funiQ logo

Nemzeti park kör a Fertő tónál

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 28 km
Össz. emelkedő:  34 m
Össz. lejtő: -34 m
Magasság max.: 131 m
Magasság min.: 111 m

FertődSarródFertőújlakPamhagenNyárligetFertőd

A Fertő-Hanság Nemzeti Park legérdekesebb bemutatóhelyeit érintő rövid kerékpáros körtúránk hazánk legnagyobb kastélya, a csodaszép fertődi Esterházy-kastély elől indul. Teljesen sík vidéken, jól kiépített kerékpárutakon fedezzük fel a környék élettel teli nádasait, csatornáit, sztyeppeszerű mezőit.

Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja és fő bemutatóhelye
Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja és fő bemutatóhelye Fotó: Pellinger Attila

A túra jellege: Szilárd burkolatú kerékpárutak, kis forgalmú, helyi országutak, szintkülönbség nélkül. A túra viszonylag rövid, de szánjunk időt a kastély és a Nemzeti Park bemutatóhelyeinek megtekintésére.

Túraleírás

A fertődi kastély bejáratától nem messze, a Pomogyi út sarkán lévő fizetős, őrzött parkolóban hagyhatjuk az autót, majd a kastély és csodálatos kertje meglátogatása után indulhatunk is túránkra Fertőd központja felé az országút melletti elkülönített kerékpárúton. A nagy kiterjedésű kastélyparkot biciklivel is felfedezhetjük.

Esterházy-kastély, Fertőd 1766-ra készült el a 126 szobás kastély, amely méltó párja a bécsi schönbrunn-i kastélynak vagy a párizsi versailles-i kastélynak is. Az Esterházy „Fényes“ Miklós építtette kastély ma kortörténeti kiállításnak ad otthont, emellett komolyzenei koncerteket és az Eszterházi Vigasságokat is itt tartják.

Esterházy-kastély hátsó oldala
Esterházy-kastély hátsó oldala Fotó: funiQ
  • íves formájúra nyírt bokrok a kastély parter kertjében
    Íves formájúra nyírt bokrok a kastély parter kertjében Fotó: funiQ
  • a kastély kovácsoltvas kapuja
    A kastély kovácsoltvas kapuja Fotó: funiQ
  • a kastély a díszudvarral
    A kastély a díszudvarral Fotó: funiQ
  • Joseph Haydn szobra,  Baráz Tamás és Erős Apolka alkotása
    Joseph Haydn szobra, Baráz Tamás és Erős Apolka alkotása Fotó: funiQ
  • Bagatelle a kastély parkjában
    Bagatelle a kastély parkjában Fotó: funiQ
  • a kastély díszkertje, közepén szökőkúttal a lépcsősor tetejéről nézve
    A kastély díszkertje, közepén szökőkúttal a lépcsősor tetejéről nézve Fotó: funiQ
  • Bábszínház, Víztorony és Narancsház épületegyüttese
    Bábszínház, Víztorony és Narancsház épületegyüttese Fotó: funiQ
  • a kastély rózsakertje
    A kastély rózsakertje Fotó: funiQ

Pár méter után az első nagyobb kereszteződésnél Sarród – Fertőújlak felé kanyarodjunk el jobbra. Házak között kerekezünk tovább, szinte észrevétlenül érünk Sarródra. Az út egy jobb kanyar után a település szép főutcáján folytatódik, toronyiránt megyünk, majd az út a templom előtt balra kanyarodik. Pár perc alatt elérjük a Fertő-Hanság Nemzeti Park központját és fő bemutatóhelyét, a Makovecz Imre stílusában épített Kócsagvárat, mely Magyarország egyik legnagyobb náddal fedett épülete. Jól kiépített kerékpáros pihenőt is találunk itt, és egy rövid tanösvényen is megismerkedhetünk a környék buja növényvilágával.

Kócsagvár, Sarród Az 1993-ban, organikus építészeti stílusban tervezett látogatóközpontban a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságán túl 46 fős szálláshelyet, az aulában kiállítótermet és két előadótermet is találunk. Magyarország legnagyobb náddal fedett épülete egész évben ingyenesen látogatható.

információs pont a Kócsagvár Látogatóközpont középső részén
Információs pont a Kócsagvár Látogatóközpont középső részén Fotó: funiQ
  • Kócsagvár Látogatóközpont
    Kócsagvár Látogatóközpont Fotó: funiQ
  • a Kócsagvár Látogatóközpont bejárata
    A Kócsagvár Látogatóközpont bejárata Fotó: funiQ
  • a Kócsagvár Látogatóközpont belseje
    A Kócsagvár Látogatóközpont belseje Fotó: funiQ
  • Kócsagvár Látogatóközpont
    Kócsagvár Látogatóközpont Fotó: funiQ

A Kócsagvár után utunk mezőgazdasági jellegű területen vág át, keresztezünk egy vasútvonalat, és pár kilométer után balról elérjük a Nemzeti Park másik fontos bemutató majorságát, a Lászlómajort, az Esterházyak egykori gazdasági központját. A látogatóközpontban, az épületegyüttes termeiben berendezett kiállításokon kívül szabadtéri látnivalók, jellegzetes magyar háziállatok, interaktív természetismeretei játékok is várják a turistákat.

