községben számos műemlék található, köztük az Andrássy–Szapáry-kastély, a barokk Szent Kereszt-templom és a XVIII. században épült vízimalom, amely ma múzeumként üzemel. A falu határában bivalyrezervátum terül el, amelynek céljául a házi bivaly génállományának megőrzését tűzték ki.

Szent Kereszt-templom