funiQ logo

Alpannonia 25 km

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 26 km
Össz. emelkedő:  850 m
Össz. lejtő: -850 m
Magasság max.: 723 m
Magasság min.: 279 m

Útvonal: Kőszeg - Cák - Velem - Szent Vid-kápolna - Hörmann-forrás - Szikla-forrás - Óház-kilátó - Szultán-kilátó - Kálvária - Kőszeg

Időpont: 2017. szeptember 2., szombat

Rajt: Kőszeg, Jurisics vár udvara

Indítás: 8-10 óra

Szintidő: 8 óra

Nevezési díj: 600 Ft

Szervező: Borostyánkő Természetbarát SE

Általános tudnivalók a túráról: Alpannonia 25/15/10

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

Információ:

Biácsi Tamásné

Tel.: +36 30 227 3334
E-mail: evabt@t-online.hu

Ruborits Sándor

E-mail: ruborits@index.hu
Web: borostyankotse.5mp.eu

Útvonal

Az alpannonia turistaút az osztrák Fischbach és Semmering valamint Kőszeg közötti természeti látnivalókban gazdag osztrák-magyar túraútvonal. Települések között a Wechsel és a Kőszegi-hegység gerincén a piros láng jelzés, míg a sárga láng a leágazó mellékutakat jelöli. A magyar oldalon jellemzően egy meglévő magyar turistajelzés kíséri az alpannonia jelzést, ezt leírásunkban pontosan jelöljük.

A vár kapuján kilépve élesen jobbra fordulunk a Várkör utca felé, a sétányon fellépünk a lépcsőkön a Várkör utcába, a Kóbor Macska Panzió előtt jobbra fordulunk a Hunyadi utcába. Elmegyünk a Jurisich Gimnázium mellett és az utca végén, a Bechtold István Látogatóközpont előtti alpannonia térképnél balra fordulunk az első piros láng jelnél a Park utcába, majd a buszmegállónál jobbra a Temető utcába.

A Savanyú-forrásnál a sárga sávjelzéssel kissé balra tartó, itt induló sárga láng jelzést követjük az aszfaltúton. Elhaladunk egy fából készült buszmegálló mellett és hamarosan balra térünk a Mohás-völgy felé a zöld-, piros sávjelzéssel és a sárga körtúra jelzéssel együtt. Előbb a zöld sávjelzés jobbra, majd a sárga sávjelzés balra elfordul tőlünk, a sárga jelzés a piros sávjelzéssel és a sárga körtúra jelzéssel beér a Pogány-völgy takaros pincéi közé, haladunk felfelé. Rövidesen a sárga láng jelzés és a sárga körtúra jelzés balra fordul, átkelünk egy kis patakon és erdei ösvényen, kis patak mellett beérünk a cáki játszótérre, amit megkerülünk.

Cákon haladunk tovább, a cáki pincéknél érdemes kissé lassítani. Kóstoljuk meg a Hordómosó-forrás vizét, majd a szőlősorok mentén beérünk Velembe. Egy mélyút után jobbra fordulunk a Rákóczi Ferenc utcába, felmegyünk a buszfordulóhoz, jobbra tartunk. A Petőfi Sándor utcában a kék + jelzéssel felkapaszkodunk a Szent Vid-kápolnához. Innen a sárga láng jelzés a K+ jelzéssel felvezet a Hörmann-forrás parkolójához. Ellenőrző pont.

A parkolótól KO jelzés vezet a forrásig. Itt rátérünk a piros láng jelzésre, mellé válasszuk ki az Országos Kéktúra jelzését a Stájer házakig. A házak után 200 m-re a piros láng jelzés a zöld sávjelzéssel elfordul kis ívben balra, majd rövidesen jobbra egy földúton folytatjuk utunkat. Egy oszlopnál balra fordulunk, elérjük a Szikla-forrást és felkapaszkodunk a Zeiger-nyeregre. 1,5 km után egy földúton keresztezzük a kék sávjelzést. Itt jobbra, felfelé haladunk a kék sávjelzéssel az Óház-kilátóhoz. Ellenőrző pont.

A piros láng jelzés a zöld sáv-jelzéssel ereszkedik le a Szabó-hegyre, majd a városban a Temető utcai buszmegállónál balra fordul az út a Bechtold István Látogató-központhoz (amit reggel már érintettünk). A Chernel István Arborétum fa kapujánál a Szultán-kilátó felé balra fordulunk a sárga láng jelzésen az Arborétum utcában, majd balra fordulunk a Festetich utcában a Király-völgyig.

Figyelem, útvonalváltozás! A Szultán-kilátó alatti lépcsők megsérültek, veszélyessé váltak, ezért a Király-völgynél jobbra fordulunk és leereszkedünk a K+ jelzéssel egy kis élelmiszer boltig. Itt a Pék utcában jobbra fordulunk, és a vár felé a kék jelzés mentén haladunk a célig.

Egyéb távok