funiQ logo

Cserháti zöldutak 7,5 km

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 7,5 km
Össz. emelkedő:  220 m
Össz. lejtő: -220 m
Magasság max.: 375 m
Magasság min.: 255 m

Időpont: 2018. március 18., vasárnap

Útvonal: Pajtakert – Hollókő tanösvény és erdei játszótér – Vár-alja tanösvény – Vári-kút forrás – Szár-hegy alja – Gyertyános – Ófalu – Pajtakert

Rajt és cél: Hollókő, Ófalu bejáratánál álló Pajtakertben

Szervező: Fitt-Fut Alapítvány Túraszakosztály, Vác

Szintidő: 3,5 óra

Indítás: 07:45 - 10:00

Nevezési díj: 1000 Ft

Általános tudnivalók a túráról: Cserháti zöldutak teljesítménytúra 25/7,5

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

Cartographia Kupa-kedvezmény: 100 Ft

Információ:

Forgács Brigitta
Tel.: +36 30 390 2750
E-mail: fittfuttura@gmail.com
Web: www.felanaszalyra.atw.hu; www.cserhatnaturpark.hu

Útvonalleírás

A Pajtakertből kilépve balra lefelé indulunk, végigsétálunk a macskaköves Ófalun, majd a vár alatti nagy Ipoly Erdős tábláknál továbbmegyünk az aszfalton a Zöldút és kék biciklis jelzést követve. Hamarosan egy kanyarnál találjuk a Cserhát legnagyobb fahídját, óvatosan átkelünk rajta. Túloldalt élesen balra felfelé indulunk a padok mellett, barna fatáblák és szalagozás segítenek. Drótkötélpályánál, hintáknál találjuk a „Cserhát földrajza és geológiája” információs táblát. Felírjuk a tábla utolsó szavát. ( 1. ellenőrzőpont, 1,8 km) Ha gyerekkel vagyunk, engedjük őt itt az erdei játszótéren csúszdázni, hintázni, ezért is van több szintidő erre a távra!

Visszafordulunk, ismét átkelünk a legnagyobb fahídon. Az aszfaltra érve 100 métert visszasétálunk, és ott jobbra megpillantjuk a Váralja tanösvény első állomását. Ezen a földúton megyünk tovább befelé a vár alatt, hamarosan a 2. ellenőrzőpont (2,4 km) következik a Váralja tanösvény 2. állomásánál. Kérdés: milyen állatok szaporodóhelye a tábla szerint?

Továbbmegyünk a földúton a tanösvény nyomvonalán, keresztezi utunkat az Országos Kéktúra kék sáv jelzése. Mi egyenesen továbbsétálunk és a Vári-kút forrásnál pecsételünk a 3. ellenőrzőponton (3,1 km).

Felfrissülünk, majd a kissé ritkább kék forrás jelzésen meredeken felkapaszkodunk a vár előtti tisztáshoz. (Tábla jelzi a WC, pelenkázási lehetőséget) A vár előtt az eddigi irányhoz képest jobbra fordulunk a földúton, a piros tűzcsap mellett; a parkoló feliratú tábla irányába. Ott elérjük a kéktúrát, és jobbra fordulva követjük. Nemsokára újabb OKT tábla, itt Felsőtold irányába, a köves úton indulunk tovább, a kék sáv és a zöld átlós tanösvény jelzésen.(Nem mindig van egy fára festve.)

Lejtő alján a Szár-hegy alja OKT táblánál a kék sáv balra elmegy, de mi enyhén jobbra felfelé megyünk. Felérve figyeljünk, a Természetvédelmi táblánál induló földúton élesen jobbra fordulunk. Jobbról a vár, balról a Fekete-hegy és Cseresznyés-tető látványa kísér minket. Újra erdőbe érve a zöld tanösvény jelzése sűrűbben felbukkan. Kerítésnél újfent találkozunk a kéktúrával, a Gyertyános nevű táblánál. 4. ellenőrzőpont (5,9 km): felírjuk, hogy Dobogó-tetőt hány km-re írja a tábla a kék jelzésen?

Lemegyünk a kerítés mellett a kékkel, a Váralja tanösvény 3. állomását elérve átkelünk a pici fahídon és szemben folytatva az utolsó felfelé mászást megtesszük a kéken. Kiérve a dombra NEM megyünk el a vár felé, hanem irányt tartva leereszkedünk a kék sávon az aszfaltra. Ismét végigsétálunk az Ófalun. (Ugye nem lehet megunni a szép palóc házak látványát?) Majd az Ófaluból kiérve jobbra tartva a kocsma mellett találjuk a célt, a Pajtakertet (7,5 km).

Gratulálunk a teljesítéshez!

Ismerd meg a többi zöldutat, használd hozzá a Cserhát Natúrpark funiQ appot!

Egyéb távok