funiQ logo

Allee Bevásárlóközpont

A XI. kerületben, a Móricz Zsigmond körtér közelében nyílt meg az Allee pláza 2009-ben, a kerület napján. Az egykori Skála helyén álló bevásárlóközpont nemcsak üzleteinek széles választékával, hanem kiállításokkal, koncertekkel, rendezvényekkel is várja a vásárlókat.

az Allee Bevásárlóközpont Október Huszonharmadika utca felőli oldala
Az Allee Bevásárlóközpont Október Huszonharmadika utca felőli oldala Fotó: funiQ

A XX. század legendás áruháza volt a Skála, amely az Október huszonharmadika utcában, a Fehérvári úti piac mellett kapott helyet. Megépítésekor a Skála áruházat kisebb botrányok övezték, ugyanis a XX. század második felében, akkoriban szokatlan módon más nyugati áruházak – például a Hertie-lánc, illetve a bécsi Staffa – mintája szolgáltatta a kialakítása alapját, és hamarosan Magyarország egyik legnagyobb, több évtizeddel előbb megalapított Centrum áruházlánc konkurenciája lett.

Allee Bevásárlóközpont
Allee Bevásárlóközpont Fotó: funiQ

A Skála első tagja Kovách István 1974-ben tervezett, és már két évvel később, 1976-ban átadott Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház volt a mai Október huszonharmadika utcában – amely akkoriban még Schönherz Zoltán utca volt. Az épület részben kétemeletes, néhol háromemeletes volt. A rövid építési határidő miatt az épület fő váza egy, az ipari épületek számára korábban kifejlesztett paneles vasbeton szerkezet lett, amelyeket könnyűszerkezetes építési módok egészítették ki a térfalak, válaszfalak megépítésénél. A külső falakra fehér alumínium lemezburkolat került, amely később az áruházlánc jellegzetességévé vált. Az épület falaira nem terveztek ablakokat, hogy a kilátás ne vonja el a vásárlók figyelmét az árukészletről. A vásárlók olyan újdonságokkal találkozhattak itt, mint a mozgólépcső, a pénztár-sorok új elrendezése, az áruházban szóló zene és a bevásárlókocsi.

az Allee színes üvegplafonja
Az Allee színes üvegplafonja Fotó: funiQ
  • a több szintes Allee
    A több szintes Allee Fotó: funiQ
  • Allee Bevásárlóközpont
    Allee Bevásárlóközpont Fotó: funiQ
  • az Allee Bevásárlóközpont logója belülről nézve
    Az Allee Bevásárlóközpont logója belülről nézve Fotó: funiQ
  • Allee Bevásárlóközpont oldalról
    Allee Bevásárlóközpont oldalról Fotó: funiQ
  • Allee Bevásárlóközpont
    Allee Bevásárlóközpont Fotó: funiQ

A belső térben a padló helyenként vörös mészkő, máshol szőnyegpadló burkolatot kapott, a falakat pedig fehér márvánnyal fedték le. Akkoriban még újdonságnak számított, hogy az áruház a teljes területén automatikus tűzjelzőket és klímaberendezéseket is beépítettek. Az áruház mellett egy 400 személygépkocsi befogadására alkalmas pakoló is épült, amely szintén nem volt alapvető tartozéka a korabeli bevásárlóközpontoknak.

A Skála a rendszerváltás után a Tengelmann-csoport tulajdonába került, 1999-ben pedig összevonták a Centrum hálózattal. 2005-ben a budai Skála az ING-hez került, akik egy új, nagyobb bevásárlóközpontot terveztek az áruház helyére. A bontás 2007-re befejeződött, ekkor kezdődtek el az Allee pláza építési munkálatai.

Allee Bevásárlóközpont logója
Allee Bevásárlóközpont logója Fotó: funiQ

Az Allee felépítéséről 2004-ben született meg a döntés – ugyanekkor kezdődtek el a budai metróvonal építési munkálatai. A bevásárlóközpont első terveit nem fogadták el, így végül a Fekete Antal vezetésével elkészített tervek alapján épült meg az Allee. Átadása 2009. november 11-én, a XI. kerület napján volt. A multifunkciós bevásárlóközpontban az első három emelet üzletei egy tágas üvegborítású központi folyosóról és két, átriumként kialakított térről közelíthetők meg, a felettük levő három szinten található irodaházhoz pedig lifttel lehet feljutni. Az Allee melletti területen Simplon udvar néven egy majdnem száz lakásból álló lakópark is épült.

Allee Bevásárlóközpont
Allee Bevásárlóközpont Fotó: funiQ

A belső tér burkolata főleg mészkőből és márványból készült, a falakat pedig sok helyen fafurnér borítás fedi. Az épület homlokzata téglaburkolat, illetve színes üvegekből készült szerelt homlokzat. Az épület mellett húzódó Kőrössy József utca sétálóutcává alakult, amely alatt az Allee mélygarázsába vezető alagutat alakítottak ki – a parkolórészben 1200 férőhely van a bevásárlóközpontba autóval érkezők számára. A bevásárlóközpont főbejáratával szemben, az Október huszonharmadika utca túloldalán áll a szép Magyar Advent Temploma.

az Allee Bevásárlóközpont oldalbejárata
Az Allee Bevásárlóközpont oldalbejárata Fotó: funiQ

A bevásárlóközpont első három emeletén üzletekkel, színházjegy-értékesítő standokkal, étkezdékkel, kávézókkal várja a vásárlóit. 2015 őszétől az Allee kutyabarát bevásárlóközpont lett, így az ide betérők immár négylábú kedvenceikkel együtt vásárolhatnak, vagy ihatnak egy kávét.

Az Alleeban sok, időszakos kiállítást is rendeznek, valamint egyéb eseményeknek is otthont ad a bevásárlóközpont. Karácsonykor a pláza Bocskai út felőli bejáratánál a mozgólépcsők előtt egy hatalmas karácsonyfa díszíti a belső teret, emellett hatalmas mézeskalács-díszek lógnak a mennyezetről. Az időszakos kiállítások, dekorációk mellett időnként divatbemutatók, koncertek is megtekinthetők itt.

További információk elérhetők a bevásárlóközpont hivatalos oldalán: www.allee.hu

Túraajánlatok

Séta Újbuda szívében Dél-Buda kulturális központját sétáljuk körbe, miközben olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy miért neveztek el egy épületet 500 ezüst dénár nyomán, hogyan kerül egy máig működő templom egy bérháznak látszó épület első emeletére vagy hogyan szórakoztak egykor a fiatalok a Budai Parkszínpadnál.

Építészeti kalandozások Újbudán Ez az útvonal a XI. kerület építészeti érdekességeit fedezi fel. Az elsősorban a XX. századból származó építészeti emlékek közül különösen érdekesek azok, amelyek egykori ipari vagy közlekedési funkciójuk elvesztése után megmaradtak, de új szerepet kaptak.

Felfedezőtúra a 4-es metró nyomában A 4-es metró átadásával kiderült, hogy lehet elegánsan, szép tereken áthaladva is utazni a felszín alatt. Az újbudaiak nap mint nap gyönyörködhetnek a kortárs építészet legjobb alkotásaiban, hiszen a nyomvonal 5 állomása is a kerületet szeli át. Túránk során körülnézünk az állomások felszínén is.