funiQ logo

Somogydöröcske

A kis zsáktelepülés a Koppány völgyében fekszik, és autóbuszjárat köti össze a 20 kilométerre eső Tabbal és a 40 kilométerre levő Kaposvárral.

Somogydöröcske jellegzetes, védett építészeti arculatához tartoznak a századfordulós sváb lakóházak, amelyek eredeti állapotukban maradtak fenn. A templom mellett található „dufartos ház" és a múltat idéző tájházak különleges utcaképet kölcsönöznek a falucska főutcájának.

a Répassy Vendégház népies berendezésű ebédlője

A község küldöttsége 1998-ban Luxemburgban vette át az Európai Falufelújítási-díjat. Az elismerést nemzetközi bizottság ítélte a falunak, mivel 1990 óta az önkormányzat példaadó módon hozatta rendbe a műemlékeket és a középületeket. A községháza épületét 1999-ben korszerűsítették, és a mellette levő emlékparkban állították fel a II. világháborúban elhunyt helyiek emlékművét.

Túraajánlatok

Látnivalók

Evangélikus templom A falu késő barokk stílusú templomát 1836-ban építették. Közvetlenül mellette láthatjuk az I. világháborús emlékművet.

I. világháborús emlékmű

Egyéb látnivalók: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom, sváb parasztházak, II. világháborús emlékmű, idős diófák sora.

Szolgáltatások

Répássy vendégház

A régi hangulatot idéző, parasztbútorokkal berendezett, igényesen felújított parasztházban két vendégszoba lett kialakítva (3-3 ággyal), saját fürdőszobával, közös étkezőkonyhával, fedett terasszal.

A vendégházat a csendre, pihenésre vágyó, hagyományokat szerető és őrző vendégeknek ajánlják.

Nyitvatartási idő: A vendégház egész évben várja a látogatókat. A szállásfoglalás előzetes bejelentkezés szerint történik.

Elérhetőség

Cím: 7284 Somogydöröcske, Keleti u. 21.
Tel.: + 36 84 377 622
E-mail: repassy.vendeghaz@gmail.com
Honlap: www.latvanytervezes3d.hu/repa-site
Répassy Vendégház
Répassy Vendégház Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Répassy Vendégház konyhája
    Répassy Vendégház konyhája Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • a Répassy Vendégház népies berendezésű szobája
    A Répassy Vendégház népies berendezésű szobája Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Répassy Vendégház belülről
    Répassy Vendégház belülről Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Répassy Vendégház kertje
    Répassy Vendégház kertje Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Répassy Vendégház
    Répassy Vendégház Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

Döröcske vendégház

A csendes, tiszta levegőjű kis faluban családi vállalkozásként kezdődött meg a Döröcske Vendégház üzemeltetése. Az igényesen kialakított vendégházban teljes komfort várja a pihenni vágyó vendégeket. A házhoz tartozó kertben grill, kemence, és bográcsozási lehetőség is adott, valamint rendelkezésre állnak gyermek és felnőtt kerékpárok is. Somogydöröcskén vezet keresztül a Dél-dunántúli piros túraútvonal, kiépített pihenőhelyekkel, csodás kilátással, amelynek a Koppány völgyéhez tartozó részét hivatásos túravezető segítségével szívesen megmutatják a túrázni vágyó vendégeknek. A legközelebbi város, Tab innen 20, a megyeszékhely Kaposvár pedig 40 kilométerre van, de a Balaton is csak egy „ugrás”, ugyanis a Balatonföldvári strand 34 km-nyi távolságban van.

A házban két 3 fős szoba van, mindegyik külön fürdőszobával és WC-vel, közös konyhával, fedett terasszal, WIFI lefedettséggel, TV-vel és mikróval. Az állatok számára van kennel, tehát ha vadász érkezik kutyával, a kutyust is el tudják “szállásolni”. A házban dohányozni nem lehet.

Nyitvatartási idő: A vendégház egész évben várja a látogatókat. A szállásfoglalás előzetes bejelentkezés szerint történik.

Elérhetőség

Cím: 7284 Somogydöröcske, Keleti u. 21.
Tel.: +36 20 349 83 43 (Pongráczné Szinek Angéla)
E-mail: dorocske.vendeghaz@gmail.com
Honlap: www.dorocskevendeghaz.hu
Döröcske Vendégház
Döröcske Vendégház Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Döröcske Vendégház szép oszlopos tornáca
    Döröcske Vendégház szép oszlopos tornáca Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Döröcske Vendégház terasza
    Döröcske Vendégház terasza Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©
  • Döröcske Vendégház kertje
    Döröcske Vendégház kertje Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

Története

A települést először a dömösi prépostság birtokai között említették Villa Diarugsa néven egy 1138-as oklevélben, az 1400-as években pedig a Döröcske-nembelieké volt a terület.

A török hódoltság alatt elnéptelenedett, s még 1703-ban is pusztaként emlegették. Később a Harrach és az Esterházy, majd a Hunyady család tulajdonába került. Utóbbiak telepítették a községbe a német lakosságot.

A XX. század első évtizedeiben 162 lakóházat és 981 német és magyar ajkú lakost számláltak. A községet 1907 óta nevezik Somogydöröcskének. Az első világháború 26 hősi halottja emlékére szobrot állítottak. A háború után számos szövetkezet, egyesület és szövetség alakult. 1947-ben sok németet kitelepítettek, helyükre felvidéki magyarokat költöztettek.

II. világháborús emlékmű
II. világháborús emlékmű Fotó: Koppányvölgy Natúrpark ©

A falu 1908-tól működő népiskolája 1949-ben lett általános iskola, melyben 1980-ban szűnt meg az oktatás. A döröcskei gyerekek a törökkoppányi iskolába járnak. 1991-től működik az idősek nappali szociális otthona.

Az 1950-ben alakult termelőszövetkezet hat évig müködött; az 1958-ban szerveződött téesz 1973-ban beleolvadt a Kappányvölgye Termelőszövetkezetbe. A falu a rendszerváltásig Törökkoppány társközsége volt.