funiQ logo

Nyitott pincék 15 km

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 17 km
Össz. emelkedő:  260 m
Össz. lejtő: -310 m
Magasság max.: 229 m
Magasság min.: 104 m

Útvonal: Felsőörs, Gelléri Pince, Hamuház fogadó - Kishegy - Levendula Pince - Barackos utca - Határ utca - Lovasi út - Alsóörs, Római út - Csendes Kemping (Présház utca) - 71-es út kerékpárút - Strand sétány - Gyuri Lángos Büfé, Alsóörs Strand - 71-es út járda - Alsóörs vá. - Szent István utca - Carpaccio Étterem - Május 1. utca - May János utca - Honvéd utca - földút - Lovas Csárda - Lovas, Panoráma út - Ady Endre utca - Balaton-felvidéki Kéktúra - Lovas - Lovas Kikötő (Lovas, Fő u.) - Paloznak, Kálvária - Papa Borozója (Tódi utca) - Rizling út - Homola Pincészet - Olaszrizling tanösvény, Vincellér út - Jásdi Borterasz - Olaszrizling tanösvény - Z- - Csopak - Balaton-felvidéki Kéktúra - Szent Donát Borház - Péterhegyi utca - Homokbánya u. - Petrányi Pince - Istenfia utca - Söptei Pincészet és Étterem

Időpont: 2017. szeptember 30., szombat

Rajt: Felsőörs, Gelléri Pince, Hamuház fogadó (Alsóörsi u. 13., benzinkút mellett)

Cél: Csopak, Söptei Pincészet és Étterem (Istenfia u. 5.)

Indítás: 8:00 - 10:00 óra

Szintidő: 5 óra

Nevezési díj: 1000 Ft

Általános tudnivalók a túráról: Nyitott Pincék teljesítménytúra 30/15

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

Cartographia Kupa-kedvezmény: 200 Ft/fő

Információ:

Zakar Zelinda

Tel.: +36 70 371 8501 vagy +36 30 686 1022
E-mail: info@balatonriviera.hu
Web: www.balatonriviera.hu
panorama a Szent Donát pincészettől
Panorama a Szent Donát pincészettől Fotó: funiQ
  • Alsóörs látképe a református templommal
    Alsóörs látképe a református templommal Fotó: funiQ
  • az Olaszrizling tanösvény mentén
    Az Olaszrizling tanösvény mentén Fotó: funiQ
  • kilátás térképpel a Jásdi Borterasznál
    Kilátás térképpel a Jásdi Borterasznál Fotó: funiQ

Útvonalleírás

A rajthelytől átmegyünk a főúton, szemben befelé indulunk a földúton, majd az út végi elágazásnál balra. Megint az út végéig haladunk, majd jobbra fordulunk (a tábla is jelzi). A következő elágazásnál jobbra (tábla is jelzi). A következő elágazásnál egyenesen (jobb irány) tovább. Innen egy hosszabb séta vezet egészen a Levendula házhoz (pecsét – össz. táv/össz. szint: 2,8 km/30 m).

A pincészeten keresztül K-i irányban megyünk tovább földúton, és 200m múlva a Határ utcán jobbra fordulunk. Ezt követjük, majd a folytatását a Barackos utcát. 500 m múlva balra fordulunk a Határ utcára, ezt követjük a főútig. Itt jobbra fordulunk, Alsóörs, bejárati út buszmegállóknál átmegyünk a túloldalra, majd a Lovasi úton K-i irányba, Alsóörs felé megyünk. A buszfordulónál jobbra megyünk. Továbbsétálunk a Fő úton, majd a Kocsmánál továbbmegyünk a Római úton. Rövidesen a Loki útkereszteződésnél jobbra fordulunk, majd a Kisloki útnál balra. Itt haladunk tovább, majd a Présház utcában elérünk a Csendes Kempinghez (2. pecsételő állomáshoz – 5,2 km/35 m).

Lemegyünk a 71-es útig, átkelünk rajta, és jobbra, a kerékpárúton megyünk tovább. A kempingnél átkelünk a vasúton, majd jobbra a Strand Sétányon megyünk 550m-t a Strand főbejáratáig. Bemegyünk, majd bent jobbra, a pavilonok végénél találjuk a Gyuri Lángos Büfét (3. pecsétpont – 6,5 km/38m).

Visszamegyünk a főbejárathoz, átkelünk a vasúton, a zebrán átmegyünk a 71-es út É-i járdájára, majd balra fordulunk. 250m múlva, az Állomással szemben jobbra fordulunk a Szent István utcára. A 40-es szám a Carpaccio Étterem (4. pecsétpont – 7,5 km/54m).

A Május 1. utcára fordulunk, NY-i irányban, az utca végén balra fordulunk a May János utcára, majd balra a harmadik utcára. A Honvéd utca végén balra, 40m után jobbra fordulunk, és 150m után ismét jobbra, É-i irányba földútra fordulunk! Az utca végén elérjük a Lovas Csárdát (5. pecsétpont – 9,1 km/78m).

A Csárda mögött É-i irányban földúton érjük el a Panoráma utat, amin balra fordulunk, majd 100m után jobbra, az Ady Endre utcára. Keresztezzük a főutat, a templom felé haladunk. A templom előtt balra fordulunk az úttal, majd a Hősi emlékmű (és az Arany Cobra presszó) előtt jobbra a Malomvölgyi utcába fordulunk a Balaton-felvidéki kék sáv jelzésen. Az utcából 50m után balra fordulunk a kék jelzésen és a kerítés mentén haladunk tovább ösvényen, át a Lovasi-séd hídján, egyenesen tovább az Öreghegyi úton. (Lovastól) 1,8 km-t megyünk, az ’Y’ elágazásnál balra, és az út végén, Paloznak, Kálvária tetejét elérve jobbra haladunk a Papa borozójáig. (6. pecsétpont – 12 km/ 132 m).

Innen visszafele kell elindulni 10 métert, majd a Rizling úton jobbra. A következő elágazásnál balra felfelé kell haladni a meredek kavicsos úton. Lassan elérkezünk a Homola Pincészethez (7. pecsétpont – 12,4 km/140 m).

Innen lefelé indulunk el és az út végén jobbra fordulunk. A következő elágazásnál a Görbe úton lefelé haladunk egészen a végéig, ahol a főúton úton jobbra fordulunk. 10 méter után egyből jobbra fordulunk és követjük a Jásdi borterasz (8. pecsétpont – 13,4 km /152 m) tábláit.

A Jásditól felfelé visszaindulunk, majd balra fordulunk a Petőfi utcánál. Az út végén jobbra haladunk a parkig, amit majdnem teljesen megkerülünk és átmegyünk a túloldalra. Itt a Vízimalom kiírást követve lefelé indulunk a lépcsőn. Vízimalom. Innen tovább, a lépcsőn szemben felfelé. Az Öreghegyi úton jobbra fordulunk, majd az ’Y’ elágazásnál a Homokbánya felé haladunk tovább. Itt elég követni a Szent Donát (9. pecsétpont – 15,6 km/226 m) táblákat.

A Szent Donát pincétől nyugat felé indulunk majd az első lehetőségnél a Balaton irányába fordulunk, hogy elérjük a Homokbánya utat, illetve annak későbbi folytatását a Péterhegyit. Ezen egészen az Istenfia úti kereszteződésig kell haladni, ahonnan már látni is lehet a Söptei Pincészet, azaz a CÉL (10. pecsétpont – 16,8 km/226 m) épületét.

Egyéb távok