funiQ logo

Balaton aktív térkép

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!

I. Keleti rész

A Balaton környéke az egyik legnépszerűbb kerékpáros úti cél Magyarországon. A legismertebb kerékpáros túraútvonal a Balaton körüli Bringakörút, de a parttól kicsit eltávolodva is számos nagyon izgalmas és látványos kerékpáros útvonalat találhatunk.

A Balaton körül sincs még mindenhol önálló kerékpárút vagy kerékpársáv, sok helyen közúton vezet az útvonal. A parttól távolabb még ennél is kevesebb az önálló kerékpárút, de ajánlott túráinkba igyekeztünk mindet belevenni.

Balaton I. aktív térkép 2017

A Cartographia kiadó Balaton I. Keleti rész című aktív térképe a Révfülöp-Balatonboglár tengelytől keletre eső terület dolgozza fel, és ad tippeket a kerékpáros kalandozásokra. A második rész megjelenése, ami az ettől nyugatra eső területet fogja ábrázolni, 2018 tavaszára várható.

A részletes, tájékozódást segítő térképén hangsúlyosan jelenik meg az aktív turisztikai tartalom, mint például a kerékpárutak, kerékpározható utak, szervizek, tanösvények, kalandparkok, horgászhelyek, kikötők, valamint a kapcsolódó szolgáltatók is.

A térkép 12, különböző nehézségű kerékpártúrát és egy gyalogtúrát javasol, melyek a térképen narancsszínű vonallal jelölve, a hátoldalon pedig szintmetszettel, rövid leírással, letölthető GPS track-kel (.gpx) szerepelnek.

Műanyag borításának köszönhetően az aktív térkép felülete vízálló, így esőben is használható, nem kell félni attól, hogy elázik. Bátran lehet rá rajzolni is (például napi túratervet) alkoholos filccel - ami később nyom nélkül eltávolítható -, így a saját útvonalak, jegyzetek is megjeleníthetőek a térképen.

Ajánlott kerékpáros túrák

Balaton körüli kerékpárút (Balatoni Bringakörút, 203 km) A több mint 200 km hosszú Balatoni Bringakörút szinte végig a tópart mentén halad. Az út nagy része kiépített bicikliút, de ahol nincs ilyen, ott is kerékpározásra alkalmas, kis forgalmú közúton, utcákon vezet át.

1.

Balatonfűzfői kis kör (29 km) A balatonfűzfői Fövenyfürdőtől indul a könnyű, családi túra. Felfedezzük a Fűzfői-öböl új kerékpárútját, majd Balatonalmádi után a Vödörvölgyben, gyönyörű környezetben, kerékpárúton érjük el Szentkirályszabadját. Innen az új kerékpárúton érjük el Litért, majd jutunk vissza Balatonfűzfőre.

2.

Keleti körtúra a Balaton északi partján (59 km) Tíz települést is érint ez az átlagosnál kicsit hosszabb, de nem túl nehéz kerékpártúra. Felfedezzük az egykori Veszprém-Alsóörs vasútvonal nyomdokait, bekukkantunk Veszprémbe, kipróbáljuk az új kerékpárutat, és végül a Balaton Riviérára is ellátogatunk.

3.

Kerékpárral a Tihanyi-félszigeten (33 km) Balatonfüred és Tihany a Balaton északi partjának legnépszerűbb célpontjai. Ez a családbarát kerékpártúra Füredről indulva Aszófőt és Örvényest is érintve bejárja a félszigetet, számos látnivalót és szép panorámát is útba ejtve.

néha érdemes megállítani a bringát és megcsodálni a tájat
Néha érdemes megállítani a bringát és megcsodálni a tájat Fotó: funiQ

4.

Keleti Balaton-kör (78 km) A Balaton keleti medencéjét körbejáró kerékpártúra a balatonfüredi Berzsenyi-kúttól nyugat felé indul, majd letérünk a Tihanyi-félsziget felé, ahol kompra szállunk. Szántódtól a Bringakörút mentén felfedezzük a Balaton keleti "csücskét", és Siófok, Kenese és Almádi érintésével érünk vissza Füredre.

5.

