funiQ logo

Hévízi-tó

Magyarország és a Föld legnagyobb természetes, fürdőzésre alkalmas termál tava a Hévízi-tó. A 4,4 hektáros, 38 méter forrásmélységű tavat ásványi anyagokban, kénben és rádiumban gazdag, bő vizű forrás táplálja. Az innen eredő vízhozamnak hála a teljes tó vize kicserélődik 72 óránként.

A hévízihez hasonló, annál nagyobb tavat találunk Új-Zélandon, ennek azonban túl magas a hőfoka ahhoz, hogy fürödni lehessen benne. A Hévízi-tó vizének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron ennél nagyjából 10 °C-kal melegebb.

Hévízi Tófürdő Központi épülete
Hévízi Tófürdő Központi épülete Fotó: funiQ

A termál tóban pihenve érezhetjük annak finoman masszírozó erejét. Ez annak köszönhető, hogy a víz egyrészt lassan forog balról jobbra, másrészt a meleg víz felfelé tör, lenyomva a hideg vizet, így egyfajta fel-le mozgást is végez.

A tó fenekét 1–3 méter vastagságban növényi és ásványi eredetű, gyógyhatású iszap borítja, amelyet a gyógyítás folyamatában fel is használnak. A víz mozgásszervi betegségeknél fejti ki jótékony hatását, de ivókúra formájában is hasznosítható, javítja az emésztést.

Hévízi Tófürdő mély vizes része és "Medve napozója"
Hévízi Tófürdő mély vizes része és "Medve napozója" Fotó: funiQ

A tó egzotikus növénye a tündérrózsa, vagy ahogy a köznyelv hívja, a tavirózsa. A trópusi vidékről, Kelet-Indiából származó növény meghonosítása 1898-ban kezdődött, és a meleg vizű Hévízi-tóban jó életfeltételeket talált.

A tó egyik különlegességét télen csodálhatjuk meg: ekkor ugyanis a meleg víz miatt vastag páraréteg lebeg a tó felszíne fölött. A pára megmaradása leginkább a tavat körülölelő véderdőnek köszönhető, hiszen ez óvja a vizet a kihűléstől és az erős szelektől. A meleg levegőnek a belélegzése is jótékony hatású: pihenteti a megfáradt hangszálakat.

Hévízi Tófürdő nyári épülete
Hévízi Tófürdő nyári épülete Fotó: funiQ
  • a Hévízi-tó Festetics Fürdőháza
    A Hévízi-tó Festetics Fürdőháza Fotó: funiQ
  • Hévízi Tófürdő Iszapmedencéje
    Hévízi Tófürdő Iszapmedencéje Fotó: funiQ
  • Hévízi Tófürdő Központi épülete
    Hévízi Tófürdő Központi épülete Fotó: funiQ
  • Hévízi Tófürdő
    Hévízi Tófürdő Fotó: funiQ
  • Régi fürdőruhák bemutatója a Hévízi Tófürdőben
    Régi fürdőruhák bemutatója a Hévízi Tófürdőben Fotó: funiQ

A romkerthez hasonló római korból származó történelmi emlékek bizonyítják, hogy a Hévízi-tavat már közel 2000 éve ismeri és használja az ember – habár régen főként a bőr megmunkálásához, annak páholásához volt szükségük a meleg vízre. Emellett számos legenda szól a tó vizének csodatévő, gyógyító erejéről, amelyek közül némelyik a római korba, mások a török időkbe visznek el bennünket.

A Hévízi-tónál kezdték el elsőként alkalmazni dr. Moll Károly súlyfürdős találmányát, amelyet a már az i.e. V. század környékén is használt húzásos gyógyászati technikára alapozott az orvos. Ennek során a gerincoszlopot megnyújtják, és ebben a helyzetben lehetővé válik a porckorongok eredeti, egészséges állapotának visszaállítása.

Dr. Moll Károly szobra - Marton László alkotása, 2004
Dr. Moll Károly szobra Fotó: funiQ

A Hévízi-tavon a fürdőfejlesztést I. Festetics György kezdte meg 1795-ben. Elsőként fürdőtelepet hozott létre a termál tó mellett, amelyet eleinte csak a helyiek használtak, később azonban, ahogy a tó mind ismertebbé vált, egyre több, messze földről érkezett gyógyulni vágyó keresett fel. A 2010-es évekre Hévíz hazánk második leglátogatottabb városa lett a turisták körében.

A Festetics családtól 1905-ben Reischl Vencel sörgyáros tulajdonába került a fürdő bérleti joga, aki folytatta a megkezdett fejlesztéseket. Ennek eredményeképpen a hévízi Tófürdő hamarosan országos hírre tett szert.

Az utóbbi évtizedekben a fürdő fejlesztéseinek során felújították a régi fürdőépületeket, és új épületekkel, épületrészekkel bővítették a Tófürdőt. A kor modern igényeit kielégítő szolgáltatásokkal is bővült a fürdő kínálata: az újonnan épült parti épületekben élménymedencét, szaunákat, masszázsklinikát, kezelőket alakítottak ki, emellett egy háromszintes fogadóépületben sóbarlang, jégfürdő, hidroterápia, iszapkezelések és számos egyéb szolgáltatás várja a pihenni, gyógyulni vágyókat.

A Festetics Fürdőház előtt találjuk Hévíz egyik HeBi állomását. A bicikli kölcsönzéshez szükséges kártyát a sétálóutcán lévő Tourinform Irodában tudjuk beszerezni, kaució ellenében. A kártyák aktiválásához minden esetben elkérik a személyes adatokat, ezért vigyünk magunkkal egy személyazonosító okmányt.

A Hévízi-tó fölösleges vizének nagy részét a Hévízi-lefolyó vezeti el, amelyen akár kenuval is leevezhetünk. A szervezett túrák a Hévízi-tó déli árapasztó zsilipjétől indulnak, ahonnan háromfős kenukban eveznek le a résztvevők Fenékpusztáig. A közel 10 km-es evezés tündérrózsák között vezet, zsilipeken és hidakon át, esetenként egy kis madárlest is tartalmaz mielőtt elérné a végállomást.