funiQ logo

A Gyermekvasút nyomában teljesítménytúra

Útvonal: Széchenyi-hegy vá. – Széchenyi-emlék – Normafa mh. – Csillebérc vá. – Disznófő – Virágvölgy vá. – Makkosmária – János-hegy vá. – Erzsébet-kilátó – Szépjuhászné vá. – Kaán Károly kilátó – Kis-Hárs-hegy, kilátó – Hárs-hegy vá. – Nagy-rét – Fazekas-hegy – Hűvösvölgy

Időpont: 2016. március 15.

Szervező: Gyermekvasút Múzeumáért Egyesület

Hivatalos honlap: gyermekvasut.hu

Táv: 20 km

Szintidő: 7 óra

Rajt: 8:00 és 10:00 óra között a Széchenyi-hegy állomásnál

a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása
A Gyermekvasút Széchenyi-hegyi végállomása Fotó: funiQ

Cél: Hűvösvölgy, Gyermekvasutas Otthonépület

Nevezni induláskor a rajtnál lehet. Idén előnevezésre nincs lehetőség.

Nevezési díj:

alap nevezési díj: 1100 Ft
Magyar Turista Kártyával rendelkezők: 1000 Ft
szervezett természetjárók, nyugdíjasok és diákok: 1000 Ft
gyermekvasutasok (aktív és egykori egyaránt): 700 Ft

A részvételi díj magába foglalja a túraleírás költségét, valamint a Széchenyi-hegyre való visszautazás menetdíját is.

A nevezők a rajtnál ellenőrző lapot és tájékoztató füzetet kapnak. A füzet részletes, szöveges túraleírást és térképvázlatot is tartalmaz.

A túra a Cartographia Kupa része.

Cartographia Kupa logo

Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait. Közöttük a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet.

Gyermekvasút a budai hegyekben
Gyermekvasút a budai hegyekben Fotó: funiQ
  • budai hegyek a Normafáról nézve
    Budai hegyek a Normafáról nézve Fotó: funiQ
  • János-hegyi Erzsébet-kilátó
    János-hegyi Erzsébet-kilátó Fotó: funiQ
  • Kaán Károly-kilátó a Nagy-Hárs-hegyen
    Kaán Károly-kilátó a Nagy-Hárs-hegyen Fotó: funiQ

A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrzőpontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket.

A Gyermekvasút nyomában című teljesítménytúrát minden év március 15-én nappali, augusztus 19. estéjén pedig éjszakai változatban rendezik meg.

Megközelíthetőség:

A Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomása tömegközlekedési eszközökkel a Széll Kálmán tér felől a következők szerint közelíthető meg: villamosokkal a Városmajor megállóhelyig, majd a Fogaskerekű Vasúttal (60-as jelzésű járat) a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásig. Parkolóhely csak korlátozott számban áll rendelkezésre az állomás közelében.

Felszerelés:

A résztvevők az időjárási körülményekhez igazodva, melegen és rétegesen öltözve, a sáros erdei úton való túrázásra alkalmas cipőben jöjjenek. Hasznos lehet még a Budai-hegység turistatérképe és egy iránytű.

A túra teljesítése

A túra útvonalán kijelölt ellenőrzőpontokat az előírt sorrendben kell teljesíteni. Minden ponton szervezők fogadják a túrázókat. Igazolják a pont érintését, valamint információt és segítséget nyújtanak a túra folytatásához.

Több ponton lesz lehetőség feltölteni az ivóvízkészletet. Az egyik ellenőrző ponton frissítőt is kapnak a résztvevők. A vasútállomásokon az ellenőrző pont nyitvatartása idején a mellékhelyiségek használhatók lesznek.

A túrát menet közben feladó résztvevőket kérjük, hogy az utolsóként érintett ellenőrzőponton tájékoztassák a szervezőket arról, hogy nem folytatják a túrát. Ők valamelyik menetrend szerinti vonattal továbbutazhatnak Hűvösvölgybe, vagy visszatérhetnek Széchenyi-hegy állomásra.

A célba érkezőket meleg ebéddel várják a szervezők. A teljesítménytúrát a megállapított hét óra szintidőn belül teljesítők emléklapot és kitűzőt kapnak ajándékba.

A túra napján a hagyományos, dízelmozdonyos vontatású személyvonatok 45 percenként indulnak Hűvösvölgy állomásról. Az utolsó vonat 18:25-kor indul. Napközben a műszaki lehetőségek figyelembevételével mentesítő vonat is közlekedhet.

Gyermekvasút (Széchenyi-hegy - Hűvösvölgy), Budapest A Gyermekvasút a világ leghosszabb, gyerekek által üzemeltetett vasútja. Az eleinte Úttörővasútnak hívott nyomvonalat 1948 és 1950 között építették, hogy népszerűsítse a vasúti közlekedést a gyerekek között. A rendszerváltáskor újjáépített és átnevezett vasút ma a főváros egyik fontos látványossága.

Gyermekvasút

További programok a március 15-i hosszú hétvégére:

Programajánló a hosszú hétvégére Változékony idő várható a négy nap alatt, ezért ajánlunk időjárástól független, illetve kültéri programokat is. Van közte barlangászás, biciklizés, túrázás, és néhány kevésbé aktív, de kimozdulós program is.