funiQ logo

Cserépváralja

A Bükk hegység lábánál, a Hór-völgyben elterülő, szép fekvésű település.

Látnivalók

A kápolna szomszédságában áll az ugyancsak műemléki védelem alatt álló török kori kútház. Keletkezéséről nem sokat tudni jellegéből adódóan a török korban készíthették. A romantikus jegyeket az 1860-os felújítás során kapta, a mára elpusztult kastélyhoz tartozott. A kút átmérője meghaladja az egy métert, a mélysége a vízszintig több mint 65 méter Különböző mondák keringtek, miszerint a vízszint fölött egy alagút található. Titkát megőrizve áll a várhegy alatti dombtetőn, s a régmúlt időkre emlékeztet.

A vár alatt, a Várhegy oldalában riolittufába vájt vermet találhatunk. Ezeket valaha gabona tárolására használták. Eredetileg a Tardról beszállított árpát helyezték el a hegy oldalában sorakozó vermekbe. A Gabonavermek ma műemléki oltalom alatt állnak.

Cserépváralja portáinak jelentős része még a századfordulón is riolittufába vájt helyiségekből állt. Valószínűleg a domborzat és a szegénység kényszerítette arra az itt élő gazdálkodókat, hogy a pincéjüket úgy alakítsák át, hogy az lakóotthon céljára is alkalmas legyen.

Az egykor jellemző pinceházak világába a műemléki védettségű barlanglakásos tájház enged bepillantást, mely felszerelésével és használati eszközeivel az egyedi életformát tükrözi vissza. A falu határában 10 lelőhelyen 20 kaptárkövet ismerünk, amelyeken összesen 132 fülke számolható össze.

Története

A település okleveles említése 1214-ből való. Nevét a valamikor ott magasodó várról kapta. A kővárat valószínűleg a XIII. század második felében építették és a Rákóczi-szabadságharc idején pusztult el. Ma csak csekély kőfalmaradványok és sáncnyomok figyelhetők meg, melyek műemléki oltalom alatt állnak.

A XVIII. században a francia eredetű L’Huilliere család kezére került, akik a vár kőanyagából a Várhegy aljában, az 1780-as években kastélyt és 1788-ban kápolnát építettek. A kastély érdekessége, hogy Munkácsy Mihály gyerekkora egy részét itt töltötte. Sajnos az egykori kastélynak már csak a romjai állnak. A copf stílusban épült, műemléki oltalom alatt álló r. k. kápolnát ma már nem használják.