funiQ logo

Julianus teljesítménytúra

Töltsd le az útvonalat GPX-fájlként a GPS eszközödbe!
Teljes táv: 52 km
Össz. emelkedő:  1 750 m
Össz. lejtő: -1 750 m
Magasság max.: 519 m
Magasság min.: 113 m

A túra a Dél-Börzsöny egyik népszerű és meghatározó tavaszi megmérettetése. Ötletadója egy történelmi és egy turisztikai esemény volt. Julianus barát 1235. március 25-én indult 3000 km-es útjára, hogy megtalálja a magyarok őshazáját. Ekkortájt épült a nagybörzsönyi Szent István-templom is. A múlt század elején pedig ebben az évszakban adták át a Hegyes-tetőn a Julianus-kilátót.

Julianus barát-torony
Julianus barát-torony Fotó: funiQ

Az elmúlt 25 év alatt több mint háromezer fő járta be ezt a sportos emlékútvonalat, élvezve a tájat, a társak társaságát, az ellátást, a teljesítményt és az elismeréseket.

A Julianus túra minden távja Nagymaros-Visegrád vasútállomásról indul. A 20 km-es „rövid” távon Törökmező és Kóspallag érintésével Márianosztrán érnek célba, a 30 km-es távot választók a Koppány-nyereg érintésével mennek tovább Nagybörzsönybe. Az 50 km-en indulók Nagybörzsönyből a Koppány-nyergen át folytatva a túrát Szob vasútállomáson érnek célba.

A rendezők a tájékozódáshoz itinert adnak.

Három különböző távon ismerheted meg a környéket:

Julianus 20 teljesítménytúra

Julianus 30 teljesítménytúra

Julianus 50 teljesítménytúra

Időpont: 2016. március 26.

Rajt: mindhárom táv rajtja a Nagymaros-Visegrád vasútállomás.

Ajánlott térképek:

Dunakanyar turistatérkép
Börzsöny turistatérkép (2015)
Börzsöny turistakalauz (2015)

Szervező: Kiss Ádám

Tel.: +36 70 212 1288
E-mail: fte.kissadam@gmail.com;
Web: www.ftesetatura.hu

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

A Cartographia Kupában résztvevők számára 100 Ft nevezési díj kedvezményt biztosítanak.

Látnivalók

Nagymaros Nagymaros magaslatait járva a lábunk alatt terül el teljes szépségében a fenséges Dunakanyar. A túrautakat követve eljuthatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Park legszebb területeire, a város épített és természeti értékei pedig bérelt biciklivel is elérhetők, hiszen a Duna-part mellett végig bicikliút vezet.

Márianosztra A Börzsöny hegység ölelésében fekvő település évszázadokig az itt lakó pálos szerzetesrendről volt ismert. Nekik köszönhetőek a község mai látnivalói is, mint a barokk katolikus templom, az egykori kolostorépület és a kálvária is.

Szob Az Ipoly torkolatánál és a Börzsöny lábánál terül el a szörpjéről ismert település. Egy neobarokk kastély, a katolikus templom és a kálvária mellett érdemes megtekinteni a Börzsöny Múzeumot, amely a környék történetét, néprajzát, élővilágát mutatja be. Innen halad Márianosztrára a Börzsöny Kisvasút.

túrázó család a Julianus barát-torony aljában, háttérben a Dunakanyar
Túrázó család a Julianus barát-torony aljában, háttérben a Dunakanyar Fotó: funiQ