funiQ logo

Balatonboglár

Közúton, vasúton, vízen könnyen megközelíthető a 6200 lakosú város.

Látnivalók

A Vörösmarty teret díszkút és Müller József „Vízbe lépő lány” szobra teszi hangulatossá, a Fischl-házban hely- és ipartörténeti gyűjtemény látható. A katolikus templom Kotsis Iván tervei alapján készült 1932‑ben. Harmonikus, modern alkotás. A zeneiskolán látható emléktábla tanúsítja, hogy 1939–44 között itt működött a hazánkba menekült lengyel fiatalok lengyel nyelvű gimnáziuma. A Kápolna (Temető)-dombon áll az evangélikus Vörös kápolna, valamint a katolikus Kék kápolna.

A Vörös kápolna előtti színpadon – nyaranta – hangversenyeket, színielőadásokat tartanak.

A megújult Xantus János-gömbkilátóból szép kilátás nyílik a Balatonra, és az északi partra. 2013 nyarán megnyitotta kapuit a Boglári Buborék élményfürdő és vizes játszópark.

Túraajánlatok

Története

A síkságból kiemelkedő, bazalttufával borított Várdomb az őskor óta lakóhelye volt az itt élő embernek. 1211-ben a tihanyi apátság birtokaként említik Boglárt, 1337-től már fontos révátkelőhely. A török időben elpusztult, később a rendesi Bárány család birtoka lett. 1835-ben épült a család klasszicista stílusú udvarháza.

A Déli Vasút megépítése, sekély vize, homokos partja korán elindította a fürdőéletet. Az első üdülőtelkeket 1890-ben értékesítették, 1907-ben lett a település neve Balatonboglár.

Mivel a város környékén jelentős szőlőtermesztés folyik, megkezdődött a középfokú szőlészeti oktatás. Mai életét a turizmus határozza meg.