funiQ logo

Cegléd

Cegléd Pest megye déli részén, az Alföld kapujában helyezkedik el, Budapesttől mindössze 72 km-re. Vasúti és közúti csomópont is, áthalad rajta a 4-es számú főút.

Látnivalók

Cegléd egyik jelképe, Közép-Európa második legnagyobb református temploma, az 1835-ben Hild József tervei alapján klasszicista stílusban épült Református Nagytemplom a Szabadság téren.

A Nagytemplomot övező Templomkertben találunk egy szép Kossuth-emlékhelyet, a Kossuth-erkélyt. Az egykori pozsonyi Zöldfa Vendégfogadó kövei voltak ezek, amelyről Kossuth bemutatta Battyhány Lajost, az ország első felelős miniszterelnökét. Szintén a templomkertben került felállításra a "Turini út" 125. évfordulójának a tiszteletére a Turini emlékmű. Itt láthatjuk még a Szabadság fája szoborkompozíciót is, amely az 1956-os forradalom emlékét őrzi.

A Szabadság tér másik uralkodó épülete a karcsú tornyú, neogótikus stílusú Evangélikus Templom. Sztehló Ottó budapesti műépítész tervei alapján épült 1895-96-ban.

A város Kossuth-kultuszának egyik legszebb megnyilvánulása a Szabadság tér közepén álló Kossuth-szobor A szobrot 1902. szeptember 18-án, Kossuth születésének 100.évfordulója előestéjén leplezték le, majd 2008. szeptember 20-ára felújították, melyet Kossuth ceglédi beszédének 160. évfordulója tiszteletére ünnepélyes keretek között adtak át.

A Kossuth téren található Szent Kereszt Plébániatemplom klasszicista stílusban, 1827-ben, az előtte látható Szentháromság-szobor 1902-ben készült el.

A város főutcáján, a Rákóczi úton a Kossuth-emlékhelyek újabb ragyogó kincsesháza tárul elénk. A Kossuth Múzeum szecessziós épületében országosan is kiemelkedő jelentőségű Kossuth-gyűjtemény látható.

Ezen kívül Cegléden található Közép-Európa egyetlen Dobmúzeuma.

A város emlékezete ma is őrzi Kossuth Lajos 1848 szeptemberében elmondott híres toborzó beszédét. 1996 óta minden évben Kossuth-ünnepségsorozattal emlékezik a város erre az eseményre. Cegléd a hagyományok megőrzése mellett nagy gondot fordít arra, hogy a térség meghatározó egészségturisztikai centrumává váljon. A 2003 májusában megnyílt Ceglédi Termálfürdő és Szabadidőközpont egyrészt a gyógyulni vágyókat fogadja 56ºC-on feltörő gyógyvizével, másrészt a wellness- és fitnessturizmus lelkes híveit, akik minden korszerű szolgáltatást megtalálnak az impozáns fürdő területén. 2005. május elsején nyitotta meg kapuját az Aquapark 17 csúszdával, köztük az országban egyedülálló ingacsúszdával, valamint az Apartmanpark és Kemping, amelyben a sátras, lakókocsis elhelyezés mellett 36db modern, fűthető apartman ház is épült minden kényelemmel, konyhával felszerelve.

Ha felüdülésre vágyik, ha ki akar szabadulni a nagyvárosok forgatagából, ha igazi alföldi kikapcsolódásra van szüksége – lépjen be az Alföld kapuján! A mi elbűvölő kis város Pest megye dél-keleti szegletében fekszik.

Cegléd kiemelkedő termál adottságokkal rendelkező város . A klasszikus fürdők nyújtotta lehetőségeken felül a Ceglédi Gyógyfürdőben a vendégeknek számos lehetősége nyílik gyógyászati kezelésekre, valamint egészségmegőrző szolgáltatások igénybevételére.

A Gyógyfürdő tőszomszédságában terül el az Aqua Centrum, amely több mint egy tucat különleges csúszdával várja a kalandvágyókat.

A kimerítő élmények után a Hotel Aquarell 4 csillagos wellness szálloda áll az ide látogató belföldi és külföldi vendégek rendelkezésére, akárcsak az Apartmanpark és Kemping.

Minden szeptember harmadik hetében ’48-as huszárok, bakák és tüzérek szállják meg Ceglédet. Honvéd toborzó, néptáncosok és a testvérvárosok felvonulása színesíti ekkor az amúgy is változatos programot. Történelmi időkbe visz vissza a Kossuth–emlékek ragyogó kincsesháza, a Kossuth múzeum is.

Érezze a világ ritmusát Cegléden keresztül! A város lüktetésének forrása a Dobmúzeum. Legendás hangszerkészítők remekművei tárják elénk a dobok és dobosok világát. A múzeum lelkes működtetője minden tavasszal megrendezi a Nemzetközi Dobos- és Ütős gálát.

Öregszőlők, Zöldhalom, Aranyhegy. Ezeken a helyeken termett a múltban és terem ma is a Ceglédi szőlő. Az Aranyhegy lankáinak szőlőskertjein terem az ország egyik legkiválóbb cserszegi-fűszerese és híresek a Chardonnay és Cabernet Sauvignon ültetvények is.

Cegléd város egyik jelképe a Református Nagytemplom, amely Közép-Európa második legnagyobb klasszicista református temploma. Számos helyen viszontlátható, a város arculatát meghatározó épület. Timpanonja alatti képszék mindenki számára ezt az üzenetet hordozza: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan”.