funiQ logo

Kerka Vízimalom Múzeum, Szécsisziget

A Kerka folyó partján régen huszonnyolc vízimalom állt, mára ezekből csak egy maradt meg épen, ez a szécsiszigeti vízimalom, amely egykor az Szapáry–Andrássy-kastély területéhez tartozott.

Kerka Vízimalom Múzeum

A műemléki védelem alatt álló malom első írásos említése a XVII. századból való, jelenlegi barokk stílusjegyeit azonban csak a Szapáry család megjelenése után nyerte el.

A XX. század elején a vízimalom három darab, öt méteres átmérővel bíró, alulcsapott vízkerékkel járt. Az alulcsapott vízkerék azt jelenti, hogy a víz, ez esetben a Kerka vize a malomkerék alatt haladt át. Egy tűzvészt követően egy hét méteres és egy másfél méteres kerék kapott helyet benne. Az 1950-es években államosították, majd korszerűsítették a vízimalmot, ekkor egy régi turbinával váltották fel a vízkerekeket. Ennek oka a község és a fűrészüzem áramellátásának biztosítása volt.

a Kerka Vízimalom Múzeum három alulcsapott vízkereke
A Kerka Vízimalom Múzeum három alulcsapott vízkereke Fotó: funiQ

1963-ban aztán bezárták a malmot, a Kerkát ugyanis szabályozták, aminek következtében a folyó 200 méterrel keletre, a településen kívülre került. Az épület még egy darabig géptárolóként működött, ám aztán elhanyagolták, állapota gyors romlásnak indult.

2002-ben lett új tulajdonosa, egy építész házaspár, akik a Kerka Vízimalom Egyesület segítségével felújították az épületet, amely 2006 őszén újra megnyitotta kapuit.

A kétemeletes vízimalom ma múzeumként és szálláshelyként működik. Az épület alsó szintjén a korhűen rekonstruált malom szerkezeti elemeivel, mondhatni a „szívével” ismerkedhetünk meg. A Kerka Vízimalom Múzeum második szintjén lévő kiállításon a molnárok használati tárgyai, archív fotókon pedig a zalai folyókon működő egykori vízimalmok láthatók. Emellett a felső szinteken hálószobák várják a vendégeket.

Kerka Vízimalom Múzeum

Az országos szinten jelentős, műemléki védelem alatt álló műemlék talán egyszer még újra vizet fog hajtani, ugyanis a Kerka Vízimalom Egyesület azt tervezi, hogy a Kerkából átemelő zsilipek segítségével megoldják a malom vízellátását.

A múzeum előzetes bejelentkezés után látogatható!

Elérhetőség

Telefon: +36 30 687 7518
Email: info@kerkavizimalom.hu
Web: www.kerkavizimalom.hu