funiQ logo

Angyal Patika Múzeum, Sopron

Sopron főterén láthatjuk ezt a három szintes, sárga épületet, amelynek aljában az Angyal Patika Múzeum helyet kapott.

Az épület egyik különlegessége, hogy ez hazánk első műemléki védettségű háza. A XVI. században Sopron városi tanácsa el akarta bontani a Patika-házat, ezzel bővítve a Fő teret, ám az akkori uralkodó II. Lajos szerint ez az intézkedés megbontotta volna a tér harmóniáját, így megtagadta a bontási engedélyt. Ez az 1525-ben kelt rendelet az első magyar műemlékvédelmi határozat, amelynek eredetijét ma is őrzik a szintén a Fő téren álló Vármegyeháza Városi Levéltárában.

Angyal Patika Múzeum
Angyal Patika Múzeum Fotó: funiQ

A XVII. századtól kezdve az egykori Angyal patika működött az épület aljában, míg a fölső szinteken gyógyszerész és orvos családok laktak. A legismertebb orvos, aki az épülethez kötődik Gensel Ádám, akinek emlékére a Patika-ház Kecske-templom felőli falán emléktáblát helyeztek el. Gensel Ádám orvos meteorológus volt, aki az időjárási frontok emberi szervezetre gyakorolt hatását már az 1600-as évek végén felfedezte, és kutatta.

A Gensel család 1850-ben átalakíttatta az épületet, az addig árkádos földszintet befalaztatta, ezzel bővítették a patikát. 1968 óta működik Patika Múzeumként.

A XV. században a főtér túloldalán álló Storno-ház földszintjén működött Sopron első patikája, a Fekete Elefánt gyógyszertár, amelynek anyagát ma az Angyal Patika Múzeumban tekinthetjük meg.

Angyal Patika Múzeum bejárata
Angyal Patika Múzeum bejárata Fotó: funiQ

A múzeum két egymásból nyíló helyiségből áll. Belépve a régi gyógyszerkiadó térbe jutunk, ahol a munkaasztal, a szekrények és az edényzet a XIX. századból származik. A tárolókban Sopron gyógyszerészeti és orvosi emlékeit tekinthetjük meg, emellett a XVI-XVIII. századból származó orvosi könyvritkaságokat is bemutatnak a Patika-házban. Kuriózumnak számít még az a szülésznő oklevél is, amelyen Semmelweis Ignác aláírása szerepel. A korábbi századok gyógyászati eszközei mellett a népi gyógymódokban és a kuruzslásban jelentős tárgyak is helyet kaptak itt, ilyenek például a szemmel verés ellen védő amulettek és a gyermekfrász ellen védő sapka is.

Az épületet a szomszédos Gambrinus háztól keskeny köz választja el. A köztük levő rács alatt a Borostyánkő út egy szakasza látható.

Nyitva tartás

A múzeum áprilistól szeptemberig tart nyitva, keddtől vasárnapig 10 és 14 óra között.