funiQ logo

Kályhák Háza, Keszthely

A magyar kályhás hagyományokat, azok különféle fajtáit, készítésüknek módját Európában egyedülálló módon mutatja be a keszthelyi Kályhák Háza. Szalay Imre fazekas, cserépkályha- és kemenceépítő népi iparművész engedi be az érdeklődőket 3 egységből álló fazekasműhelyébe. Ennek első részében egy makett kiállításba csöppenünk, ahol 2014-re már 70 darab a XIX-XX. század fordulójáról való kályha, kemence, sparhelt makettjét tekinthetjük meg. A kiállított makettek elemei ugyanúgy készültek, ahogyan a XX. század elejéig készítették a kályhák csempéit. 

A kiállítás mellett a Kerámia Élménytárat találjuk, ahol különféle régi tárgyakon, például bútorokon, szenes vasalókon találjuk a műhelyben készült egyedi kerámiadarabokat. 

Az épület harmadik részében találjuk magát az alkotóműhelyt, ahol Szalay Imre dolgozik. Miközben figyelemmel kísérjük egy-egy új csempe készítésének folyamatát, kérdéseket is tehetünk fel a művésznek, a válaszok pedig segítenek jobban megérteni a kályhák, kemencék történetét, készítését és használatát. 

A keszthelyi Festetics-kastély szomszédságában található működő fazekasműhelyben szervezett látogatás keretei közt is ellátogathatunk. Előre egyeztetés után Szalay Imre szívesen tart beszélgetéssel egybekötött bemutatót, ahol a látogatók megismerkedhetnek a kályhák történetével, csempéik készítésének rejtelmeivel. Szervezett látogatás alkalmával nem csak nézhetjük, hogyan készülnek a kályhacsempék, hanem ki is próbálhatjuk az alkotási folyamatot. 

A műhely hivatalos weboldala: www.szalay-szemeskalyha.hu/kalyhakhaza