funiQ logo

Balatoni Múzeum, Keszthely

Az 1900-as évek első felében épült neobarokk épületben található múzeumban megismerhetjük a Balaton és környezetének múltját és jelenlegi világát. Folyamatosan találhatunk itt izgalmas időszaki vagy állandó kiállítást, amit érdemes megtekinteni.

Balatoni Múzeum
Balatoni Múzeum Fotó: funiQ

A 2010-es évek közepén 3 nagyobb állandóra berendezkedett tárlata van a múzeumnak.

  • Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből

Ha a Balatonra gondolunk, biztosan beugrik valamilyen kép. A tó formája, a túlpart látványa, a sirályok körözése, egy kellemes vitorlázás, a legutóbbi nyaralás egy pillanata, az itt kóstolt bor illata, egy épület, amit hosszabb ideig szemléltünk, mint a többit. A Balatonról mindenkinek más és más jut eszébe. A 11 termen át tartó kiállítás a „magyar tenger” főbb jellemzőit gyűjti csokorba, ami által jobban megismerhetjük a tavat és annak történetét. Az első termet bejárva tisztább képet kaphatunk a Balcsi keletkezéséről és földtörténetéről, a következőben bővebb tudásra tehetünk szert a tó környékének benépesüléséről. A harmadik teremben diorámákat helyeztek el, amelyek a Balaton víz alatti-, vízparti- és hegyvidéki növény- és állatvilágát ismerteti. A következő két szobában az őskorban, római korban és középkorban épült váraké és erődöké a főszerep. A 6. teremben számítógépek segítségével mélyedhetünk el a Balaton történetében, míg a 7. a halászat csínját-bínját tárja a látogató elé. A következő két terem a vízi és vízparti sportok, a gyerektáborok, a szőlőhegyek és népművészet kerül előtérbe, valamint egy, a Szigetfürdőhöz hasonló fa fürdőházban kialakított tárlat, amelyben a fürdőruhák több évszázados divatjában történt változásokat követhetjük nyomon. Az utolsó két szobában fényképek és illusztrációk segítségével kerülhetünk közelebbi kapcsolatba a balatoni hajózással.

  • Balatoni halak akváriuma

Az Aranyhíd  – Fejezetek a Balaton történetéből elnevezésű kiállításhoz kapcsolódik az akvárium, amely megismerteti a látogatót a Balatonban élő összesen 42 halfajból álló állománnyal. A kiállítás érdekessége az a talajszelvény, amely ősi cserépdarabokat és fosszíliákat is tartalmaz.

  • Amiről a kövek mesélnek…

A múzeum a Balaton-felvidékről és a Kis-Balaton tájáról származó leleteket tartalmazó bemutatótere a római kori és középkori kőtár az „Amiről a kövek mesélnek…” fantázianevet viseli.

A Balatoni Múzeum lett az "Év múzeuma 2011" cím győztese, 2014-ben pedig a Podmaniczky Díjat is elnyerte. 

A múzeum üzemeltetői a segítséggel élőkre is gondoltak. A mozgáskorlátozott látogatók részére külön parkolóhelyet tartanak fenn a főbejárat közelében, a kiállítóterek és az egyik földszinti mosdó akadálymentesített. A hallássérült vendégek igénybe vehetnek hangfrekvenciás hurokerősítő-rendszert (indukciós hurkot), a látássérülteknek pedig mp3 formátumban letölthető hangostérkép áll rendelkezésére. 

A múzeum hivatalos weboldala: www.balatonimuzeum.hu

Története

A Balaton és környéke kulturális és természeti értékeit bemutató múzeum létrehozásának ötlete a XIX. század végétől foglalkoztatta a keszthelyieket, 1897 nyarán pedig létre is hozták a Balatoni Múzeum-Egyesületet, amely egyik fő céljának tűzte ki a múzeum megvalósítását. A Györgyi Dénes, pesti építész tervezte neobarokk épületet 1925-28-ban építették fel. Habár a belső terek kialakítása még az 1930-as évek végén is zajlott, a gyűjtemények darabjait már 1935-ben elhelyezték a múzeumban. Az itt látható első kiállítás a természettudományba engedett bepillantást, valamivel később pedig az összegyűjtött régészeti anyagot is bemutatták. 

A II. világháború idején a múzeumban hadikórház kapott helyet, valamint itt tárolták a Sepsiszentgyörgyön található Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményét is. Később, 1945-ben a sepsiszentgyörgyi múzeum anyagával teli ládákat, a keszthelyi és a sümegi gyűjteménnyel együtt vonatra rakták, hogy biztonságba helyezzék, ám a zalaegerszegi vasútállomáson bombatalálat érte a vonatot, ami pótolhatatlan szállítmányával együtt megsemmisült. Az üres múzeumot ezután többféleképpen szerették volna hasznosítani, de aztán 1949-ben egy állandó kiállítás megnyitásával megmenekült, gyorsan fejlődni kezdett a múzeum.

Balatoni Múzeum
Balatoni Múzeum homlokzata Fotó: funiQ

Az 1967-ben megnyitott kiállítás már a múzeum saját gyűjteményéből állt össze. 

Az 1980-as években megtörtént az épület teljes műszaki korszerűsítése. 1986 és 2008 között a látogatók megtekinthettek egy komplex kiállítást, amely a Balaton és környékének életét mutatta be. 2009-ben új, állandó kiállítást nyitottak meg, amely a „magyar tenger” régi és jelenlegi világába enged bepillantást a látogató számára.

A 2010-es évek elején már 380 000 darabból áll a múzeum szakgyűjteménye.