Nivegy-völgyi Panoráma bringakörút (49 km) A Panoráma Bringakörút a Balaton-felvidék, azon belül is a Nivegy-völgy apró, ősi falvait fűzi fel. A kerékpáros körtúra onnan kapta nevét, hogy az útvonal egyes pontjairól kivételesen szép a balatoni panoráma, amit csak fokozni tudunk, ha megállunk a Hegyestűnél és a mencshelyi Kossuth-kilátónál.

6.

Kálváriák és szőlők között (Balatonszőlős - Mencshely, 38 km) A Balaton-felvidék északi, kevésbé ismert részét tárja fel ez a kerékpártúra. Szép fekvésű, apró falvak, kálváriák és szőlőhegyek között tekerve fedezhetjük fel a környéket. A Balatonszőlősnél levő emelkedőhöz kell egy kis edzettség, de ezen kívül nincsenek jelentős szintkülönbségek az útvonalon.

7.

Kapolcs környékének felfedezése kerékpárral (29 km) A túra Kapolcs környékét, illetve a Balaton-felvidék és a Bakony közé ékelődött Eger-völgyét járja be erdőkön, mezőkön, dombokon át, érintve a környék gazdag múltú falvait és a váráról híres Nagyvázsonyt. Űrtávközlési állomástól a kolostorromokon át sok mindennel találkozhatunk útközben.

8.

Siófoki bringás túra (40 km) A Víztoronytól induló kerékpártúra során először a hangulatos Sió-patak mentén kerekezünk, majd később az új, Ságvár-Kiliti kerékpárúton érjük el Balatonkilitit. A túra legszebb szakaszán a Töreki-halastavakat fedezzük fel, ahol erdei pihenő, forrás, madármegfigyelő torony és tanösvény is vár ránk.

9.

Zamárdi kerékpártúra (32 km) A Zamárdi szívéből induló túrán Balatonendréd felé indulunk. Jabapuszta után egy kellemes erdei úton biciklizünk hosszan, amíg Szántódpusztára nem érünk. Itt tehetünk egy kitérőt, majd meglátogatjuk a kivételes panorámát adó Kőhegyi-kilátót, mielőtt visszagurulunk Zamárdiba, a Balaton partjára.

10.

Két part között (Balatonszemes-Tihany-Révfülöp, 64 km) Balatonszemesről induló túra, amely során a Szántód és Tihany közti kompon kelünk át, majd az északi parton a Bringakörúton nyugatra fordulunk. Révfülöpig megyünk, ahol a menetrend szerinti járattal áthajózunk Balatonboglárra. Balra, a part menti úton biciklizve érünk vissza Balatonszemesre.

bicikliket szállít a komp

11.

Balatonboglári kör (55 km) Túránk Balatonboglárról, a Balatoni Bringakörutat követve indul Balatonlelle felé. A partot elhagyva előbb Látrány, majd Visz érintésével érkezünk Karádra. Innen erdészeti utakon és erdei földutakon érünk el Nagycsepelyre, majd közutakon Szóládra. Balatonszárszónál érünk vissza a Balaton partjára.

Gyalogtúra

A Tihanyi-félsziget bebarangolása (13 km) A Levendula Háztól induló gyalogtúra a Belső-tó érintésével vezet fel a legfontosabb gejzírkúpokra, majd a Gejzírmezőn keresztül a félsziget nyugati részén lévő legmagasabb csúcsaira felkapaszkodva, érintve az Őslevendulást is, végig pazar kilátást nyújtva a Külső-tó mellett ér vissza a faluba.

kilátás a tihanyi Őrtorony kilátóból
Kilátás a tihanyi Őrtorony kilátóból Fotó: funiQ

Balaton körüli strandok és élményparkok

Strandok a Balaton partján Beköszöntött a kánikula, az iskolák bezárták kapuikat a nyári szünetre, így épp itt az ideje, hogy kikapcsolódjunk egy kicsit a vízparton. Ha balatoni nyaralást tervezünk, de nem döntöttünk még az úticélról, érdemes tájékozódni, hol milyen strand vár minket.

csopaki strand

Élmények, kalandok a Balatonnál Összeszedtük, hogy hova érdemes menni, ha nem volt elég az aznapi mozgás: listánkban szerepelnek a Balaton körüli kalandparkok, víziparkok, bobpályák, paintball pályák, egy mezítlábas ösvény és csupa olyan hely, ahova a kalandvágyó gyerekeket és felnőtteket bármikor el lehet vinni.

kötélpálya a strand felett (Brázay-Kalandpart)

Hasznos linkek