Lászlómajor, Sarród 15 őshonos állatfaj 300-nál több példánya tekinthető meg a Lászlómajorban, láthatunk itt magyar szürke marhát, házi bivalyt, racka juhot, cikta juhot, tejelő cigáját, mangalicát és a jelentős magyar baromfi fajták néhány képviselőjét. Az épületben kiállításokat is megtekinthetünk.

Lászlómajor Bemutató Majorság és Látogatóközpont
Lászlómajor Bemutató Majorság és Látogatóközpont Fotó: funiQ

Tovább kerekezve a kis forgalmú aszfaltúton, egy jó km után keresztezzük a Hansági-főcsatornát, innen indul a Sziki Őszirózsa tanösvény, melyen - a párhuzamosan a csatorna töltésén futó földúton - tehetünk egy kis kitérőt a madárlesig. Tovább gurulva Fertőújlak felé pár száz méterre egy újabb fából épült kilátótoronyból vehetjük szemügyre a mocsaras lápvidék gazdag madárvilágát. A felső szinten lévő különböző rajzos ismertetők segítségünkre lehetnek a madarak beazonosításához, de egy távcsőre szükségünk lehet.

Sziki Őszirózsa Tanösvény, Fertőújlak (Sarród) Az útvonalat végigjárva megismerkedhetünk a szikes puszta és a tavak életközösségével, valamint a régi magyar háziállatoknak a védett területek megőrzésében és hasznosításában betöltött szerepével. A tanösvényen a tájékozódást és az információszerzést táblák és kilátók biztosítják.

kilátás a Borsod-dűlő madármegfigyelő kilátóból
Kilátás a Borsod-dűlő madármegfigyelő kilátóból Fotó: funiQ

Újabb kilométer után az út élesen jobbra kanyarodva ér be Fertőújlakra. Mindjárt az első jobb oldali mellékutcába térve (Petőfi u.) pihenhetünk meg a Csapody István Látogató- és Kerékpáros Központnál. Az épületben oktatási központ működik, de különböző állandó és ideiglenes kiállítások is várják a betérőket.

Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont, Fertőújlak (Sarród) Az épületben változatos erdei iskolai programok, bemutató és kézműves foglalkozások, természetismereti vetélkedők és nyári táborok várják az érdeklődőket, valamint állandó természetismereti kiállítás mutatja be a Fertő valamint a Hanság gazdag növény- és állatvilágát.

Végigkerekezünk a fertőújlaki főutcán, az utca végén balra fordulunk, és a kitűnő állapotú, új kerékpárúton pár km után elérjük a magyar-osztrák államhatárt. Balra fordulunk, és pár perc után kijutunk az Apetlon – Pamhagen közti műútra. A B10 jelű tókerülő kerékpárútra fordulunk jobbra, Pamhagen irányába. Az országút melletti, elkülönített kerékpárúton 3 km múlva beérünk Pamhagen (Pomogy) szélső házai közé, keresztezzük a vasúti síneket, és a kényelmes úton begurulunk a falu központjába.

A körforgalomhoz érve, jobbra térve megnézhetjük az impozáns katolikus plébániatemplomot, majd tovább a Kirchenplatzon kerekezve balra fordulunk a Hauptstrassére, elmegyünk a nevezetes Türkenturm mellett, és rövidesen elérjük az 51-es utat, melyen jobbra kanyarodva a szeparált, jó minőségű kerékpárúton hagyjuk el a települést a magyar határ irányába.

Egy kilométer kerekezés után a határátkelőnél átmegyünk az államhatárt képező Hansági-főcsatornán, és a Fertőd felé vezető országút melletti párhuzamos, szilárd burkolatú, de már felújításra érett kerékpárúton hajtunk tovább lapos, egysíkú, mezőgazdasági jellegű területen.

Elhagyjuk Nyárliget házait, és 5 km kerekezés után visszaérünk a Pomogyi út elején lévő parkolóba, kiindulási pontunkra, a fertődi kastély elé.

Túraajánlatok

Fertő tó aktív térkép kerékpártúrái A Cartographia 2016-os Fertő tó aktív térképén ajánlott tíz kerékpáros túra részletes leírása képekkel.