funiQ logo

Kerékpártúra a Bakonyalja felfedezetlen tájain (Veszprém - Litér)

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 22 km
Össz. emelkedő:  140 m
Össz. lejtő: -210 m
Magasság max.: 272 m
Magasság min.: 161 m

Veszprém - Kádárta - Gyulafirátót - Hajmáskér - Sóly - Litér

Hossz: 21,6 km Emelkedés: 185 m Nehézség: közepes Útviszonyok: 37% kis forgalmú út, 31% közepes forgalmú út, 18% szekérút, 14% kerékpárút

Ez a túra a Veszprémtől keletre fekvő térséget fedezi fel. Az árvalányhajjal borított dolomitgyepek, a dombok között megbújó falvak, a hajmáskéri egykori lovassági laktanya egy olyan környék titkait tárják fel, amelyet eddig kevesen fedeztek fel. Egy-két nehezebb emelkedő van csak az útvonalon, amely pár óra alatt könnyen megtehető.

Veszprém központjából indulunk a Hold utca, majd a Kádártai út melletti kerékpárúton. A bicikliút egészen Kádártáig visz minket. Ebben a középkori eredetű faluban a Séd völgyét kezdjük követni a róla elnevezett utcában, majd átkerekezünk Gyulafirátótra, amely elsősorban a premontrei kolostor romjairól ismert (amely a Zirci útról nyílik).

Gyulafirátóton Hajmáskér felé vesszük az irányt, egy kisebb emelkedő után jórészt lefelé haladva. Szántóföldek között haladunk, és nemsokára jobb oldalt a vasút mögött feltűnnek a környékre jellemző dolomitsziklák és -gyepek.

Hajmáskér központjában érdemes pihenőt tartani és megtekinteni az egykori laktanya megmaradt impozáns épületeit. Jobbra kanyarodunk a vasúti átjárón át Sóly felé. Felüljárón keresztezzük a 8-as főutat, majd legurulunk Sólyra, a környék legszebb fekvésű falvába. Itt érdemes megállni, megnézni a zirci apátsághoz tartozó egykori papírmalom romjait, valamint a Koppány elleni csatának emléket állító fakardot.

Sólyon a Petőfi utcából letérve felkaptatunk a sólyi szőlőhegy irányába egy szekérúton. Egy kisebb erdőn áthaladva a szőlők mellé érünk, majd le az útkereszteződéshez, ahol egyenesen tartva érünk be Litérre a templomhoz.