funiQ logo

Szent Imre kollégium (ma BME Baross Gábor Kollégium)

Ha a Bartók Béla út 17-19. számú épületére nézünk, minden bizonnyal fel se merül bennünk, hogy 1908-ban katonai hallgatók béreltek itt szobákat. És talán az se, hogy a bérház első emeletén egy régi, de máig működő kápolna bújik meg.

Pedig ez mind igaz: itt működött a Szent Imre Kollégiumok budai egysége, kétszáz szobával, díszteremmel, büfével, négyezer kötetes könyvtárral, klubhelyiséggel, a kertben teniszpályával, nyáron cigányzenekarral és házi estélyekkel. Ezt a kollégiumi „minivárost” Glattfelder Gyulának, budapesti hittanárnak, későbbi csanádi megyéspüspöknek köszönhették a diákok, akik számára nem csak lakóhelyet szeretett volna létesíteni az elkötelezett tanár, hanem egyfajta központot is az erkölcsi és tanulmányi elmélyüléshez.

Békeidőben félévente nyolcszáz koronát kellett fizetni az egyszemélyes szobáért, a kétszemélyesért pedig hétszázötvenet. A háború beköszönte azonban magasabb árakat hozott: 1915-től már 1300 és 1100 koronáért lehetett bérelni a csinos épület lakrészeit. Nem is meglepő, hogy ebben az évben a korábbi 212 diák helyett csak 130 pakolta ki a bőröndjét, és az év haladtával és a háborús behívók gyarapodásával az év végére 40-en maradtak. Azért nem sokáig volt ilyen csendes a ház: a csatatérről hazatérő diákok újra kérték a felvételt, ami hamarosan ismét teltházassá tette a kollégiumot.

a volt Szent Imre kollégium, ma BME Baross Gábor Kollégium homlokzata
A volt Szent Imre kollégium, ma BME Baross Gábor Kollégium homlokzata Fotó: funiQ
  • Szent Imre kollégium az út túloldaláról
    Szent Imre kollégium az út túloldaláról Fotó: funiQ
  • a Szent Imre kápolna bejárata
    A Szent Imre kápolna bejárata Fotó: funiQ
  • A Bartók Béla úton járva tekintsünk fel a Szent Imre kollégiumra!
    A Bartók Béla úton járva tekintsünk fel a Szent Imre kollégiumra! Fotó: funiQ
  • Szent Imre kollégium sarka
    Szent Imre kollégium sarka Fotó: funiQ

A kollégium mellett egy bérházat is kialakítottak itt, amire érdemes fel-felpillantgatni. A negyedik emeleti ablakok között ugyanis észrevehetünk két mozaikképet, és az alakokban Szent Imrére és Szent Istvánra ismerhetünk. Ha ügyes megfigyelők vagyunk, feltűnhet, hogy a földszinti és első emeleti rész nem teljesen egyidős, bár stílusában megegyezik. A kulisszatitok ezúttal az, hogy eredetileg templomot terveztek ide, de végül különlegesebb módon alakítottak ki szent helyet a házban. Ahhoz, hogy ezt megnézhessük, be kell sétálni az épületbe, és felmenni az első emeletre, majd benyitni egy átlagos lakásajtónak tűnő bejáraton: itt rejtőzik az a kápolna, ahova már a katonai kollégisták is átjártak. Az aprónak nem nevezhető helyiségben, Jeges Ernő festett képei között, a mai napig tartanak miséket.

Az épületnek van egy titkos és hatalmas belső udvara is, amit utcafrontról egyáltalán nem is lehet látni. A kellemes, zöld terepen egy első világháborús emlékhelyet találunk, amelynek közepén Szent Imre szobra áll (habár nem az eredeti). Ezt az intézmény elesett tanárainak és kollégistáinak tiszteletére készítették, és a cserkészek minden évben meglátogatják.

Ma szintén kollégiumi élet folyik a ház falai között: a BME Közlekedésmérnöki Karának hallgatói bújhatják szorgosan könyveiket a ma Baross Gábor Kollégiumnak nevezett épület szép kertjében. Azért a Szent Imre Kollégium sem tűnt el: Szegeden nyitották meg újra, ahol azóta is működik.

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.