funiQ logo

Szent László-patak kör

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 35 km
Össz. emelkedő:  310 m
Össz. lejtő: -310 m
Magasság max.: 204 m
Magasság min.: 105 m

Tárnok - Sóskút - Pusztazámor - Gyúró - Tordas - Martonvásár - Tárnok

Egy rövidebb, de annál izgalmasabb tekerésben lehet részünk, ha ellátogatunk a Szent László-patak partjára. A Tárnokról induló túra szép tájakon és változatos burkolatú utakon halad, így fontos a kerékpárt és az időjárást is jól megválasztani.

Túránk a tárnoki vasútállomástól indul, ahol az autóval érkezőket egy nagy parkoló várja. A vasútállomás főépületével szemben állva balra, a Hazatérők útján indulunk. Egészen addig megyünk egyenesen, míg el nem hagyjuk a települést, és egy STOP tábla állja utunkat. Itt balra kanyarodunk, és megint egyenesen megyünk, ameddig csak lehet. Ezt követően jobbra kanyarodunk. A Fő utcán haladva az út jobb oldalán láthatjuk a XVIII. század első feléből származó Rózsafüzér királynéja-templomot és a hozzá tartozó kertet.

Nem sokkal ezután balra kanyarodunk az Ulicska utcába, majd az út végén jobbra rátérünk a Halász József utcára, amelyet a második lehetőségnél jobbra hagyunk el, így már kint is vagyunk a Sóskút felé vezető úton. A felüljárón átmegyünk az M7-es autópálya fölött, majd átmegyünk egy nagy körforgalmon. A Sóskúti Ipari Parknál a Homokbánya útra balra kanyarodva újra autóforgalomtól szinte teljesen mentes terepen haladhatunk, ami azért jó, mert egy hosszabb emelkedőre kell felkapaszkodnunk, hogy utána egy kellemes, lejtős szakaszon, a Temető utcán át érkezzünk meg Sóskútra.

A Temető utcáról jobbra tartva érjük el Szabadság teret, ahol több emlékművet és egy Szűz Mária-szobrot is megtekinthetünk. Innen balra kell kanyarodnunk a Kossuth Lajos utcára, majd az út végén ismét balra fordulva elérjük a főutat, amelyet követve egy, az előzőnél valamivel kisebb emelkedőn elhagyjuk Sóskutat. Az utat követve megérkezünk Pusztazámorra, ahol a főúton – Kossuth Lajos utcán, majd Petőfi Sándor utcán – haladunk egészen addig, míg el nem érünk egy csodaszép kis kertet, amelynek a közepén egy nagy feszület látható. A kert előtt letérünk balra, a Hunyadi János utcába.

Tipp: Ha a Hunyadi János utcáról az első lehetőségnél letérünk jobbra, és haladunk kb. 150 métert, megtaláljuk a Pusztazámori Remeteséghez vezető kaput. A temető szomszédságában álló remeteség egy XIII. századi, patkó alakú templom maradványaira épült. Ma látható, barokk megjelenését 1758-ban kapta.

Továbbhaladva a Hunyadi János utcán, magunk mögé utasítjuk a túra utolsó emelkedőjét, és egyenesen, a murvás úton haladunk tovább, egészen Gyúróig. Az út Gyúró határában kettéágazik, mi tartsunk jobbra, át a Szent László-patak fölött, majd térjünk rá balra a Bicskei útra. A Szent László-patakkal párhuzamosan haladó Bicskei úton, majd a Kossuth Lajos utcán haladunk tovább. A Kossuth Lajos utcát követve ismét áthaladunk a patak fölött, amit a helyi focipálya követ. Itt figyeljünk, mert nagyjából a focikapuk magasságában jobbra van egy földút, ezen gurulunk tovább.

Innen az utunk a kitáblázott Etyek-Ercsi kerékpáros útvonalon halad, és nemsokára elérünk a Szent-László patak partjára is, ahol csodaszép új kerékpárúton tekerhetünk, kerékpáros pihenőkben pihenhetünk meg és a hangulatos gyúrói halastó mellett is elhaladunk.

Keresztül megyünk Tordason, és máris Martonvásáron vagyunk, ahol a vasútállomás mellett eltekerve, az út végén jobbra fordulunk, át a híd alatt, figyelve, mert a híd után rögtön balra kell kanyarodjunk, egy mezőgazdasági földútra.

Tipp: Ha Martonvásárban, a vasúti híd alatt áthaladunk, majd jobbra indulunk és követjük a Brunszvik utcát, az egyenesen elvisz a különlegesen szép Brunszvik-kastély épületegyütteséhez, a Beethoven múzeumhoz és a kastély egyedi parkjához.

A mezőgazdasági földút a vasúti töltés mellett megy, egészen Tárnokig, ahol a vasútállomás háta mögé érkezünk meg. A kerékpárunkat áttolva az aluljárón máris a parkolóban találjuk magunkat, ahonnan elindultunk.

Budapesttől délre aktív térképA főváros környékén számos nagyon jó kerékpáros útvonalat találhatunk, a Cartographia kiadó Budapesttől délre aktív térképe az Etyeki-dombság, Váli-völgy, Velencei-hegység, Csepel-sziget, Pesti-síkság és részben a Gödöllői-dombság felfedezésére ad néhány tippet.