funiQ logo

Alpannonia 15 km

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 15 km
Össz. emelkedő:  550 m
Össz. lejtő: -550 m
Magasság max.: 595 m
Magasság min.: 279 m

Útvonal: Kőszeg - Óház-kilátó - Hét-forrás - Rötfalva (Rattersdorf) - Andalgó - Kálvária - Szultán-kilátó - Kőszeg

Időpont: 2017. szeptember 2., szombat

Rajt: Kőszeg, Jurisics vár udvara

Indítás: 8-10 óra

Szintidő: 6 óra

Nevezési díj: 600 Ft

Szervező: Borostyánkő Természetbarát SE

Általános tudnivalók a túráról: Alpannonia 25/15/10

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

Információ:

Biácsi Tamásné

Tel.: +36 30 227 3334
E-mail: evabt@t-online.hu

Ruborits Sándor

E-mail: ruborits@index.hu
Web: borostyankotse.5mp.eu

Útvonal

Az alpannonia turistaút az osztrák Fischbach és Semmering valamint Kőszeg közötti természeti látnivalókban gazdag osztrák-magyar túraútvonal. Települések között a Wechsel és a Kőszegi-hegység gerincén a piros láng jelzés, míg a sárga láng a leágazó mellékutakat jelöli. A magyar oldalon jellemzően egy meglévő magyar turistajelzés kíséri az alpannonia jelzést, ezt leírásunkban pontosan jelöljük.

A vár kapuján kilépve élesen jobbra fordulunk a Várkör utca felé, a sétányon fellépünk a lépcsőkön a Várkör utcába, a Kóbor Macska Panzió előtt jobbra fordulunk a Hunyadi utcába. Elmegyünk a Jurisich Gimnázium mellett és az utca végén, a Bechtold István Látogatóközpont előtti alpannonia térképnél balra fordulunk az első piros láng jelnél a Park utcába, majd a buszmegállónál jobbra a Temető utcába.

A Savanyú-forrásnál egyenesen haladunk a zöld turistajelzéssel együtt a Hermina utcába, és felkapaszkodunk a Szabó-hegyen az Óház-kilátóig (közben a Ciklámen Üdülő táblájánál egy földúton kapaszkodunk fel). Ellenőrző pont.

A kilátónál a piros láng jelzés az Országos Kéktúrajelzéssel leereszkedik egy erdészeti földút kereszteződéséhez, ahol a piros láng balra halad tovább az Írottkő felé, egyenesen haladva itt indul a sárga láng jelzés, amit követve ereszkedünk a kék sávjelzéssel a Hétforrás aszfaltútjáig. Ha valakinek van kedve, a kék sávjelzéssel leereszkedhet a Hétforrás kellemes ízű forrásához (300 m) és vissza kell jönnie az információs táblához. Aki egyszerre tovább szeretne haladni, az aszfaltos úton balra fordul és továbbra a kék+ jelzéssel együtt megy tovább a sárga jelzéssel.

Rövidesen a két jelzés jobbra fordul és a zöldhatáron* átkelve eljutunk Rattersdorf településre. A templomnál ellenőrző pont. Ezután jobbra fordulunk, és a jelzés nélküli úton a Gyöngyös-patakkal párhuzamosan a Schulgasse 11. számú fehér épület bal sarka mellett egyenesen tovább megyünk, majd egy új vadász-kápolna mellett elhaladva visszajutunk a magyar oldalra, ahol ismét a sárga láng jelzést követhetjük a vasfüggöny zöld túraútjával. Ez a szakasz a kőszegi Andalgó Tanösvény, tartalmas táblákon olvashatjuk Kőszeg történetét.

A Szent Antal kis kápolnája után eljutunk a koronaőrző bunkerhez, itt a sárga láng jelzés a kék sávjelzéssel jobbra fordul, és felkapaszkodunk a kálváriához. Megyünk tovább a sárga láng jelzés mentén a Kálvária mellett, majd 300 m után a kék jelzés jobbra fordul, mi haladunk egyenesen most már magyar jelzés nélkül a sárga láng jelzésen a Szulejmán kilátóig.

Figyelem, útvonalváltozás! A kilátónál a lefelé vezető lépcsők megsérültek, veszélyessé váltak! A kilátó mögött továbbhaladunk, leereszkedünk a sárga láng jelzésen, a vízmosásnál balra fordulunk, a beton talpakon leereszkedünk a Király-völgybe, itt balra fordulunk a K+ jelzésen és egy kis élelmiszer boltnál a Pék utcában jobbra, a vár felé a kék jelzés mentén haladunk a célig.

  • Felhívjuk a túrázók figyelmét, hogy a gesztenyés területek magántulajdonban vannak, tilos a gesztenye szedése! Érvényes személyi igazolvány szükséges!

Egyéb távok