funiQ logo

Szent Margit Gimnázium

A Villányi út elején álló impozáns neobarokk stílusú épületről teljes joggal gondolhatnánk, hogy egy palota. Azonban valójában sosem szolgált nagynevű arisztokrata család lakhelyének, hanem iskola – vagy egy ízben átmeneti szükségkórház – volt. A Szent Margit Gimnázium története kicsit messzebbre nyúlik vissza ennél az épületnél, hiszen több helyszínen is működött. A kezdetek 1920-ra tehetők, amikor is az Isteni Megváltó Leányai Szerzeteskongregáció első főnöknője Steinmayr Stanislaa anya elhatározta, hogy Budapesten leánygimnáziumot létesít. 1920 szeptemberében 37 nyilvános és két magántanulóval kezdődött meg az oktatás a mai Váli utca és Fehérvári út sarkán álló elemi iskola egyik emeletén, amelyben világi tanárok tanítottak keresztény elvek alapján.

a gimnázium középső épületrésze a kovácsoltvas kapuból nézve
A gimnázium középső épületrésze a kovácsoltvas kapuból nézve Fotó: funiQ

A névválasztás teljesen tudatos volt: Árpádházi Szent Margit vallásosságon, önzetlenségen, emberszereteten alapuló erényeit szerették volna átadni az új leánynemzedéknek. A végzősöket is azzal a mondattal búcsúztatták: „Erre a Margit-lángra vigyázzatok!” Az évek múlásával nőtt a diákok száma, és mikor elérte a 313-at, egyértelművé vált, hogy kinőtték az addigi épületet is. A gimnázium főnöknőjének, Gombos M. Gabriellának ekkor sikerült megszereznie a mai Villányi út 5-7. szám alatti telket, és 1930. március 19-én megindult az építkezés. A tervező dr. Fábián Gáspár műépítész volt, de maga Gabriella főnöknő is aktívan kivette részét a folyamatokból. Mindenből a legszebbet és legjobbat szerette volna, amelynek eredményét 1932-től élvezhették a diákok.

a gimnázium főbejárata előtti szépen gondozott kert
A gimnázium főbejárata előtti szépen gondozott kert Fotó: funiQ
  • Szent Margit Gimnázium az oldalsó kapuból nézve
    Szent Margit Gimnázium az oldalsó kapuból nézve Fotó: funiQ
  • busz halad a gimnázium előtt buszmegálló felé
    Busz halad a gimnázium előtt buszmegálló felé Fotó: funiQ
  • Szent Margit Gimnázium a Villányi út túloldaláról nézve
    Szent Margit Gimnázium a Villányi út túloldaláról nézve Fotó: funiQ
  • a Szent Margit Gimnázium főbejárata
    A Szent Margit Gimnázium főbejárata Fotó: funiQ
  • Szent Margit Gimnázium
    Szent Margit Gimnázium Fotó: funiQ

A leánygimnázium 10 termet, a líceum és német gimnázium 11 tantermet, a népiskola 2 tantermet kapott, de voltak itt szertárak, fedett uszoda, gyakorló konyha, könyvtár, és hatalmas kert sportpályákkal. Fontos szerepet kapott a nyelvoktatás, a latint felváltotta a német, és ezen kívül franciát vagy angolt tanulhattak a lányok. Tekintélyes iskola lett a Szent Margit Gimnáziumból, gyakran érkeztek külföldről látogatói.

Szent Margit Gimnázium

A második világháború súlyos sebeket ejtett az épületen, az oktatást is csak kis kihagyással folytathatták, de ekkor már 12 általános iskolai osztály mellett 9 gimnáziumi és 4 líceumi osztály indulhatott. 1948-ban jött az államosítás és egy új név: Martos Flóra Gimnáziumként működött tovább az iskola, majd újabb váltás történt: a Kaffka Margit Gimnázium kezdte szépen lassan birtokba venni az épületet. A rendszerváltás után sikeresen megindult a harc a Szent Margit Gimnázium visszaszerzéséért: az egyházi oktatás 1996-ban indulhatott újra.

Kaffka Margit mellszobor a Szent Margit Gimnázium kertjében
Kaffka Margit mellszobor a Szent Margit Gimnázium kertjében Fotó: funiQ

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.