funiQ logo

Ösküi Kerektemplom

Az ösküi Kerektemplom "frissen" fehérre meszelt hengerfalával és félgömb alakú tetejével, ahogy évszázadok óta áll a domb tetején, a túlélés szimbóluma is lehetne: átvészelte a középkort, túlélte a törököket, visszatért az enyészetből, és még az sem rendítette meg, amikor 1872-ben megnyitották a Székesfehérvár-Veszprém vasútvonalat, és ehhez pont a templomdombot kellett félbevágni.

Kerektemplom, háttérben Ösküvel

A Bakony lábánál, közel a Balatonhoz az egyik legrégibb hazai templomot találjuk, ami nem csak kora, de körformája miatt is egyedülálló. Bár építésének pontos idejét nem ismerjük, művészettörténészek a XI. századra teszik a keletkezését.

A korai román stílusú, Árpád-kori körtemplom (rotunda) tehát nagyjából ezer éve áll ezen a sziklás dombocskán. Hogy érzékeltessük ezt a beláthatatlannak tűnő időt, a templomot akár Szent István vagy Szent László király is láthatta, azaz ilyen távlatból szemlélve szinte egyidős a magyar állammal. Építésének oka István király egyik ismert rendelete lehetett, amely szerint minden 10 falunak kellett építenie egy-egy templomot.

a Kerektemplom, vagy hivatalos nevén a Szent Kereszt megtalálása kápolna
A Kerektemplom, vagy hivatalos nevén a Szent Kereszt megtalálása kápolna Fotó: funiQ

Eredetéről sokáig megoszlottak az elképzelések, van, aki szerint egy római őrtorony állt a helyén, és annak az alapjait használták fel később. Egy szintén elterjedt elképzelés szerint az épület az egykor Öskün állt Újlaky-kastély öregtornya lehetett. De a legismertebb tévhit a templom kapcsán az, hogy egy török időkből származó mecset lenne. Erre utal a XIX. századi felújításakor a bejárat felé került tábla szövege is, sokan ezért máig mecsetnek hívják a középkori templomot, ami egyébként a Mecset utcában található, ezek szerint nem véletlenül.

mecset vagy templom? A helyiek által török mecsetnek hívott Árpád-kori Kerektemplom a Mecset utcából nézve
Mecset vagy templom? A helyiek által török mecsetnek hívott Árpád-kori Kerektemplom a Mecset utcából nézve Fotó: funiQ

A Kerektemplom legátfogóbb kutatására és restaurálására 1976-ban került sor Koppány Tibor vezetésével, ekkor tárták fel az épület építésének szakaszait is, ami alapján ma már elfogadott tény, hogy a templom az Árpád-korban épült. Ekkor derült ki az is, hogy a hajó nem szabályos kör alakú, inkább ovális, hajójának átmérője 7 méter. Téglával vegyes kőfala alul egy méter vastagságú, felfelé enyhén keskenyedik. Külseje valószínűleg lényegesen eltért a mai állapotától, és arról végképp semmit sem tudni, hogy a belső falait mi díszítette.

lőrés-szerű ablakok a Kerektemplomon
Lőrés-szerű ablakok a Kerektemplomon Fotó: funiQ

Az biztos, hogy a szentélyhez kapcsolódó kis sekrestye még nem létezett, nagy valószínűséggel a XV. században építették hozzá. A templom teteje kúp alakú, csúcsos lehetett, egy kis, fából készült harangtoronnyal középen.

1543-ban a falut elpusztították a törökök, az elnéptelenedett vidéken a Kerektemplom is hosszú ideig romosan állt. A XVIII. század elején az új birtokosok, a Zichyek felvidéki szlovákokkal népesítették be Ösküt, akik újjáépítették a templomot; eredeti, csúcsos teteje helyett ekkor kapta a kupolás fedést. Felszentelésekor kapta a Szent Kereszt Megtalálása egyházi nevet.

A Kerektemplomot 1847-ig használták az ösküi római katolikusok, ekkorra kinőtték az épületet. Miután 1843-47 között felépült az új plébániatemplom, a Kerektemplom kápolnaként funkcionált tovább.

a Kerektemplom lábánál halad el a Veszprémet és Székesfehérvárat összekötő vasútvonal
A Kerektemplom lábánál halad el a Veszprémet és Székesfehérvárat összekötő vasútvonal Fotó: funiQ
  • Kerektemplom
    Kerektemplom Fotó: funiQ
  • Kerektemplom a sínek miatt kettévágott domb túloldaláról
    Kerektemplom a sínek miatt kettévágott domb túloldaláról Fotó: funiQ
  • kilátás a Kerektemplom dombjáról az új katolikus és az evangélikus templommal
    Kilátás a Kerektemplom dombjáról az új katolikus és az evangélikus templommal Fotó: funiQ
  • rálátás a patakra a Kerektemplomtól
    Rálátás a patakra a Kerektemplomtól Fotó: funiQ
  • az ösküi Kerektemplom 1957-ben
    Az ösküi Kerektemplom 1957-ben Fotó: Fortepan CC-BY-SA

1878-ban Sztáray Antal gróf és felesége, Batthyány Franciska grófnő felújíttatták az akkor már elhanyagolt állapotú kápolnát. Ennek emlékére került a bejárat fölé a tábla, amin tévesen török mecsetként említik az épületet.

Nem csak a templom hosszú életű, hanem úgy tűnik, körülötte is lassan változtak a dolgok. A templom körül a középkortól egészen 1754-ig működő temető volt. Érdekesség az is, hogy a körtemplom XV. századi kulcsát 1909 óta a Veszprémi múzeumban őrzik.

1999-ben a műemlék felügyelőség kívül-belül felújította a kápolnát, 2001-ben pedig a lépcsőfeljáró és korlát is elkészült.

a Kerektemplomhoz felvezető lépcsősor
A Kerektemplomhoz felvezető lépcsősor Fotó: funiQ

Bár idegenforgalmi szempontból éppen kiesik sokak látóköréből, megéri betervezni a programba ezt a Bakony déli lábánál fekvő kis települést. A Balatontól egy kis kitérővel könnyen eljuthatunk Ösküre, Veszprémtől pedig negyed órára van kocsival, a 8-as út mentén. Ha pedig vonattal járunk erre, semmiképp ne felejtsünk el kinézni az ablakon, hogy legalább egy pillantást vessünk erre a különleges, majd' ezeréves kis templomra.

Látogatás

A kápolnában rendszeres misét nem tartanak, csak védőszentje, Keresztelő Szent János tiszteletére, valamint Szent István napján. Ünnepi alkalmakkor komolyzenei koncerteket is tartanak a puritán belsejű körtemplomban.

A templom előzetes bejelentkezéssel látogatható.

  • Hétfő 13:00 – 19:00
  • Kedd és Csütörtök 9:00 – 12:00 , 16:00-19:30
  • Péntek 14:00 – 20:00
  • Szombat 15:00 – 20:00

Bejelentkezés: Nemes Ferenc: +36 20 563 9115