funiQ logo

Pécs

A műemlékekben, történelmi jelentőségű és egyéb látnivalókban gazdag város Magyarország egyik legrégebbi települése. Mondhatjuk, hogy itt van a dél-dunántúli régió szellemi és kulturális központja. Pécs a képzőművészetek és a zene területén kiemelkedő, országos szinten is.

Zsolnay-villa

A gyűjtemények és galériák, melyeket megtekinthetünk, a XX. század teljes magyar művészetét bemutatja. Az 1811 óta létező Pannon Filharmonikusok hangversenyei, vagy az operatársulat előadásai különleges kultúrprogramban részesíthetik a Pécsre látogatókat. 

Fesztiválok terén sem marad el a város a nagyobb településektől, hiszen itt kerül megrendezésre a Pécsi Egyetemi Napok, a Pécsi Napok, vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) is.

A Pécsi Tudományegyetem pedig 34 000 hallgatóval büszkélkedhet.

Mindezek mellett nem is csoda, hogy Pécs lett az Európa kulturális városa cím győztese 2010-ben. 

Széchenyi-tér
Széchenyi-tér

Túraajánlatok

Látnivalók

SzékesegyházA ma már Basilica Minor rangot viselő székesegyházat a XI. században kezdték felépíteni, mai formájában a XIX. század óta látható. Az épületet több alkalommal felújították, bővítették, így több évszázad építészeti stílusait is magán viseli.

székesegyház
Székesegyház

Zsolnay Kulturális NegyedKözép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese a XIX. századi Zsolnay család porcelángyárának felújítása nyomán született újjá. A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra 5 hektáros területén nyílt meg 2012-ben a Zsolnay Kulturális Negyed, amely egy 4 részre tagolódó bemutatótér.

Zsolnay Negyed

DzsámiA török uralom évei alatt épült dzsámi mérete szerint a legnagyobb török kori emlék Magyarországon. A korábban itt állt Szent Bertalan-templomot a XVI. század második felében rombolták le, köveit felhasználták a dzsámi felépítéshez.

Ókeresztény SírkamrákA római korban Pécs helyén állt Sopianae, amelynek római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A Római Birodalom korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét bemutató sírkamrák igazán különleges műemléknek számítanak.

Csontváry MúzeumPécs belvárosában, egy századfordulós neoreneszánsz épületben kapott helyet 1973-ban a Csontváry Kosztka Tivadar festményeiből álló kiállítás. Itt láthatjuk a művész egyik leghíresebb képét, a "Magányos cédrust" is.

Vasarely MúzeumA pécsi születésű Victor Vasarely 1969-ben több mint 40 szitanyomatát ajándékozta szülővárosának, 5 évvel később pedig egész munkásságát felölelő, több száz darabos gyűjteményt adott át Pécsnek. 1976-ban ezekből az alkotásokból nyílt meg a kiállítás.

Zsolnay Negyed
Zsolnay Negyed Fotó: Benovics Gábor

Dóm kőtárA Szent Péter és Pál apostolok-székesegyház felé vezető boltíves átjáró előtt találjuk a lapidáriumot, vagyis kőtárat, ahol számos értékes, érdekes kőfaragványt, kőmaradványt tekinthetünk meg.

Püspöki palotaA Szent Péter és Pál apostolok-székesegyház nyugati oldalán található műemléki épület a XII. században épült. A XIX. században átépítették, amelynek nyomán eltűntek középkori jellegzetességei. A palota egyik álerkélyéről egy Liszt Ferenc-szobor figyeli a Székesegyházat.

BarbakánA pécsi barbakán, vagyis előretolt kapuerőd felépítését Kinizsi Pál hadvezér XV. századi itt tartózkodásához kötik. A barbakán tetejéről csodás kilátás nyílik a környékre.

Falmászás és Boulder RoomA Pécsi Sasok Mozgásközpontban található Boulder Roomban biztonságos körülmények között ismerkedhetünk meg a falmászással és a kötél nélküli mászással, a boulderrel.

Zsolnay Negyed
Zsolnay Negyed Fotó: Benovics Gábor

Kart Arena Gokart Csarnok2014 nyara óta létező, 1700 m²-en lévő Kart Arena Gokart Csarnokban egy 230 méter hosszú, fedett pályán gokartozhatunk.

Mecsextrém ParkA pécsi Mecsextrém Parkban kötélpálya, bob, gokart, lovaglás, játszóház, lövészet, rodeó bika és még sok más játék vár rád. Az egészen november közepéig nyitva tartó extrém park a márciusi hosszú hétvégén kezdi a szezont.

Története

A rómaiak a II. század elején alapították meg Sopianae városukat a területen. A következő század végén nagyon gyorsan terjedt a kereszténység, aminek következtében aki megengedhette magának az sírkamrákat, kápolnákat építtetett. Az akkori temető fölé épült később a Szent István tér, ahol több területet is feltártak, és most is megtekinthető sírkamrákat találtak.

utcakép
Utcakép Fotó: Benovics Gábor

A XVIII. században egy véletlen folytán korsós sírkamrára bukkantak, aminek régészeti feltárására csak 1939-ben került sor. A kamrát falképek díszítik, egy fülkében látható a névadó, a falra festett korsó. A sírkamra fölött egy sírkápolna falcsonkjait is megtalálták. A felfedezett tűzhelymaradványok azt bizonyítják, hogy a rómaiakat követő lakosok a sírkápolnát lakóházként használták. Ma védőépület óvja a régészeti együttest.

1975-76-ban egy kétszintes, ókeresztény mauzóleumot találtak. Az alsó szinten van a mauzóleum két sírkamrájával és előterével, amelynek falait szinte teljes mértékben festések díszítik. Az egyik felületen a "bűnbeesés" jelenete látható. A felső szint sírkápolna volt. A mauzóleumban talált pénzérmék alapján kiderült, hogy a IV. században temetek ide. 

1922-ben egy háromkaréjos temetőkápolnát találtak a székesegyház közvetlen közelében. Padlóján még megmaradt valamennyi a régi mozaikból. A falakon pedig két rétegben is találtak festést. A korábbi a IV. századból, az újabb a IX. századból való. 1938-ban pedig egy hétkaréjos temetőkápolnát találtak a régészek, amit azonban visszatemettek. Egy 2002-es építkezés során pedig sírokat és egyéb leleteket találtak a római korból.

Szent Mihály-templom
Szent Mihály-templom Fotó: Benovics Gábor

1009-ben Szent István király alapította meg a pécsi püspökséget. A XI. század közepén már templom is állt itt, ez azonban tűzvész áldozata lett. A XII. század közepén új, altemplommal is rendelkező, háromhajós székesegyházat emeltek. A XIV. és a XVI. században átalakították, díszítették, bővítették. A török hódoltság idején az épület egy része iskola, más része raktár volt. A freskókat lemeszelték, az Árpád-kori domborműveket megcsonkították. Bár a XVIII. században helyreállították, a XIX. századra már veszélyessé vált a tartófalak állapota. A falakat és tornyokat visszabontották, a mai stílusú épület 1882–91 között alakult ki. A székesegyházban a Szent Mór- és a Mária-kápolnában Székely Bertalan, a Corpus Christi kápolnában Lotz Károly freskóiban gyönyörködhetünk.