funiQ logo

Fonyód

Túraajánlatok

Látnivalók

A kikötőben levő Zenepagoda harangjátéka szórakoztatja a nyaralókat.

A vasútállomás előtt álló Zsolnay-kút üdítő látványt nyújt.

Már a távolból felhívja magára a figyelmet a millennium évében emelt, 18 méter magas kettős kereszt.

A Fácánosi-erdőben látható az egykori cölöpvár nyoma. Közelében építették fel a XIX. század elején a népi műemlékké nyilvánított nádfedeles présházat.

A Makovecz Imre által tervezett Mátyás Király Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola – a „Fonyódi Helikon” – költő- és írótalálkozó otthona.

Szolgáltatások

Árpád-parti szabadstrand A fonyódligeti Árpád parton találjuk a füves szabadstrandot, ahol játszótér, büfék, kölcsönzők szolgálják a kényelmünket. A sekély víz miatt kisgyermekes családoknak is ajánlott ez a helyenként kellemesen árnyékos partszakasz.

Báthori utcai (Alsóbélatelepi) szabadstrand Az alsóbélatelepi szabadstrand tökéletes a kisgyerekes családoknak, hiszen a vízben és a játszótéren nyugodtan felügyelet nélkül lehet őket hagyni. Szép, füves, vadregényes környék, sok árnyékkal.

Bélatelepi szabadstrand A déli part majdnem egyetlen mélyvizű strandja a fonyódi Bélatelepen található. A szabadstrandon van büfé, öltöző, játszótér, kölcsönző, csónakkikötő és több sportpálya is. A vizesblokk és az öltöző a mozgáskorlátozottaknak is könnyen elérhető.

Fürdő utcai szabadstrand Fonyódligeten található egy eldugott kis strand, ahol játszótér és két sportpálya várja a nyaralókat. A vízmélység ideális a kicsik pancsolásához.

Huszka utcai szabadstrand Fonyód egyik leghangulatosabb szabadstrandja Alsóbélatelepen a Huszka utcában található. A csodás kilátás, a vadregényes környezet és a ottani szolgáltatások biztosítják a nyugodt kikapcsolódást.

Badacsony és a tanúhegyek látványa Fonyódról napnyugtakor
Badacsony és a tanúhegyek látványa Fonyódról napnyugtakor Fotó: funiQ

Sándortelepi szabadstrand Fonyód központi szabadstrandja remek hely a kisgyermekes családoknak a lassan mélyülő víz és a szépen kialakított játszótér miatt. A part homokos és rengeteg sportolási lehetőség van kicsiknek és nagyoknak is.

Tungsram Városi szabadstrand A Városi szabadstrand Fonyód egyik igen ismert strandja, a központtól nem messze található, így könnyen megközelíthető. Kisgyermekes családoknak ideális helyszín lehet a kicsiknek kialakított játszótér, a szökőkutas kismedence, és a lassan mélyülő öböl miatt.

Története

A déli part legjellegzetesebb pontja a kétcsúcsú Fonyódi-hegy, amely a Balaton magas vízállása esetén egészen a XX. század elejéig szigetként emelkedett ki a Nagyberekből. A kiemelkedő csúcsokat (a Várhegy és a Sípos-hegy) vékony bazalttakaró borította, amit a víz és a szél is pusztított. A meredek északi lejtőket a tó hullámverése és a lejtőcsuszamlások alakították ki. A bazaltot útépítésre használták.A hegy a történelmi időktől kezdve vonzotta a letelepedni kívánó embert. A szentmártoni (pannonhalmi) apátság birtokösszeíró levele 1082‑ben Funoldi néven említi. A török időkben árokkal és palánkkal megerősített végvárrá alakították át. A Déli Vasút 1861-es, a kaposvári vonal 1896‑os megépítése után Fonyód fejlődése felgyorsult. Megkezdődött az üdülőterület kialakítása, a parcellázás és a nyaralóépítés. 1911. augusztus 28-án Lányi Antal első ízben repülte át egyfedelű gépével a Balatont Badacsony és Fonyód között (emlékműve a fonyódi kikötőben látható).A jelenleg 4800 lakosú Fonyód 1989-ben kapott városi rangot. 7 km hosszú partszakasza négy nyaralóhelyet foglal magába: Fonyódligetet, Sándortelepet, Bélatelepet és Alsóbélatelepet.1898-ra épült meg a település első hajóállomása, ezt követte az 1913-as új építkezés. Mólója a Balaton partján a leghosszabb, 464 méter.